Vrei să studiezi comunicare strategică într-un program postuniversitar? Sfaturi care te vor ajuta să obții bursa Sympodium

cursuri tineri oportunități
Foto:Vlada Sanduleac/arhivă personală

De câte ori ți-ai dorit să aplici pentru o nouă oportunitate, dar te-ai confruntat cu lipsa detaliilor sau a altor informații? În procesul de înregistrare pentru o bursă, un schimb de experiență sau un concurs, comunicarea cu foști beneficiari reprezintă o etapă esențială pentru o mai bună înțelegere a tuturor etapelor. De această dată, în ajutor îți vine Vlada Sanduleac, una dintre beneficiarele bursei pentru studii postuniversitare în domeniul comunicării strategice, oferită de Biroul de Externe al Regatului Unit. Dacă ești interesat(ă) de acest domeniu și vrei să obții cunoștințe de la experți internaționali, atunci în acest articol găsești o serie de sfaturi din partea Vladei, care te vor ajuta să convingi evaluatorii că ești potrivit(ă) pentru program.

Pentru început, trebuie să cunoști criteriile de eligibilitate. Acestea sunt următoarele:
# bursele sunt destinate exclusiv persoanelor care activează în organizațiile societății civile și în sectorul public;
# programul este deschis pentru cetățenii originari din Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Republica Moldova și Belarus;
# candidații trebuie să dețină o diplomă de licență în orice domeniu sau să fie în curs de obținere a unei astfel de calificări până la data începerii programului;
# diploma de licență trebuie să echivaleze peste 65 de puncte specifice sistemului de învățământ superior din Marea Britanie;
# candidații trebuie să cunoască limba engleză;
# nu există o limită a vârstei de participare.

Până la completarea formularului de înregistrare și expedierea dosarului, Vlada te îndeamnă să iei în considerare următoarele aspecte:
# fii onest(ă);
# spune „da” provocării;
# redactează CV-ul sau scrisoarea de intenție după o structură care să cuprindă strictul necesar, iar informația inclusă acolo să fie relevantă;
# fii pregătit(ă) din punct de vedere intelectual, deoarece cursurile presupun un volum mare de lectură;
# fii pregăti(ă) să dai dovadă de flexibilitate.

„Dacă ești de părere că este o oportunitate pentru tine și simți că este ceea ce vrei să faci, aplică neapărat, pentru că într-adevăr este un program care merită.”

În urma selecției, candidații urmează să fie invitați la un interviu, iar la necesitate vor susține și un test scris pentru testarea nivelului de cunoaștere a limbii engleze. Vlada ne-a spus că în cazul în care deții un certificat internațional care atestă nivelul C1 de cunoaștere a limbii engleze, atunci nu este necesar să susții proba scrisă sau să te prezinți la interviu.

Interviurile au loc împreună cu profesorii care urmează să predea cursurile propriu-zise, iar la această etapă Vlada îți recomandă:
# înainte de începerea interviului, să analizezi cu atenție obiectivele programului;
# să fii punctual(ă);
# să relatezi despre experiența ta în domeniul comunicării strategice, fiindcă o mare parte dintre întrebări sunt despre acest subiect;
# să îți păstrezi calmul și să fii pregătit(ă) să răspunzi onest la întrebările adresate;
# să corelezi răspunsurile cu experiența anterioară.

Dacă ai reușit să treci cu succes testul oral, urmează proba scrisă. La această etapă, participanții redactează un eseu în baza unor surse bibliografice propuse de către organizatori. Pentru redactarea și expedierea eseului, candidații au la dispoziție o săptămână. Iată la ce aspecte ar trebui să atragi atenția în timp ce scrii această lucrare:
# concentrează-te foarte mult pe analiză;
# încadrează-te în parametrii tehnici propuși de către evaluatori (volum, mod de citare etc.);
# fii cât mai relevant(ă) în modul de exprimare;
# dacă îți dorești, poți include și alte surse, dar ține cont că evaluatorii preferă o analiză a surselor propuse de către ei.

Printre actele necesare pentru depunerea dosarului se numără și o scrisoare de intenție. Vlada îți sugerează să ții cont de următoarele criterii pentru redactarea scrisorii:
# expune principala motivație din spatele deciziei de a te înscrie la acest program;
# povestește de unde a apărut interesul tău pentru această oportunitate;
# scrie clar despre obiectivele tale:
— ce așteptări ai de la acest program;
— de ce crezi că ești potrivit(ă) pentru acest program;
— ce plus valoare vei aduce acestui program;
— ce au ceilalți de învățat de la tine.

Pentru o doză mai mare de curaj și inspirație, Vlada vine cu un mesaj pentru cei interesați de acest program, care și-ar dori să se înscrie la edițiile viitoare. „În primul rând, îndrăzniți să acceptați provocarea și aplicați pentru această oportunitate. Comunicarea strategică este piatra de temelie a relațiilor eficiente și a deciziilor informate, iar această bursă vă pune la dispoziție resurse academice de înaltă calitate, experți de renume și o comunitate de profesioniști dedicați. Nu uitați, succesul în acest program depinde de pasiunea și perseverența voastră. Aveți încredere în voi înșivă, fiți deschiși la învățare și inovație, și nu vă temeți să ieșiți din zona de confort.”

În acest articol poți citi despre întreaga experiență a Vladei, de care a avut parte în urma participării la program, despre cursurile în regim online și offline sau despre cheltuielile pe care le acoperă bursa. Proiectul se află în acest an la cea de-a treia ediție, iar cursurile urmează să aibă loc în perioada septembrie 2024 – mai 2025. Chiar dacă termenul-limită pentru înscrierea la ediția din acest an a expirat deja, aici găsești mai multe informații despre această oportunitate în cazul în care intenționezi să beneficiezi în viitor de aceste cursuri.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente