Modul în care se construiesc orașele s-a schimbat considerabil în ultimele decenii. De la planificarea bazată pe separarea funcțiunilor și dominanța automobilului în spațiul public, orașele europene, și nu numai, au mers spre o viziune de dezvoltare care să crească calitatea vieții fără a crea comunități sau zone fragile și/sau izolate.
Dezvoltarea urbană integrată presupune o abordare holistică a orașului. Mobilitatea, locuirea, clima, mediul și serviciile sociale și economice nu mai sunt tratate separat, ci împreună, într-un mod integrat și sinergic. Această abordare stă la baza proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Guvernul German și implementat de GIZ Moldova, prin cooperarea între diferiții actori locali. Scopul este de a crea orașe adaptate schimbărilor climatice, mai reziliente, mai durabile și mai echitabile pentru toți locuitorii.
Municipiul Soroca este unul dintre cele 6 orașe poli de creștere ce fac parte din Programul Național pentru Orașe Poli de Creștere gestionat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, partener în cadrul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”. În baza experienței din ultimii 2 ani pot fi evidențiate câteva principii-cheie, dar și etape practice ale procesului de aplicare a abordării integrate în dezvoltarea urbană.
Planificare strategică
Planul strategic pentru dezvoltarea orașului Soroca are 6 documente principale care includ peste 100 de proiecte, acoperind atât aspecte organizaționale, cât și investiționale. Obiectivele și prioritățile ca oraș pol de creștere au fost stabilite în Programul național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova pentru perioada 2021-2027, și în Planul Operațional Local Soroca. Crearea unei viziuni pe termen lung pentru dezvoltarea orașului este esențială pentru definirea identității urbane și stabilirea obiectivelor și priorităților comune.
Participare comunitară
Pentru a asigura că nevoile și preocupările rezidenților și ale părților interesate sunt luate în considerare, Soroca a creat Grupul de Lucru Interdisciplinar pentru Dezvoltarea Urbană Integrată. Acest grup, format în martie 2023, include 14 membri din sectorul public, privat, neguvernamental și locuitori. Ei s-au întâlnit de 6 ori în ședințe și workshop-uri pentru a coordona activitățile și a asigura implicarea publicului și colaborarea între diferite domenii.
Prioritizarea sectorială
Odată ce echipa interdisciplinară a fost stabilită, următorul pas, în Soroca, a fost să se decidă care sectoare sunt cele mai importante pentru crearea unor spații prietenoase locuitorilor și infrastructură durabilă. Mobilitatea durabilă a fost considerată importantă datorită impactului său asupra accesibilității, mediului și echității sociale. au demonstrat-o și rezultatele exercițiului de grupare a proiectelor pe domenii, cifrele arătând o pondere de 41 % pentru acest sector. Inițiativele de mobilitate durabilă sunt esențiale pentru obiectivele de dezvoltare urbană, cum ar fi incluziunea socială, adaptarea la schimbările climatice și prosperitatea economică. În acest context, în cadrul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, a început elaborarea Planului de mobilitate urbană durabilă pentru municipiul Soroca, în coordonare cu grupul de lucru interdisciplinar.
Inovare și colaborare
Tradițional, dezvoltarea urbană era abordată separat, cu planificatori, arhitecți, ingineri și politicieni lucrând independent. Grupul de lucru din Soroca promovează colaborarea interdisciplinară pentru a aborda complexitatea socio-economică a dezvoltării urbane. Ultimele 2 ședințe s-au concentrat pe inițiative pilot în proiectul „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”. Au fost analizate 10 idei de proiecte și prioritizate 2, dintre care amenajarea unui mini-stadion a obținut 95 de puncte din 100 în votul peer-to-peer. Proiectele centrate pe oameni, cum ar fi acest stadion, urmăresc crearea de spații incluzive și accesibile, care încurajează interacțiunea socială, activitatea fizică și bunăstarea mentală.
Adoptând aceste principii și implementând politicile și proiectele adecvate, dezvoltarea urbană integrată ajută la crearea unor orașe mai prospere, sustenabile și incluzive. Procesele deschise de luare a deciziilor sunt esențiale pentru succesul transformării orașelor. Implicând diverse părți interesate și folosind expertiza interdisciplinară, deciziile au un impact mai mare și mai durabil.