Vara este probabil cel mai așteptat anotimp al elevilor, pentru că e vacanța cea mare, ceea ce înseamnă că timp de trei luni uită de învățat, de teme și evaluări. Deși elevii nu mai vin la școală în această perioadă, profesorii continuă să lucreze o parte din ea. Conform articolului 299 din Codul muncii, cadrele didactice din instituțiile de învățământ superior, colegii, licee, gimnazii și școli generale beneficiază de 62 de zile calendaristice de concediu pe an, adică două luni de vară. Acest lucru ar însemna că rămâne o lună în care aceștia încă vin la școală. Am fost curioși să aflăm cu ce se ocupă profesorii în perioada respectivă și am discutat cu trei profesoare.
„Am nevoie de timp pentru a mă detașa de tot ce înseamnă ore, teme, pregătiri”
Mariana Leancă este profesoară de limba și literatura română în satul Satul Nou, raionul Cimişlia. Profesoara spune că atât ea, cât și alte cadre didactice muncesc până la jumătatea lunii iunie. Prezintă rapoarte ce țin de sfârșitul de an școlar, introduc notele în Sistemul Informațional de Management în Educație (SIME), completează portofolii și dosare și realizează un raport de evaluare a performanțelor profesionale.
De asemenea, Mariana Leancă organizează și consultații cu elevii care au de susținut examene. Totodată se mai ocupă și de organizarea reparațiilor cosmetice în sala de clasă.
Toate aceste activități, de cele mai multe ori, ne iau din timpul concediului, deoarece rezultatele la examen vin în luna iulie. Rezultatele trebuie introduse în baza de date. În așa-zisele «două luni» de concediu mai suntem implicați în tot soiul de formări, programe, proiecte, pentru că un profesor nu se oprește din a învăța/a se forma și muncește pentru a aduna «performanțe».
În a doua jumătate a lunii august au loc pregătirile pentru noul an de studii, desfășurăm reuniuni metodice, consilii, ședințe ale comisiilor și alte activități ce țin de începerea noului an școlar.
Mariana Leancă
În concediu, profesoara încearcă și să se detașeze de activitatea didactică.
Am nevoie de timp pentru a mă detașa de tot ce înseamnă ore, teme, pregătiri. Prefer să citesc, să călătoresc, să văd marea – ea mă ajută să mă încarc cu energie –, să realizez ceea ce-mi place, ce-mi aduce liniște și satisfacție. Uneori, când apar propuneri de colaborare, de formare, iau parte la ele pentru a cunoaște noutățile din domeniul educației.
Mariana Leancă
„Noi, profesorii, trebuie să ne încărcăm bateriile”
Natalia Dubencu este profesoară de limba engleză la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent” din Chișinău. Spune că vine la școală în primele două săptămâni ale lunii iunie. În această perioadă se prezintă rapoarte și documente cu reușita academică a elevilor. Se ocupă de curățenie în sala de clasă și în biblioteca personală, verifică dacă trebuie să se facă reparație.
De asemenea, pe timpul verii, profesoara are ore cu elevii care vor să susțină examenele Cambridge sau TOEFL.
Mă și odihnesc. Noi, profesorii, trebuie să ne încărcăm bateriile. Petrec timpul cu familia, plec la mare. Citesc literatură, iar unele cărți îmi sunt recomandate chiar de elevi. Uneori particip și la webinare care au loc vara.
Natalia Dubencu
Profesoara zice că revine la școală în a doua jumătate a lunii august. În ultimele două săptămâni ale verii au loc ședințe ale catedrei și ale consiliului profesoral. Se ocupă de planul de lungă durată, pentru că preferă să nu îl realizeze în timpul concediului.
În aceste două săptămâni, alegem și cărțile după care vom preda, fiindcă noi nu lucrăm după manualele naționale, ci după manualele Cambridge. Dacă înainte unii profesori, poate, în timpul verii realizau teste pentru elevi, exerciții, acum e mult mai simplu, deoarece putem lucra cu platforma Cambridge One. Acolo sunt teste și exerciții gata realizate.
Natalia Dubencu
„Mulți profesori caută de lucru în perioada vacanțelor”
Magdalena Marandiuc este profesoară de limba franceză și directoare-adjunctă la Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei. Ea povestește că, de regulă, merge la școală până la începutul lunii iulie, până când se finalizează toate procedurile referitoare la examenele de absolvire a gimnaziului și liceului.
În perioada 1-20 iunie sunt organizate, de regulă, examenele de absolvire a gimnaziului și liceului. Acest lucru înseamnă că profesorul se află la școală în fiecare zi. Urmează perioada afișării rezultatelor, a depunerii contestațiilor și a eliberării diplomelor de bacalaureat. Orientativ, pentru gimnaziu – până în data de 30 iunie, iar pentru liceu – până pe 10 iulie.
Majoritatea profesorilor, diriginți sau nu, sunt încadrați în aceste activități. Unii elevi au nevoie și de o caracteristică, de un tabel de note suplimentar pentru admitere, respectiv, profesorii trebuie să se afle la școală pentru a-i ajuta.
Magdalena Marandiuc
Profesoara spune că 10 iulie – 5 august este perioada în care profesorii se pot bucura de o lună în care nu vin la școală. Totuși, de la început de august sunt organizate formări și ateliere de lucru pentru cadrele didactice. Fie că sunt obligatorii, fie opționale, majoritatea profesorilor sunt deschiși pentru a participa la acestea. De asemenea, din data de 15 august încep să fie organizate conferințe metodice. Tot în această perioadă, cadrele didactice vin la școală pentru a pregăti sălile de clasă.
Ne rămân acele maximum 20-25 de zile în care profesorii sunt cu adevărat liberi și se pot odihni. Sigur că ne dorim să avem o escapadă, o ieșire în afara țării pentru a ne odihni. Dar nu le reușește tuturor, căci salariul de profesor nu permite.
Mulți profesori caută de lucru în perioada vacanțelor. Eu, în fiecare vară, activez la tabere pentru copii în calitate de educatoare. Uneori și la două tabere. De fiecare dată când sunt solicitată, accept, pentru că îmi place această activitate. Se întâmplă de multe ori să fac și voluntariat.
Magdalena Marandiuc
Pe lângă concediul anual de 62 de zile, o dată la fiecare 10 ani de activitate, profesorii își pot lua până la un an liber. Modul de acordare și condițiile, inclusiv cele de plată, sunt stabilite de fondatorul și/sau statutul instituției respective.