Ce este și cum se creează o capsulă a timpului. Sfaturi și idei pentru absolvenți

Logo pe fotografie (12)
Foto:#diez/IA

Tu și colegii tăi credeți că absolvirea gimnaziului, a liceului sau a facultății constituie un eveniment important pentru voi, care merită marcat corespunzător? Știm ce trebuie să faceți – o capsulă a timpului! Imaginați-vă să ascundeți într-un container obiecte care să vă amintească de momentele prețioase petrecute împreună, cu posibilitatea de a le redescoperi intacte peste ani, când veți fi deja pe drumul carierei sau al familiei. Cum ar fi să vă întâlniți la una dintre întâlnirile cu absolvenții și să deschideți această boxă plină de amintiri dragi, mesaje de la prieteni și lucruri care definesc cine ați ajuns să fiți? Noi credem că emoțiile pe care le veți simți nu pot fi descrise prin cuvinte, de aceea am decis să realizăm acest articol. Astfel, dacă sunteți gata să începeți călătoria în timp, hai să explorăm împreună pașii necesari pentru a crea propria capsulă a timpului, idei inspirate pentru conținut și sfaturi practice.

Pentru început, este important să cunoașteți avantajul principal al acestei activități – nu necesită un buget foarte mare. Ceea ce e nevoie pentru a crea o capsulă a timpului este puțină ingeniozitate și răbdare, pentru ca să vă puteți stăpâni dorința de a o deschide în primii doi ani de la ascundere.

10 pași pe care să-i urmați

#1. Alegeți data deschiderii (ziua, luna și anul), astfel încât aceasta să fie rezonabilă și realizabilă. Cu cât mai mult timp va trece de la ascundere, cu atât mai interesant vă va fi să o deschideți.

#2. Decideți ce obiecte sunt reprezentative pentru voi și merită a fi ascunse. Alegeți-le pe cele care au o semnificație emoțională și care vă vor putea spune ceva în viitor. Vă lăsăm mai jos câteva sugestii în acest sens.

#3. Includeți în capsulă și o listă cu toate obiectele ascunse, notând motivele pentru care le-ați ales.

#4. Alegeți un container adecvat și nu uitați că acesta trebuie să fie robust și ermetic pentru a proteja conținutul de umezeală, praf și alte elemente care ar putea provoca deteriorare. Materialele rezistente la coroziune, cum ar fi oțelul inoxidabil sau aluminiul, sunt ideale.

#5. Sigilați bine capsula pentru a preveni infiltrarea aerului și a umezelii. Puteți folosi garnituri de cauciuc sau silicon pentru a asigura închiderea ermetică. Nu încercați să sudați boxa, deoarece căldura excesivă poate deteriora obiectele din interior. Totodată, ca să vă asigurați că apa nu va intra în capsulă, folosiți o pungă de polietilenă la exterior.

#6. Alegeți un loc sigur de depozitare. Luați în considerare locurile protejate de intemperii și de accesul neautorizat. Puteți să îngropați capsula într-un loc simbolic, însă e important să țineți minte că aceasta s-ar putea să se piardă. O alternativă ar fi să o păstrați în incinta instituției în care ați învățat sau acasă la unul dintre colegi. Oricare ar fi decizia, nu uitați să marcați locul sau să vă notați coordonatele într-un carnețel.

#7. Dacă intenționați să îngropați capsula pe o proprietate publică sau privată care nu vă aparține, asigurați-vă că ați obținut toate permisiunile necesare.

#8. Ascundeți sau îngropați capsula și notați-vă ziua în care ați făcut acest lucru. Pentru amintire, puteți face câteva fotografii din acest moment.

#9. Așteptați să treacă timpul pe care l-ați stabilit. Aveți răbdare.

#10. Deschideți capsula și amintiți-vă de anii de gimnaziu, liceu sau studenție!

Sursă: #diez/IA

Ce poate include capsula:

# scrisori (pentru colegi sau pentru tine din viitor, dar și de la profesori);
# fotografii (din timpul anilor de gimnaziu, liceu sau studenție, inclusiv din excursii și de la diverse evenimente școlare);
# înregistrări audio, pe stick (cu mesaje pentru colegi sau pentru tine din viitor);
# înregistrări video, pe stick (cu momente din timpul pauzelor, lecțiilor sau a activităților extracurriculare);
# o piesă a uniformei școlare (dacă o aveți) sau un articol vestimentar de la vreun eveniment;
# manuale, caiete, agende;
# suveniruri cu semnificație (insigne, accesorii, panglici);
# proiecte și lucrări artistice (mai ales realizate în grup);
# scrieri (poezii sau proză);
# gânduri și predicții despre cum credeți că va arăta viitorul sau voi în viitor;
# un exemplu al orarului;
# panglicile de la absolvire cu autografele colegilor și ale profesorilor;
# bonuri de la magazinul școlar;
# diplome, certificate.

Notă: există și anumite obiecte pe care nu ar trebui să le includeți în boxă din diverse motive, cum ar fi degradarea în timp, pericolul pentru mediu sau dificultatea de a le conserva în condiții adecvate. Printre ele se numără produsele alimentare, lichidele, plantele și substanțele chimice.


Ce este o capsulă a timpului

Capsula timpului este un container sigilat destinat să păstreze obiecte și informații reprezentative pentru o anumită perioadă, cu scopul de a fi redescoperit și deschis într-un viitor îndepărtat. Acest lucru poate fi făcut fie de persoanele care l-au creat, fie de generațiile viitoare, în funcție de dorința și obiectivele creatorilor.

Termenul de „capsulă a timpului” i se datorează publicistului George Edward Pendray. În 1936, acesta l-a intervievat pe Thornwell Jacobs, organizatorul criptei mileniale de obiecte conservate pentru oamenii din 8113 e.n., numită Crypt of Civilisation (Cripta civilizației). În același an, Pendray s-a alăturat companiei Westinghouse Electric and Manufacturing Company ca asistent al președintelui, aducând cu sine și conceptul despre care a aflat. Pe baza sa, în 1938, a început să dezvolte Time Capsule of Cupaloy pentru Expoziția Mondială de la New York din 1939, cu scopul de a demonstra publicului că Westinghouse este o companie mai avansată decât rivalii săi. Această capsulă, îngropată pe teritoriul unde s-a desfășurat expoziția, conține diverse obiecte reprezentative pentru acea vreme, cum ar fi produse de consum, ziare, microfilme și alte artefacte. A fost programată să fie deschisă în anul 6939, la 5000 de ani după îngropare.

Sursă: blogs.loc.gov/Noelle Charbonneau

Cu toate acestea, după cum deja ați înțeles, însăși ideea a avut antecedente clare. De exemplu, în civilizațiile antice era obișnuit să se îngroape artefacte și documente în fundațiile clădirilor și templelor, pentru a le proteja și a le transmite către generațiile viitoare. În perioada medievală și renascentistă exista o practică comună să se îngroape monede și documente în fundațiile catedralelor și ale altor clădiri religioase, cu scopul de a consfinți construcțiile și de a păstra amintirea comunităților respective. În 1876, la aniversarea centenarului Statelor Unite, o capsulă a timpului a fost îngropată în capela Sfântului Ioan Botezătorul din New York. Aceasta conținea obiecte și documente menite să fie redeschise la bicentenar, în 1976. Diferența este că în cazul acestor exemple timpurii nu se făceau eforturi pentru a păstra recipientele complet sigilate sau pentru a le ascunde neapărat conținutul la o dată exactă.

Astfel, mai aproape și cu o semnificație directă pentru capsula timpului, Westinghouse a fost proiectul despre care am menționat mai sus, Crypt of Civilization, inițiat în 1935. Cripta a fost descrisă ca fiind primul „proiect de depozitare cu scop precis, cu o durată de un mileniu” și a luat forma unei celule masive (camere), cu o lungime de șase metri și o lățime de trei metri. Aceasta a fost inspirată în parte de descoperirile arheologice de după cel de-Al Doilea Război Mondial, în special de deschiderea în 1922 a mormântului lui Tutankhamon (faraon, conducătorul Egiptului între anii 1332 și 1323 î.e.n, care a urcat pe tron la vârsta de nouă ani). Din ceea ce se știe, capsula conține numeroase înregistrări sonore care ilustrează civilizația și dezvoltarea umană până în secolul al XX-lea, literatură clasică, texte religioase, articole care arată amploarea progresului științific până în 1939 și diverse obiecte cotidiene.

Sursă: Facebook/Oglethorpe University

Una dintre importantele capsule ale timpului create de-a lungul anilor se consideră a fi „Discul de Aur”, amplasat pe două sonde spațiale Voyager, lansate în 1977. Potrivit NASA, acesta conține sunete și imagini menite să ilustreze diversitatea vieții și culturii pe Pământ și a fost trimis cu intenția de a fi descoperit de orice ființe inteligente sau oameni ai viitorului.


În cazul în care chiar doriți să creați o capsulă a timpului în acest an, vă invităm să ne lăsați un mesaj pe pagina noastră de Facebook sau la adresa [email protected], cu subiectul „Capsula timpului 2024”. Ne-am dori să participăm la acest eveniment important din viața voastră și să realizăm un reportaj video pe care-l veți putea revedea odată cu deschiderea boxei.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente