Cum un elev de 15 ani din satul Păpăuți, alături de săteni, a reușit să instaleze un havuz școlar

442399850_2164155273934524_7192427558556512302_n (1)

La sfârșitul acestui an școlar, în curtea Gimnaziului „Păpăuți” din raionul Rezina a fost instalat un havuz. Remarcabil este faptul că fondurile pentru realizarea acestui proiect au fost obținute de un elev de clasa a IX-a, Radu Macovei. Reprezentant al Consiliului elevilor, Radu a reușit să câștige un grant de 25 600 de lei. Astfel, cu sprijinul administrației școlare, colegilor și localnicilor, el a reușit să creeze un spațiu mult mai atrăgător pentru elevii din satul Păpăuți.

Ideea proiectului a fost modelată inițial de către Consiliul elevilor din gimnaziu și directorul instituției. Radu a plecat cu ea la Chișinău, după ce a completat un formular de aplicare la un concurs al Ministerului Educației și Cercetării destinat consiliilor elevilor.

Participând la un șir de instruiri, Radu și-a dezvoltat ideea și a prezentat-o celorlalți participanți, urmând să fie unul dintre elevii care a obținut finanțare pentru realizarea proiectului propus. Tânărul spune că momentul în care au fost anunțate echipele câștigătoare a fost unul destul de emoționant și i s-a întipărit în memorie. De asemenea, el își amintește cum a venit în localitate cu banii pentru proiect.

Un alt moment pe care l-am memorat bine a fost atunci când m-am întors în instituție și domnul Mihalache, cu chipul mulțumit, mi-a întins mâna în semn de recunoștință.

Radu Macovei

Radu spune că gestionarea întregului proiect a fost o experiență nouă pentru dânsul, în special gestionarea banilor. Totuși, a rămas mulțumit de faptul că în activități s-au implicat mai mulți elevi și săteni.

Greu a fost să împarți suma de 26 500 lei, care pentru cineva pare mult, însă pentru acest proiect a fost doar „o temelie”. A fost greu să găsim și alte surse de finanțare, dar și aici am avut noroc de oameni cu suflet mare.

Radu Macovei

Vorbind despre beneficiile havuzului, Radu evidențiază că va fi locul ideal unde tinerii din localitate să își poată petrece timpul liber. Pe de altă parte, directorul gimnaziului Ion Mihalache a evidențiat faptul că havuzul, pe lângă elementul de design pe care îl constituie, poate contribui și la crearea unei atmosfere terapeutice.

Havuzul va putea contribui la relaxare și reducerea nivelului de stres a elevilor. Sunetul apei are un efect calmant și terapeutic. Fluxul ritmic al apei va crea o atmosferă ideală pentru meditație. Elevii se vor odihni, vor discuta. Chiar și unele lecții le vor putea petrece în aer liber.

Ion Mihalache

Realizarea proiectului nu a luat mult timp gimnaziului. După ce au obținut mini-grantul, în procesul de instalare a havuzului s-au implicat activ atât reprezentanții instituției de învățământ, cât și unii săteni. Primăria localității a oferit o parte din materialele de construcție insuficiente, iar unii elevi și localnici au ajutat voluntar la lucrările de construcție.

„Fiecare a ajutat cu ce a putut. Toți ne-am unit forțele ca la 31 mai 2024 să fie deschiderea oficială deoarece câștigătorii proiectului sunt absolvenți”, a spus Ion Mihalache.

Directorul gimnaziului a menționat că Radu a jucat un rol foarte important în realizarea proiectului deoarece, pe lângă faptul că a adus finanțarea pentru havuz, el s-a ocupat și de gestionarea banilor, procurarea materialelor apoi, cum zice tradiția, tăierea lentei. Totodată, a ținut să îl evidențieze și pe Gangan Mihail, cel care s-a ocupat inclusiv de designul havuzului.

Acesta a spus pe final că realizarea tuturor ideilor este posibilă numai prin suportul cetățenilor și prin crearea de relații de parteneriat cu elevii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente