Opt gimnazii au admis publicarea examenelor în timpul testării. Dan Perciun: „Directorii riscă demiterea din funcție”

Screenshot 2024-06-14 154654
Foto:Facebook / MEC

După ce Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat pe 11 iunie că mai multe teste de examene, inclusiv rezolvate, au fost publicate în timpul testării pe Telegram, astăzi, ministrul Dan Perciun a precizat că scurgerile s-au produs în cel puțin opt instituții de învățământ. Vinovații riscă amenzi și chiar pierderea postului de muncă.

Problema publicării testelor de examene de absolvire a gimnaziului urmează să fie analizată inclusiv în cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru Examene. Totodată, Dan Perciun a menționat că ministerul a depus mai multe sesizări la poliție.

Dan Perciun a menționat că instituțiile unde s-au produs scurgerile de informații sunt următoarele:
# Gimnaziul „Hâjdieni”, raionul Glodeni;
# Gimnaziul „Mihail Sadoveanu“, satul Cupcini, raionul Edineț;
# Gimnaziul „Jevreni“, Criuleni;
# Gimnaziul „Ștefănești”, Florești;
# Gimnaziul „Putânești”, Florești;
# Gimnaziul „Mircea Snegur”, satul Trifănești, raionul Florești;
# Gimnaziul „Prăjila”, Florești;
# Gimnaziul Cârnăţenii Noi, Căușeni.

Directorii riscă demiterea din funcție. Asistenții la examene riscă inclusiv demiterea din funcție. În cazul elevilor, testele cărora au fost identificate, aceștia vor trebui să susțină repetat examenul în sesiunea suplimentară. Sesiunea suplimentară se desfășoară într-o singură instituție din raion, iar noi vom fi prezenți în toate aceste instituții pentru a monitoriza felul în care se desfășoară examenul suplimentar.

Dan Perciun

Regulamentele de desfășurare a examenelor prevăd că persoanele implicate în organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului care nu respectă prevederile regulamentare, adică furnizează soluții, înlocuiesc sau falsifică teste, modifică note, admit copierea sau a altor modalități de fraudare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului sunt destituite din funcție.

De asemenea, potrivit Codului contravențional, publicarea subiectelor pentru examenele de absolvire a gimnaziului sau de bacalaureat, precum și a soluțiilor la acestea (până la începerea examenului respectiv sau pe durata desfășurării acestuia) se sancționează:
# cu amendă de la 30 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice;
# cu amendă de la 150 la 240 de unități convenționale aplicată persoanei juridice;
# cu amendă de la 150 la 240 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Totodată, unii angajați riscă privarea de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfășura anumite activități pe un termen de la trei luni la un an.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente