Moldova Digital Summit: au fost prezentate servicii digitalizate pentru cetățeni, produse tehnologice inteligente și altele

DBubulici-9788

Digitalizarea serviciilor publice permite cetățenilor să faciliteze interacțiunea cu statul, iar companiilor guvernamentale să ofere informațiile necesare în timp redus și fără erori. Accesând toate serviciile guvernamentale digitalizate într-un singur loc, cetățenii își îmbunătățesc interacțiunea cu instituțiile guvernamentale devenind un partener de încredere în procesul transformării digitale. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile celui mai mare eveniment digital din regiune – Moldova Digital Summit, care a avut loc în zilele de 6 și 7 iunie la Chișinău

În cadrul evenimentului, directorul Agenției de Guvernare Electronică, Andrei Prisacar, a participat la panelul dedicat colaborării interguvernamentale și cu societatea civilă, în care a abordat importanța parteneriatului de lucru dintre sectorul privat și cel public pentru dezvoltarea serviciilor digitalizate pentru cetățeni.

Andrei Prisacar, directorul Agenției de Guvernare Electronică: „Atunci când vorbim de digitalizare, ne referim la datele digitale din toate domeniile care sunt în Republica Moldova, pornind de la educație și finalizând cu sănătate. În particular, ceea ce vrem să facem este să aducem digitalizarea datelor în toate sectoarele, ca ulterior aceste date să lucreze în favoarea cetățenilor. Alături de oportunitățile pe care le oferim cetățenilor prin servicii publice digitale, avem și rolul de a-i educa în utilizarea acestor instrumente. În acest sens, colaborarea interinstituțională este fundamentală pentru o societate pregătită către o nouă etapă – cea de a consuma produsele tech. ”

În ultimii ani, țara noastră a evoluat semnificativ la capitolul interacțiune și comunicare cu cetățenii, iar digitalizarea serviciilor a jucat un rol semnificativ în acest sens. MCabinet, MDelivery, MPass, MConnect sunt doar câteva dintre serviciile guvernamentale digitalizate 100 % și utilizate de către moldoveni.

În contextul digitalizării serviciilor publice, mai nou, cazierul judiciar poate fi obținut  de către cetățeni în una dintre cele 22 de limbi ale Uniunii Europene (bulgară, cehă, croată, daneză, estonă, finlandeză, franceză, germană, greacă, irlandeză, italiană, letonă, lituaniană, maghiară, malteză, neerlandeză, poloneză, portugheză, slovacă, slovenă, suedeză, spaniolă). Acesta este unul dintre cele mai solicitate servicii, disponibile și în format digital, inclusiv cu opțiunea de apostilare și livrare la domiciliu în Republica Moldova și peste hotarele țării prin intermediul serviciului MDelivery.

În prima zi a evenimentului Moldova Digital Summit a fost oferită spre acces publicului larg EVO – aplicația integrată a serviciilor publice pentru cetățeni. Aceasta poate fi listată gratuit pe App Store, Google Play și pune la dispoziție 3 acte digitale, integrând câteva sute de servicii și seturi de informații despre tine și afacerea ta.

În cea de-a doua zi a evenimentului, la standul expozițional „Digitalization in GOV”, participanții au testat direct serviciile oferite prin intermediul aplicației mobile EVO precum date personale, documente digitale, plăți, servicii publice, dar și împuterniciri și autorizații. Iar cei care nu au au semnătura digitală, au avut oportunitatea de a o obține doar cu buletinul  – direct de la prestator.

La summit au avut loc și ateliere de lucru dedicate, unde mai mulți profesioniști internaționali au prezentat experiențele lor. Cei prezenți la eveniment au avut oportunitatea de a afla noutăți despre securitate cibernetică, oportunități de colaborare și investiții, dar și ultimele tendințe din digitalizare.

Evenimentul este organizat de Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării împreună cu Asociația Națională a Companiilor TIC (ATIC), Agenția de Guvernare Electronică, Moldova Innovation Technology Park (MITP), Agenția de Investiții a Moldovei, Technovator, Startup Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Tekwill, cu susținerea strategică și financiară a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, a Băncii Mondiale, a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Western NIS Entreprise Fund, Proiectul OPTIM, susținut de Elveția și organizația Helvetas. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente