De câte ori ai ales să-ți petreci zilele în casă, în fața laptopului, în loc să ieși la plimbare? E timpul să renunți la această rutină, pentru că razele solare te găsesc mai rapid atunci când ești afară. Și e important să te găsească, căci anume ele aduc buna dispoziție, reduc stresul și, desigur, îmbunătățesc somnul. Deși știam de mică despre importanța vitaminei D, Ștefan Popov, psiholog, psihoterapeut și președinte al Centrului de Cercetări Științifice în Psihologie, m-a făcut să înțeleg că rolul acesteia în viața noastră este într-adevăr vital.
Dacă în zilele posomorâte și scurte de toamnă-iarnă te simți lipsit(ă) de energie, iar în zilele în care soarele strălucește ești plin(ă) de viață, oamenii de știință ar zice că ai tulburare afectivă sezonieră (SAD). Aceasta se manifestă similar depresiei (doar că nu reduce și nici nu sporește semnificativ pofta de mâncare) și este influențată inclusiv de cantitatea de melatonină, serotonină și dopamină prezentă în organism – hormoni și neurotransmițători care răspund în mod direct de toate stările noastre. Atunci când nivelul lor este conform normei, și noi suntem fericiți, energici și productivi. Mai mult decât atât, datorită lor adormim repede și avem un somn odihnitor.
Lumina soarelui stimulează secreția de serotonină, în timp ce lipsa de lumină suficientă crește secreția de melatonină. În perioada toamnă-iarnă, deoarece lumina este redusă, persoanele cu SAD pot experimenta un dezechilibru în producția de melatonină, ceea ce le poate cauza simptome precum somnolență frecventă în timpul zilei, tulburări de somn, dificultăți de concentrare, oboseală, lipsă de energie și motivație, stări de tristețe prelungită și tulburări alimentare.
Ștefan Popov, psiholog și psihoterapeut
Astfel, pe măsură ce zilele încep să se lungească, adică în timpul primăverii și verii, cantitatea de lumină sporită reduce producția excesivă de melatonină și ameliorează simptomele de somnolență și depresie, aducând o stare de bine. Cu scopul de a ajuta persoanele ce suferă de tulburări afective sezoniere au fost concepute chiar și terapii speciale, cunoscute sub numele de fototerapie sau terapie cu lumină.
De fapt, lumina solară suplimentară influențează pozitiv toate categoriile de persoane, nu doar cele cu anumite tulburări mintale, emoționale sau afective sezoniere.
Să enumerăm câteva efecte:
# dispoziție bună;
# stare generală de bine;
# nivel sporit de energie;
# nivel sporit de motivație;
# somn odihnitor;
# sistem imunitar sănătos;
# sistem nervos sănătos;
# nivel sporit de concentrare;
# nivel sporit de memorare;
# nivelului scăzut de stres.
Apropo, zilele însorite și mai lungi nu doar că ne aduc emoții pozitive, dar și ne schimbă stilul de viață, lucru pe care, cel mai probabil, l-ați observat deja. Dacă iarna, după 17.00, stăm mai mult în casă, vara, la această oră, suntem prinși în diferite activități și evenimente, ceea ce este extrem de benefic pentru sănătatea noastră fizică și mintală.

„Uneori e suficientă și o singură zi pentru a regla starea emoțională”
Dacă vă întrebați cât timp trebuie să vă expuneți la lumină solară pentru a vă regla starea de spirit, atunci trebuie să știți că și o singură zi, uneori, este de ajuns. Totuși, având în vedere că fiecare dintre noi este diferit, iar situațiile în care ne aflăm sunt variate, pentru un efect garantat, e nevoie de cel puțin două-trei zile. În general, pentru a beneficia de efectele pozitive ale luminii solare asupra stării de spirit, se recomandă expunerea zilnică la lumină naturală pentru aproximativ 30-120 de minute, în funcție de intensitatea luminii și de toleranța individuală.
Totodată, este important de menționat faptul că locuințele și oficiile în care ne petrecem cea mai mare parte a vieții trebuie să fie bine iluminate, astfel încât să ne confruntăm cât mai rar posibil cu stările de somnolență, cu lipsa de energie și cu schimbările bruște de dispoziție. În cazul în care iluminarea naturală nu este posibilă, cea artificială este obligatorie.
Astăzi, 20 iunie, marcăm solstițiul de vară, care constituie cea mai lungă zi din an. Durata zilei va fi de 15 ore și 32 de minute, iar cea a nopții – de numai opt ore și 28 de minute. În 2024, solstițiul de vară are loc mai devreme comparativ cu ultimii 228 de ani. Ultima dată când acesta a avut loc atât de devreme a fost în 1796. De atunci și până în prezent s-a produs doar pe 21 și 22 iunie. Cu toate acestea, în următoarele decenii, solstițiul va avea loc tot mai des pe 20 iunie.
Solstițiul de vară constituie momentul în care Soarele atinge cel mai înalt punct pe cer, emisfera nordică primind cea mai mare cantitate de lumină solară. Fenomenul marchează începutul verii din punct de vedere astronomic și este un moment de tranziție spre zile mai scurte, care vor continua să scadă treptat până pe 21 decembrie, când va avea loc solstițiul de iarnă. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers.
În popor, cea mai lungă zi a anului a fost considerată dintotdeauna punct de balanță, de răscruce, de schimbare, constituind și momentul în care toate stihiile stau în cumpănă.
Anul viitor, în 2025, solstițiul de vară în emisfera nordică va avea loc tot pe 20 iunie, vineri.