Liceenii și studenții din Republica Moldova au oportunitatea să se înscrie la școala de vară „Telefonul fără fir: Linia Verde”. Cea de-a doua ediție a proiectului este destinată elevilor din clasa a XII-a și studenților interesați de media digitală și subiectul tranziției verzi.
Programul școlii de vară include o serie de ateliere în cadrul cărora studenții și elevii vor învăța bazele comunicării audiovizuale și ale eseului video. Participanții vor practica cele învățate pe subiecte care au tangență cu tranziția verde. Atelierele acoperă atât etapele de pre-producţie și cele de producție. În prima fază, participanții vor studia:
# structura cercetării în baza unui subiect;
# planificarea unei argumentări și a unei structuri narative;
# bazele teoretice ale comunicării multimodale.
În cea de-a doua etapă elevii și studenții vor dezvolta abilități de vizualizare de date și de montaj.
Ana Szel, asistentă universitară la UNATC, sumarizează astfel motivația alegerii eseului video ca element cheie al școlii: „Eseul video este una dintre cele mai populare forme de new media emergente. Acesta îmbină structura argumentativă a unui eseu cu capacitatea multimodală de expresie și de prezentare a informației pe care o permite formatul video”.
Atât studenții, cât și elevii vor asista la prelegeri pe tema tranziţiei verzi și a electrificării. Lecțiile vor provoca participanții la reflecții asupra viitorului în domeniu, posibilităților și limitărilor tehnologiei. De asemenea, vor fi organizate dezbateri despre justiția socială a transformărilor. Participanții vor avea la dispoziție, pe lângă programul profesional al întâlnirilor, și alte oportunități: discuții și activități în grup, activități sportive, drumeții, proiecții de filme.
În cadrul școlii de vară vor fi prezenți invitați din mediul academic și profesioniști, precum:
# Liri Chapelan – asistentă universitară și doctoră;
# Ana Szel – asistentă universitară doctorandă;
# Maria Martelli – producătoare și autoare de eseuri animate;
# Diana Necșulescu – ilustratoare și artistă de dezvoltare vizuală;
# Alin Răuțoiu – dezvoltator software și jurnalist pe industria software, jocuri video și bandă desenată.
Participarea este gratuită. Organizatorii menționează că vor ține cont de motivația personală a fiecăruia dintre doritori. Cazarea este asigurată. Participanților li se va deconta, la cerere, transportul cu trenul sau autobuzul în limita a 130 RON.
Școala de vară se va desfășura în perioada 29 iulie-4 august la centrul hypha_etc, situat în Câmpu Cetății. Localitatea se află la 38 de kilometri distanță de municipiul Târgu Mureș din România. Studenții și liceenii interesați sunt îndemnați să expedieze o scrisoare de intenție la adresa [email protected]. Termenul-limită pentru trimiterea scrisorii este 30 iunie.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.