A creat un calculator care îți spune de câte panouri solare are nevoie casa ta. Descoperă teza de licență a Mihaelei Fetcu

Logo pe fotografie
Foto:Mihaela Fetcu/arhivă personală

La sfârșit de an universitar, mulți studenți se pregătesc să își susțină tezele de licență sau masterat. La #diez credem că aceste lucrări sunt mult prea valoroase pentru a fi lăsate să se prăfuiască pe un raft după susținere. De aceea, discutăm cu studenți ale căror teze merită să fie cunoscute de toată lumea. Una dintre tinere este Mihaela Fetcu, studentă în ultimul an la Thomas More of Applied Sciences din Belgia, unde finalizează programul de licență Data Science, Protection and Security. Teza ei de licență este despre panourile solare din Moldova, iar în acest material, tânăra explică prin ce este nou și diferit proiectul ei.

„Dacă ai șansa să înveți ceva nou, go for it

Mihaela povestește că a ales această specializare, pentru că îmbină mai multe discipline: programare, baze de date, securitate, business și marketing, ceea ce se întâlnește mai rar la universitățile din străinătate, care tind să se specializeze într-un singur domeniu.

Mihaela Fetcu

Un alt motiv pentru care a ales să studieze în Belgia este că știa limba franceză și i-a fost mai ușor să se adapteze. Alte țări în care se gândea să studieze au fost Danemarca și Regatul Țărilor de Jos. A ales, totuși, Belgia, deoarece programul este mai scurt (trei ani) și se axează pe aspecte de securitate informațională.

Sursă: Mihaela Fetcu/arhivă personală

Pentru Mihaela perioada de adaptare a fost ușoară datorită unei experiențe pe care a avut-o în clasa a VIII-a. Atunci, timp de două săptămâni, a fost într-un schimb de experiență în Franța, unde a trăit într-o familie franceză și a învățat la un gimnaziu. Spune că dorul de casă nu se mai simte atât de mult. „De obicei, vin în Republica Moldova de patru ori pe an, iar uneori familia mea mă vizitează. Mai ales că acum lucrez, nu prea am timp să simt dorul.”

O teză de licență despre panourile solare din Moldova

Pentru că este în anul III și absolvă universitatea, momentan, Mihaela lucrează la teza sa de licență. În cadrul acesteia, tânăra analizează piața panourilor solare din Republicii Moldova.

Mihaela Fetcu

Bunicii tinerei și-au instalat acasă panouri solare, fiind primii din orașul lor care au făcut asta. Astfel, Mihaela a încercat să vadă care au fost problemele cu care s-au confruntat bunicii ei la procurare și la instalare, care au fost costurile și care au fost dificultățile pe care le-au avut înainte de a le instala.

Proiectul său de licență implică crearea unui calculator-simulator specializat care poate furniza informații personalizate despre investițiile necesare pentru instalarea de panouri solare, numărul de panouri de care ai avea nevoie, suma de bani pe care o vei economisi dacă vei avea panouri solare și timpul estimat pentru recuperarea banilor. Pentru a primi aceste informații, utilizatorul trebuie să introducă date despre consumul anual de energie, tipul de consum (mic, mediu, mare), capacitatea acoperișului și regiunea specifică din Republica Moldova în care locuiește (nord, centru, sud).

Mihaela Fetcu

Exemplu: după cercetările Mihaelei, o familie de patru persoane în Republica Moldova consumă aproximativ 6 000 de kW pe an. Capacitatea acoperișului ar fi de 56 kW, iar comportamentul de consum ar fi mediu. Rezultatele ne arată că locuința noastră, cu aceste date, poate să ne ofere aproape 13 000 kWh. Pentru a genera atâta energie, ar fi nevoie de 12 paneluri solare, dar numărul acestora poate crește până la 27. Pentru această investiție ar fi nevoie de 10 800 de euro, însă datorită panelurilor se vor economisi circa 1 790 de euro anual.

Pe lângă acest calculator se poate folosi și un simulator. În acest simulator ai posibilitatea să modifici datele pe care le-ai introdus. Spre exemplu, îți arată că ar trebui să investești 11 800 de euro și să cumperi 27 de paneluri. Prin simulator ai putea să schimbi datele și să micșorezi numărul de panouri. Respectiv, prețul se va modifica automat.

Sursă: Mihaela Fetcu/arhivă personală
Mihaela Fetcu

După susținerea tezei de licență, tânăra și-ar dori să continue proiectul său și să îl îmbunătățească. A creat butonul „Contacte”, unde oamenii pot să ofere diverse informații sau chiar să-și transmită factura lor. Datorită acestui fapt, va putea să facă o analiză și să vadă care sunt tipurile de consum, cât se consumă în funcție de regiune.

Experiența de la Audi Brussels

Din luna februarie a acestui an, Mihaela Fetcu participă la un internship la Audi Brussels, care este o fabrică de producere a automobilelor. Ea activează în departamentul information security, dar spune că are posibilitatea să activeze și în alte departamente.

Mihaela Fetcu

După absolvirea programului de licență, tânăra își dorește să ia o pauză de doi ani de la studii. În această perioadă, vrea să lucreze și să acumuleze mai multă experiență în domeniul tehnic. Totuși și-ar dori ulterior să urmeze un program de masterat în domeniul securității informaționale.

Deocamdată nu se gândește să plece din Belgia: „Consider că beneficiez de mai multe oportunități aici decât acasă, atât în viața personală, cât și în viața profesională”.

Echipa #diez a realizat o serie de materiale despre tezele de licență inovatoare ale tinerilor care pun în valoare potențialul de transformare a Moldovei în diverse domenii, precum farmaceutica, ingineria, arte plastice și robotică. Toate materialele pot fi urmărite aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente