(foto) De ce toată lumea vorbește despre Chișinău Maker Faire 2024

P1097613

Pe 15 și 16 iunie la Chișinău s-a desfășurat a patra ediție a celui mai așteptat festival tehnologic din țară – Chișinău Maker Faire 2024. Evenimentul a avut drept scop consolidarea comunității de tineri pasionați de domeniile tehnologie, știință și meșteșugărie. De asemenea, elevii din școlile profesionale și colegii au avut posibilitatea să participe la un târg de cariere unde au aflat oportunitățile și ofertele de angajare după absolvirea instituției de învățământ.

În cele două zile de festival, vizitatorii au avut un program complex de activități. Participanții s-au bucurat de experiențe interactive, dar și educaționale, având posibilitatea să testeze diverse tehnologii. De asemenea, aceștia au avut ocazia să participe la o tombolă cu premii și să se distreze la concertele susținute de Kapushon și Lupii lui Calancea.

„E adevărat că din an în an, comunitatea crește”

Această ediție a festivalului marchează o evoluție considerabilă a numărului de voluntari și participanți, datorită creșterii solicitărilor pentru cursurile oferite de Clubul Tinerilor Makeri (CTM). De aceea, lucrările prezentate atât la standul Clubului Tinerilor Makeri, cât și la alte standuri sunt invenții realizate de makerii din întreaga țară.

„E adevărat că din an în an, comunitatea crește, pentru că unii absolvă și se întorc în calitate de voluntari sau mentori și participă în continuare la activitățile clubului. În prezent, tinerii așteaptă cu nerăbdare începutul unui nou curs pentru a-și extinde paleta de cunoștințe și competențele”, a menționat Irina Oriol, directoare operațiuni ATIC.

Invențiile care au cucerit publicul

Vizitatorii au participat și la paneluri de discuții în cadrul cărora inginerii și creatorii din Moldova și-au prezentat produsele. Una dintre prezentările care a trezit interes sporit a fost despre produsul Sonr, creat de compania Simpals.

„Astăzi am prezentat două invenții. Primul a fost Sonr Coach. Aceasta este o stație radio care permite comunicarea între antrenor și înotător în timp real. A doua invenție este Sonr Music, un player subacvatic”, a spus Irina Banaru, designeră industrială la compania Simpals.

O altă invenție prezentată la festival, care a trezit interes și s-a bucurat de o popularitate imensă în rândul copiilor și adulților a fost simulatorul de camion. Acesta a fost produs de unul dintre mentorii Clubului Tinerilor Makeri împreună cu discipolii săi. 

„Produsul cu care mă mândresc cel mai mult este simulatorul de condus camioane. Acesta îți permite să urci în cabină reală și să ai în interiorul ei toate comenzile reale care ar fi într-un camion și să vezi cum este experiența de a conduce”, a povestit Neonil Roșca, mentor, Clubul Tinerilor Makeri.

La eveniment, fiecare vizitator a avut ocazia să-și testeze abilitățile creative în confecționarea propriilor produse și să interacționeze cu tehnologiile preferate în cadrul atelierelor și workshopurilor organizate. 

Florentina, o participantă, a menționat că a aflat despre festival de la tatăl său, care este și el maker. „La festival am reușit să observ multe tehnologii avansate, diferite lucruri pe care nu le-am văzut până acum.”

Un alt participant entuziasmat de experiența pe care a trăit-o la festival ne-a mărturisit că niciodată nu s-a gândit că aceste activități pot fi atât de interesante: „Am participat la un workshop unde am tăiat cu laserul un desen pe care l-am realizat. De asemenea, mi-a plăcut foarte mult și robotica”, ne-a povestit Kirill.

„Târgurile sunt mereu o oportunitate de a întâlni angajatorii cu viitorii potențiali angajați”

A doua zi a evenimentului a fost la fel de productivă și utilă, oferind tinerilor oportunitatea de a interacționa direct cu angajatorii la târgul de cariere. Standurile amenajate de reprezentanții companiilor din domeniile electronică, inginerie, IT și altele au permis elevilor din colegii, școli profesionale și centre de excelență să afle despre oportunitățile de angajare în companiile din Moldova.

Elena Maevschi, directoarea executivă a Asociației Companiilor de Electronice din Moldova (ACEM), a adăugat: „La Târgul de Cariere am venit cu mesajul despre oportunitățile de lucru și de dezvoltare personală în domeniul electronic.”

Unul dintre subiectele-cheie abordate la Târgul de Cariere a fost crearea unui CV competitiv. Elevii au învățat cum să-și aleagă corect un job și să creeze un CV atrăgător, astfel încât angajatorul să înțeleagă că valorile și competențele lor sunt compatibile cu cerințele solicitate.

Iulia Mîndru, Recruitment Partner & EB Manager la ISD, a oferit câteva recomandări: „Acest document trebuie să fie întocmit într-un format succint în care să punem în valoare experiența noastră. Volumul maxim al unui CV ar trebui să fie de două pagini, în contextul în care avem o experiență de peste 10 ani.”

„Acest eveniment oferă oportunitatea să explorezi diverse cariere”

Activitatea principală a evenimentului s-a axat pe discuții directe cu angajatorii din diverse domenii. Elevii au avut ocazia să adreseze întrebări despre condițiile de muncă, remunerare și abilitățile necesare pentru a reuși la interviuri. 

„Am venit la târgul de cariere pentru a găsi o carieră cât mai bună pentru viitor. Pasiunea pentru croitorie mi-a venit pentru că îmi plac multe modele de haine și aș vrea să-mi creez propriile modele și să le arăt întregii lumi”, ne-a povestit Margareta Pântea, una dintre participante.

Unii participanți la târg, au reușit să identifice companii în care-și văd viitoarea carieră: „Pentru mine este foarte important târgul de cariere, deoarece aici am aflat multe invenții. Mi-a plăcut cel mai mult standul cu drone pentru agricultură, deoarece acestea fac viața mai ușoară pentru cei care lucrează în acest domeniu”, ne-a spus Dumitru Chistol, participant.

E de menționat că în acest an organizatorii Festivalului Chișinău Maker Faire au depus mult efort și au extins evenimentul pentru două zile de weekend, iar Târgul de Cariere a fost activitatea principală din cea de a doua zi de festival.

Chișinău Maker Faire este un festival internațional dedicat promovării creativității și inovației în tehnologie și inginerie. Evenimentul are un impact pozitiv asupra comunității de makeri, facilitând formarea de noi echipe și dezvoltarea ideilor inovatoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente