„Cunoștințele acumulate în altă țară pot aduce rezultate neașteptate.” Lorelei Grigoriță, despre oportunitățile și evenimentele centrului Queer Café pentru tinerii din Moldova

Lorelei Grigoriță

Acum aproximativ doi ani, la inițiativa platformei Moldox, în Chișinău a fost lansat Queer Café, un spațiu prietenos pentru persoanele din comunitatea queer și pentru aliații acestora. Centrul comunitar s-a angajat să devină un spațiu sigur pentru comunitatea LGBTQ+, iar prin intermediul evenimentelor și a proiectelor la care participă – să promoveze diversitatea. În vara anului 2023, Queer Café a acceptat provocarea de a găzdui o stagiară care studiază în Țările de Jos. Instruirea unei tinere care învață peste hotare a fost posibilă datorită celei de-a treia ediții a proiectului Moldova Brain Gain, lansat de #diez în parteneriat cu Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Lorelei Grigoriță, managera administrativă a centrului comunitar, ne-a povestit despre experiența în calitate de gazdă pentru o stagiară, despre specificul spațiului, dar și despre oportunitățile disponibile pentru tinerii din comunitate și pentru aliații acestora.

Queer Café organizează cu regularitate evenimente cultural-artistice în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Membrii centrului comunitar au parte atât de activități distractive, cât și educative. Pentru o doză de recreere sunt organizate jocuri de masă, seri de karaoke, cluburi de film, de carte. Pe de altă parte, echipa Queer Café ține să cultive și dezvoltarea academică prin discuții despre diverse subiecte, evenimente caritabile sau ateliere. „Îmbrățișăm inițiative și idei care vin din comunitate. Activitatea noastră este direcționată spre a crea mai mulți aliați și a avea acest spațiu sigur, unde pot să petreacă timpul cu prietenii, unde pot face cunoștință cu oameni noi și unde pot milita pentru cauzele sociale, inclusiv cele care țin de drepturile comunității LGBTQ+.”

Biblioteca altfel a Mihaelei-Ștefania de la Queer Café

Unul dintre proiectele lansate îi aparține Mihaelei-Ștefania Turchină, tânăra care timp de șase săptămâni a realizat un stagiu de practică la Queer Café în cadrul proiectului Moldova Brain Gain. Studenta le-a propus să lanseze o bibliotecă cu cărți despre artă, sociologie, cărți queer și feministe. Misiunea proiectului era să sporească accesul la cultură cu ajutorul cărților deosebite. Cei de la Queer Café s-au arătat entuziasmați de ideea Mihaelei și, la scurt timp, au început colectarea de cărți pentru lansarea bibliotecii. „Numărul de cărți colectat pe parcursul celor șase săptămâni este unul impunător și m-am bucurat să văd că mulți oameni din comunitate s-au implicat. La fel, multe edituri de aici și din România ne-au expediat lucrări interesante. Împreună cu Mihaela am reușit să organizăm și un concert caritabil care a strâns donații din care ulterior au fost cumpărate cărțile necesare pentru bibliotecă.”

Lorelei descrie biblioteca lansată de către Mihaela drept un spațiu deschis și liber în care oamenii pot veni pentru a împrumuta cărți. Dat fiind faptul că totul se bazează pe încredere, nu există un termen-limită pentru returnarea cărților, iar cititorii pot aloca atâta timp cât consideră că au nevoie pentru lectură. În procesul de dezvoltare a proiectului, stagiara s-a implicat activ în ședințele centrului comunitar și a colaborat pentru realizarea produsului final. „A fost un proces de adaptare destul de simplu. I-am povestit despre funcționalitatea noastră, iar Mihaela a avut o abordare foarte profesionistă. Față de muncă, față de regulile de utilizare a spațiului a dat dovadă de un comportament respectuos.”

„Avem pura libertate de a implementa orice idee care este aliniată cu valorile proiectului nostru”

Acesta a fost prima experiență a centrului de a găzdui o stagiară, iar cooperarea cu Mihaela i-a convins pe membrii Queer Café că instruirea unui student este într-adevăr un proces fain. „Văd un aport mare atunci când oamenii care beneficiază de anumite servicii inițiază propriile idei. Este important că există și aceste oportunități unde implicarea anumitor persoane este posibilă printr-un program care oferă și o anumită remunerare.” Lorelei relatează că își dorește să pună umărul la promovarea oportunităților în rândul tinerilor și este deschisă pentru proiecte similare. Managera spune că un criteriu important pentru viitorii stagiari ar fi angajamentul față de regulile de utilizare a spațiului și implicarea în format constructiv în activitățile Queer Café. „Este nevoie să cunoști procesul din interior și specificul nostru. Asemenea modalități, cum ar fi stagiul, oferă posibilitatea de a cunoaște și de a înțelege dacă acesta este un loc care ți se potrivește.”

Membrii centrului comunitar au acces și la o varietate de avantaje odată ce decid să contribuie la crearea inițiativelor incluzive. De exemplu, implicarea în proiectele queer le poate lărgi rețeaua de networking sau au posibilitatea să stabilească potențiale colaborări cu oamenii pe care-i întâlnesc. „Avem un regim de muncă flexibil care permite să combini lucrul de aici cu studiile, cu unele interese personale. Avem pura libertate de a implementa orice idee care este aliniată cu valorile proiectului nostru.”

Sursă: Facebook/Queer Café

Pe lângă statutul de stagiar, Queer Café recrutează voluntari sau membri pentru queersiliu. Dacă îți dorești să devii voluntar(ă), poți expedia un mesaj pe pagina de Facebook sau Instagram a centrului comunitar, dat fiind faptul că recrutările sunt în permanență deschise. Pentru că queersiliul este organul consultativ care adoptă deciziile ce țin de evenimentele organizate, procedura de desemnare a membrilor este diferită în comparație cu cea a voluntarilor. Din componența acestuia fac parte în special persoane din comunitate care frecventează sau au frecventat spațiul și cunosc toate activitățile organizate acolo. „Ei au putere de decizie în mai multe aspecte, cum ar fi programul evenimentelor, modalitatea de comunicare în spațiul online sau hotărârile administrative.”

„Cunoștințele acumulate într-o altă țară pot aduce niște rezultate neașteptate”

Lorelei adaugă că în ultimul timp observă o implicare din ce în ce mai activă a tinerilor queer și a aliaților acestora în cadrul activităților destinate lor, iar acest lucru conferă și mai multă încredere de a colabora pentru mai multe proiecte comune. De asemenea, interesul generației actuale pentru diversitatea de oportunități demonstrează progresul spre care tinde Republica Moldova și dorința sa de a se alinia standardelor din statele care susțin diversitatea și dispun de variate posibilități pentru sectorul de tineret. Managera lămurește că țările din Europa ar putea servi drept exemplu la capitolul oportunități, iar uneori șansele din Vest cauzează migrația tinerilor talente. Tot ea admite că posibilitățile financiare de peste hotare ar determina plecarea în masă. Potrivit managerei, acest fenomen se soldează în multe cazuri cu pierderea forței de muncă pentru companiile naționale.

În acest sens, Lorelei sugerează soluții precum accesul la beneficii, oportunități din partea angajatorilor, la studii de calitate sau stabilirea remunerărilor atractive. „Ceea ce mă bucură în tot acest proces este că mulți tineri merg la studii sau aplică la anumite proiecte unde capătă experiență, încearcă metode, descoperă rețele de networking și ulterior cu aceste informații se întorc acasă și implementează idei noi.”

Ea se numără printre multitudinea tinerilor moldoveni care merg peste hotare pentru a munci. Timp de un, a lucrat pentru un proiect în Suedia datorită căruia a reușit să evolueze din punct de vedere profesional. „Am simțit cât de utilă pot fi și cât de multe chestii pot să implementez acasă. Acesta a fost impulsul meu de a mă întoarce și de a oferi forțe noi pentru ceea ce îmi doresc să obțin.” Exemplul lui Lorelei poate servi drept sursă de inspirație pentru cei care studiază sau muncesc în afara țării și își doresc să revină acasă. Tânăra subliniază că revenirea acasă, cu idei noi, ar putea contribui la debutul unor proiecte inovatoare și unice pentru țara noastră. „Moldova oferă acea familiaritate și confortul de a lucra cu oamenii care au aceeași cultură ca tine. Cunoștințele acumulate într-o altă țară pot fi implementate acasă și pot aduce niște rezultate neașteptate în sensul bun al cuvântului.”

Moldova Brain Gain este o campanie educațională lansată de #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Prin intermediul acesteia, ne dorim să reconectăm studenții și studentele care-și fac studiile la universități neerlandeze cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente