Cum se învață limba franceză prin scenete și benzi desenate? O profesoară din Orhei face ultimele zile de școală mai interesante

434556677_8059670767395493_8878893299041748020_n
Foto:Irina Iurin/Facebook

Ultimele zile ale anului școlar sunt destul de confuze. Ținând cont de faptul că deja se fac mediile și cam toate evaluările au rămas în urmă, pe alocuri lecțiile nu mai par atât de interesante. Totuși, nu peste tot este așa. Astfel, profesoara Irina Iurin ne-a povestit cum „libertatea” de la sfârșit de an poate fi transformată în lecții memorabile prin educație nonformală.

Irina Iurin predă limba franceză la Liceului Teoretic „Ion Luca Caragiale” din municipiul Orhei și este una dintre câștigătoarele concursului național „Pedagogul anului, ediția 2022”. Profesoara valorifică ultimele zile de școală și încearcă să capteze atenția elevilor săi prin diferite metode creative și memorabile.

În clasele liceale putem prelua fotografia zilei din ziarele internaționale și îi rugăm pe elevi să facă presupuneri privitor la subiectul articolului de sub această poză. Totodată, realizăm dezbateri pe subiectele alese de elevi. În clasele gimnaziale putem juca «Crocodil» sau jocuri de societate care transformă vocabularul pasiv în cel activ. Clasele primare deseori pun în scenă mici spectacole.

Irina Iurin

Profesoara recomandă pentru ultimele zile de școală folosirea rubricii Apprendre a site-ului TV5Monde. Acesta oferă elevilor posibilitatea să realizeze un șir de exerciții interactive în format online, selectându-și fiecare subiectele care îi interesează.

În ultimele două săptămâni din luna mai, Irina încurajează crearea materialelor în baza lecturilor realizate pe parcursul anului.

În clasa a VI-a am citit în acest an banda desenată «Mizerabilii», de Victor Hugo. O adaptare pentru copii, foarte interesantă, care i-a ținut în suspans tot anul. Fiecare copil a tras la sorți un personaj despre care a trebuit să realizeze o descriere, apoi să se filmeze fiind deghizat în acest personaj. Cei de clasa VII-a realizează scenete în baza acestui roman. Elevii sunt entuziasmați și iau foarte în serios această activitate.

Irina Iurin

Profesoara afirmă că lecțiile, desfășurate într-un asemenea mod, trec ușor în dezbateri și pregătiri. Totodată, subiectele creative, care necesită o pregătire mai amplă, oferă elevilor posibilitatea să combine limba franceză, tehnologiile digitale și creativitatea.

În zilele când elevii nu mai pot primi note, Irina afirmă că interesul acestora față de limba franceză nu scade neapărat: „O bună parte dintre ei nu o studiază pentru note, dar din plăcere”.

Lecția de limba franceză nu este doar lectură și exerciții. Este cultură, civilizație, psihologie, politică internațională, ecologie, modă. Noi educăm minți, oameni care știu să gândească. De aceea nu înțeleg cum o lecție poate fi plictisitoare, chiar și în ultimele zile ale lui mai.

Irina Iurin

Irina spune că în această perioadă încearcă să pună mai mult accent pe comunicarea orală și consideră că din moment ce profesorul manifestă interes față de disciplina predată și dorește să facă lecțiile interesante, elevii nu se plictisesc la ore și lucrează activ până în ultima zi de școală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente