Predă limba engleză cu ajutorul jocurilor VR. Olesea Nistor, despre programul Tulip Business Incubator și cei 3 000 de euro câștigați pentru dezvoltarea afacerii

Olesea Nistor
Foto:Facebook/Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Moldova/Olesea Nistor/arhivă personală

Olesea Nistor este fondatoarea școlii de engleză Wild Mind English, un concept nou de predare a limbii străine prin intermediul jocurilor VR și a programării. De curând, a devenit câștigătoarea unui grant în valoare de 3 000 de euro pentru dezvoltare afacerii sale, grație programului de suport pentru tinerii antreprenori din Republica Moldova, Tulip Business Incubator. Dacă vă doriți să vă înscrieți la edițiile viitoare ale programului, în cele ce urmează găsiți informații despre procesul de înregistrare, despre sesiunile de mentorat care au ajutat-o pe Olesea în gestionarea afacerii și despre școala pe care o administrează în prezent.

Olesea a aflat despre această oportunitate datorită unui canal de Telegram dedicat start-upurilor din Moldova, iar mai multe informații despre ideea de bază a proiectului a aflat de pe #diez. Schimbările și evoluția continuă din era informaționale au motivat-o pe tânără să-și depună candidatura pentru acest proiect. „Tot ce era valabil în ziua de ieri nu mai este valabil astăzi. Consider că afacerea este ca și orice altă profesie. Este nevoie mereu să te dezvolți, pentru că în caz contrar apare concurența și nu vei face față.”

Olesea activează în calitate de programatoare, iar în timpul liber obișnuiește să predea IT copiilor. În tot acest timp tânăra a identificat două probleme:
# cei mici se plictisesc foarte repede;
# complexitatea de a preda IT persoanelor care nu cunosc limba engleză.

De aici a apărut ideea de a lansa o școală de engleză pentru copiii cu vârsta cuprinsă între patru și nouă ani. „Ideea a pornit dintr-o combinație a pasiunilor mele și a activităților care îmi plac cu adevărat. Îmi place să predau copiilor, deoarece este foarte interesant și niciodată nu te plictisești. De asemenea, mă pasionează limba engleză, tot ce ține de 3D, programare, iar acest ansamblu a generat această școală.” Tulip Business Incubator se adresează celor care vor să lanseze o afacere sau gestionează deja una. În cazul Olesei a fost valabilă cea de-a doua variantă, fiindcă Wild Mind English exista încă din anul 2023, dar era încă în faza incipientă. „Am început lucrul și ideea a devenit realitate în anul 2024. În luna ianuarie, am reușit deja să adunăm câteva grupe și au început lecțiile propriu-zise.”

După ce a a trecut prin cele două faze ale programului, a reușit să devină una dintre cei 15 participanți care au beneficiat gratuit de sesiuni practice de instruire și mentorat, aceasta fiind și prima fază a programului. Tânăra povestește că, pe parcursul acestor instruiri, participanții au primit sfaturi exacte despre elaborarea corectă a unui plan de afaceri și prezentarea acestuia. „Au fost foarte interesante, foarte complexe, cu foarte multe informații utile. În cadrul instruirilor am vorbit despre situația economică din prezent, despre tipurile de afaceri existente, care sunt sursele de finanțare, chiar am avut o lecție întreagă dedicată acestui subiect.” Sesiunile practice au fost livrate de către mentori precum Alexandru Zgardan sau Dumitru Pintea. Instruirile au avut loc atât în regim online, cât și offline.

Sursă: Facebook/Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Moldova

În cea de-a doua etapă a programului a fost organizat un concurs de idei de afaceri în baza căruia au fost selectați cinci câștigători care au primit un grant nerambursabil în valoare de 3 000 de euro pentru implementarea ideii de business și mai multe sesiuni de mentorat în procesul de atragere a finanțărilor adiționale. Olesea consideră că a reușit să convingă juriul datorită ideii inovatoare și scalării afacerii, respectiv a intrat în posesia celor 3 000 de euro, pe care, ne spune ea, îi va investi în tehnică, marketing și promovarea școlii.

Specificul școlii Wild Mind English 

Cursurile concepute în cadrul școlii Wild Mind English se bazează pe un program de dezvoltare a copiilor prin design, programare, animație, jocuri VR. Lecțiile sunt divizate în trei module de bază:
# basic english – copiii studiază engleza de bază prin prisma jocurilor educaționale;
# design english – copiii studiază engleza prin crearea propriilor lumi VR;
# game english – copiii creează jocuri VR, învață termeni din programare și gramatica limbii engleze în timp ce realizează jocuri.

Fiecare modul are o durată de trei luni. Cursul se desfășoară o dată pe săptămână, iar o lecție durează două ore. Cunoștințele sau abilitățile anterioare de cunoaștere a limbii engleze nu sunt necesare, fiindcă toate materialele sunt predate de la zero. Un abonament lunar pentru lecțiile de la Wild Mind English costă 1 300 de lei.

„Lucrăm conform conceptului learning by doing. Prima parte a lecțiilor o dedicăm jocurilor educaționale sau învățării cuvintelor noi prin intermediul jocurilor în format electronic. Cea de-a doua parte constă în deprinderea abilităților precum comunicarea asertivă, feedback constructiv, gândirea critică sau lucrul în echipă. Fiecare oră este destinată unei anumite tematici și avem o parte practică de aproximativ 10 minute, unde încercăm să rezolvăm un exercițiu în baza materiei studiate”, explică Olesea.

Tânăra ne-a spus că în prezent lucrează la dezvoltarea unor programe noi, printre care: travel english, biology english, minecraft english, finance english. „Vom învăța despre sistemul bancar, cuvinte care țin de educația financiară. Vom avea și partea de game english, unde vom învăța despre programarea jocurilor.”

Într-un material viitor, Olesea va veni cu câteva sfaturi despre procesul de aplicare la Tulip Business Incubator, criteriile de care trebuie să țineți cont în timp ce scrieți descrierea companiei și aspectele la care să atrageți atenția în timp ce redactați scrisoarea de intenție.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente