În perioada 16-19 iunie, Universitaea Tehnică a Moldovei a participat la cel mai important eveniment regional găzduit și organizat de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (WEC/RNC) și anume cea de a 17-a ediție a Forumului Regional al Energiei din Europa Centrală și de Est – FOREN 2024, cu tema „Regândirea viitorului lumii printr-o energie sigură, curată și eficientă”, care s-a desfășurat la Centrul Internațional de Conferințe Neptun- Olimp. Evenimentul a reunit principalii decidenți economici și politici din România și din regiunea centrală și de est europeană.
FOREN 2024, eveniment bienal, de tradiție, organizat de către Asociația Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), cu sprijinul Consiliului Mondial al Energiei este considerat drept cel mai important și reprezentativ eveniment pentru comunitatea energeticienilor din România, cu statut de eveniment regional CME.
Organizatorii Forumului Regional al Energiei din cadrul Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) au găzduit, în calitate de invitați speciali, 4 reprezentanți ai Universității Tehnice a Moldovei, cadre didactice în domeniul energiei și design industrial (dr. lect. univ. – Cristina EFREMOV; conf. univ. – Valeriu PODBORSCHI, lect. univ. Marcel BURDUNIUC), precum și un student masterand FEIE proaspăt absolvent, Viorel ALBU.
FOREN 2024 a cuprins o largă paletă de evenimente cu subiecte de inters major la nivel național și internațional în cadrul evenimentelor sale principale: cinci Mese Rotunde la Nivel de Forum (RTF) • patru Workshopuri la nivel de Forum (WF) • Mese Rotunde la nivel de corporație (RT). De asemenea, în cadrul FOREN 2024 au fost desfășurate sesiuni de lucrări tehnice (TPS), sesiunea poster și o expoziție tematică internațională.
Delegația Universității tehnice a Moldovei s-a prezentat cu un pachet de lucrări diversificat pe teme de mare interes apreciate de specialiștii auditori, dar și de juriile fiecărei forme de specialitate din structura FORUMULUI. Spre satisfacția și bucuria delegației UTM, în cadrul sesiunii de închidere, delegației din Republica Moldova i-au fost înmânate trei diplome de merit pentru trei lucrări din pachetul de lucrări prezentate și anume:
# PRELIMINARY ANALYSIS OF THE VALORISATION OF BUILDING-INTEGRATED PHOTOVOLTAIC SYSTEMS IN THERMAL ENERGY ENTERPRISES – autori: Cristina EFREMOV, Marian BRÎNZA, Vadim MÎNZARARI, Valeriu PODBORSCHI, Mihai SĂNDULEAC.
# PRECONDITIONS FOR INITIATING A NUCLEAR ENERGY PROGRAMME IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA: POLITICAL, LEGAL AND REGULATORY ASPECTS – autori: Viorel ALBU, Cristina EFREMOV, Alexandru SĂNDULESCU;
# GREEN ENERGY IN ELECTRICITY PRODUCTION: EVOLUTION AND DETERMINING FACTORS – autori: Tatiana GUTIUM, Cristina EFREMOV, Vasile LEU.
Participant constant, de aproape trei decenii, delegației Republicii Moldova – UTM, anul acesta a avut onoarea să asigure moderarea unei sesiuni RTF și a unei sesiuni WF în persoana lectorei universitare Cristina Efremov.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.