În ultimele zile, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis mai multe coduri galbene de instabilitate atmosferică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În seara zilei de marți, 11 iunie, în mai multe localități din țară, dar și în capitală, furtuna declanșată a cauzat numeroase daune, printre care și decesul a două persoane. În acest context, am încercat să aflăm la ce etapă se află proiectul privind sistemului național de avertizare a populației în caz de situații excepționale.
În Chișinău, în urma rafalelor de vânt, mai multe crengi au fost rupte, iar arborii – doborâți la sol. Toate acestea au dus la staționarea mai multor troleibuze, la inundarea mai multor străzi, la deteriorarea automobilelor, dar și la pagube la unele instituții educaționale și sociale. Prin urmare, miercuri, 12 iunie, în cadrul Comisiei pentru Situației Excepționale a municipiului Chișinău, a fost declarată Situație de forță majoră. Potrivit autorităților municipale, echipele de salvatori intervin în continuare la curățarea și salubrizarea străzilor de deșeuri, iar până la această oră au fost înlăturate circa 60 % din totalul daunelor cauzate de intemperiile care au lovit orașul.


Prejudicii au fost înregistrate și în mai multe localități ale Republicii Moldova. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) scrie că 13 localități din raionul Orhei încă rămân parțial deconectate de la energia electrică, iar la peste 300 de gospodării din raion le-au fost afectate acoperișurile. Tot în orașul Orhei a fost smuls și deteriorat acoperișul unui liceu.
Vremea rea a afectat și unele porțiuni ale drumurilor locale în orașul Nisporeni, în satul Vărzărești și în raionul Sângerei. În localitatea Ivanovca au fost deteriorate circa 252 de hectare de floarea soarelui, 55 de hectare de porumb și patru hectare de livadă de vișin. Ca urmare a furtunii din seara zilei de 11 iunie, două persoane au decedat. Potrivit Poliției, este vorba despre o adolescentă de 12 ani, care a decedat din cauza unui arbore căzut peste ea. A doua victimă este un bărbat de 36 de ani, care a murit la Dubăsari. Acesta a decedat după ce o ramură a fost doborâtă de furtună peste cortul în care se afla, informează presa din Stânga Nistrului.

La ce etapă este implementarea sistemului național de avertizare a populației
În iarna anului curent, IGSU a lansat un studiu de fezabilitate și documentație specifică pentru implementarea Sistemului Național de Avertizare timpurie – MD-ALERT-STUDY.
Liliana Pușcașu, șefa Direcției relații cu publicul din cadrul IGSU, a declarat pentru #diez că proiectul se află acum la etapa de fezabilitate și de elaborare a studiului pentru alegerea tehnologiilor potrivite. „IGSU este în faza de alegere a companiilor cu experți pentru a face acest studiu. Acum are loc recepționarea ofertelor și selectarea companiei. Studiul urmează să fie finalizat cel mai probabil pe 1 ianuarie 2025. Tot atunci vom finaliza proiectul de selectare a companiilor care ar putea să ne spună care sunt tehnologiile corespunzătoare pentru Republica Moldova.”
Potrivit șefei, ulterior va fi decisă metoda prin care urmează să fie alertați cetățenii, care sunt tehnologiile și ce este adecvat pentru Republica Moldova. Liliana Pușcașu adaugă că acest sistem trebuie adaptat în funcție de condițiile de aici, inclusiv la situațiile de risc pe care le are țara noastră.
Un asemenea serviciu există și în România. Sistemul permite difuzarea mesajelor de tip cell broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.


Riscuri și recomandări
Codul galben de instabilitate atmosferică se menține în continuare pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Pentru astăzi, 13 iunie, meteorologii au emis averse puternice însoțite de descărcări electrice, izolat cu grindină (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-49 l/m²). De asemenea, se prognozează intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.
Riscuri:
# cantitățile de precipitații acumulate pot duce la inundarea gospodăriilor aflate în zonele joase (la baza versanților);
# pe unele râulețe și cursuri mici de apă sunt posibile creșteri locale ale nivelului apei, izolat cu ieșirea ei în luncă;
# se poate produce blocarea rețelelor de canalizare;
# se poate produce eroziunea solului, înnămolirea și pătulirea culturilor cerealiere, prășitoare și legumicole;
# este posibilă apariția fenomenului de acvaplanare, care poate să ducă la pierderea controlului direcției de mers a autovehiculului.
Se recomandă:
# construirea unor canale de captare și dirijare a apei;
# curățarea canalelor de scurgere;
# evitarea deplasării prin zonele ușor inundabile;
# adaptarea vitezei autovehiculului la condițiile de drum;
# asigurarea stării bune a barajelor de către agenții economici, în subordinea cărora se află iazuri și bazine de apă;
# adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau într-o mașină îndepărtată de firele electrice și copaci;
# evitarea staționării înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta, sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi și arbori;
# evitarea atingerii sau călcării cablurile căzute la pământ;
# deconectarea aparatelor și utilajelor electrice;
# închiderea geamurilor și ușilor locuințelor;
# evitarea atingerii caloriferelor și a altor obiecte metalice;
# supravegherea în permanență a minorilor.
În cazul înregistrării situațiilor problematice, cetățenii sunt îndemnați să apeleze Dispeceratul Central Municipal la numerele de telefon +37322222267 sau +37322222604 ori să sune la numărul unic de urgență 112.