Alexandru Culicov este un tânăr originar din Rusia. După absolvirea școlii și promovarea examenului național, el a ales să studieze în România, la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara. Din cauza diferențelor culturale și lingvistice, adaptarea în noul oraș a fost dificilă pentru el, iar deosebirile dintre sistemul de învățământ românesc și cel rusesc s-au făcut simțite imediat. În prezent, el este student în anul II, s-a împrietenit cu tinerii basarabeni din cadrul Asociației Inițiativa, iar în timpul liber face voluntariat la un centru de traduceri.
Studiile în Rusia
În Federația Rusă, sistemul educațional este structurat altfel decât în Republica Moldova sau România. Alexandru, ca și majoritatea tinerilor de acolo, a absolvit 11 clase, iar cunoștințele obținute de-a lungul anilor le-a aplicat pentru susținerea examenelor de absolvire a școlii secundare superioare. Dacă absolvenții din Moldova și România promovează la absolvirea liceului examenele de bacalaureat, în Rusia elevii se pregătesc de-a lungul anilor pentru examenul național, numit ЕГЭ (Единый государственный экзамен), necesar pentru admiterea la universitate. Acesta presupune susținerea în mod obligatoriu a examenelor la trei discipline. Totuși, există posibilitatea să promovezi și a patra materie, iar Alexandru a ales să profite de această oportunitate. El a susținut examenul național la limba rusă, matematică de profil, informatică și engleză. „În Rusia, media fiecărui elev la examen se calculează în funcție de numărul de puncte acumulate. Astfel, poți lua câte 100 de puncte la fiecare materie, iar în total vei avea 300. Evident că un astfel de rezultat îl au doar cei mai buni elevi”, povestește Alexandru.
Tânărul este originar dintr-un oraș științific – Dubna –, unde se află Institutul Unificat de Cercetări Nucleare. Institutul este un centru internațional de cercetări nucleare, iar în școlile de acolo elevii sunt foarte bine instruiți. Sistemul educațional rus permite elevilor să aleagă domenii de studiu specifice, clasa lui fiind orientată către informatică și sociologie. El a studiat discipline neobișnuite pentru alte licee, cum ar fi „Securitatea Vieții”, unde a învățat tehnici de supraviețuire și de acordare a primului ajutor și a aflat primele noțiuni din domeniul militar.
Chiar dacă este pasionat de calculatoare și informatică, Alexandru a fost influențat puternic și de operele studiate. „Am citit lucrările marilor clasici precum Fiodor Dostoievski, Aleksandr Pușkin și Nikolai Gogol, iar cartea mea preferată este «Crimă și pedeapsă», un roman asupra căruia am meditat foarte mult. Din literatura română îmi plac poeziile lui Mihai Eminescu. Pe lângă informatică și literatură, sunt pasionat și de muzică. Am cântat câțiva ani în corul din orașul natal, iar dialogurile pe care le-am avut cu profesorul de sociologie despre politică, artă și istorie m-au ajutat să-mi cultiv unele valori”, spune tânărul.
Provocări academice și culturale la Timișoara
Încă din copilărie, tânărul a vizitat de multe ori România. Astfel, a știut că vrea să vină la studii la Universitatea de Vest din Timișoara, unde a devenit student la Facultatea de Matematică și Informatică. El a învățat independent limba română și nu a urmat anul pregătitor pentru studierea limbii române, destinat studenților străini. De aceea, i s-a dat foarte greu adaptarea în noul oraș și stabilirea relațiilor cu colegii de facultate. Unul dintre principalii factori care l-au ajutat pe Alexandru să se integreze la Timișoara este comunitatea studenților basarabeni din cadrul Asociației Inițiativa. „Eu chiar am încercat să mă integrez printre colegii mei români. Dar mentalitatea mea diferă foarte mult de a lor. În schimb, moldovenii din asociație m-au primit cu brațele deschise. Probabil mi-a fost de ajutor și faptul că mulți tineri din Republica Moldova vorbesc și limba rusă, iar atunci când eu aveam dificultăți de exprimare în limba română, ei m-au sprijinit”, își amintește Alexandru.
Deși studiile din Rusia l-au format ca personalitate, tânărul susține că nu l-au pregătit deloc pentru facultatea pe care a început-o în România. Așadar, el a trebuit să se adapteze rapid la cerințele academice de aici, unde se pune un mare accent pe cultura generală și pe dezvoltarea multilaterală a elevilor. „Dacă românii își pregătesc elevii pentru a studia la facultate, în Rusia elevii sunt mai degrabă încurajați să fie admiși la facultate. Respectiv, în timp ce elevii de aici studiază în mod egal diferite discipline, noi ne axăm mai mult pe cele trei sau patru necesare pentru ЕГЭ.”
La Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității de Vest din Timișoara tânărul studiază următoarele discipline:
# Algoritmi și structuri de date;
# Elemente de web design/Metode și practic în informatică;
# Structuri de date avansate/Metode formale în dezvoltarea aplicațiilor informatice/Aplicații ale teoriei automatelor;
# Probabilități și statistică;
# Arhitectura calculatoarelor;
# Competențe de antreprenoriat;
# Programare logică și funcțională.
Toate aceste materii, dar și celelalte îl ajută să înțeleagă mai bine domeniul informaticii și îi oferă bagajul necesar de cunoștințe pentru a se putea integra în industria IT.
Lui încă îi este greu să înțeleagă unele tradiții și obiceiuri românești, iar faptul că în România multe lucruri diferă de ceea cu ce s-a obișnuit el acasă îl face să se simtă străin. Inițial, din cauza faptului că nu vorbea foarte bine în limba română a avut unele dificultăți la asimilarea informațiilor primite la facultate. Acum îmbină cu succes practica și teoria, participă la internshipuri și se implică în diferite proiecte de specialitate.
Voluntariat și activități extracurriculare
Alexandru este sigur că acele cunoștințe pe care le-a obținut în România sunt suficiente pentru a putea activa în domeniul informaticii și calculatoarelor. El intenționează să își facă și studiile de masterat, iar după absolvire vrea să-și deschidă o afacere în sfera jocurilor virtuale. „Ceea ce învăț aici este suficient pentru a putea profesa și acasă. Pe mine însă mă tentează ideea de a mai călători puțin prin lume. O să urmez un program de masterat în altă țară, poate în Cehia”, spune tânărul.
El a preluat recent mandatul pentru funcția de coordononator al departamentului de fundraising din cadrul Asociației Inițiativa din Timișoara. De asemenea, face parte din Inițiativa Band și cântă la evenimentele asociației. Tânărul este sigur că eforturile sale sunt apreciate, de aceea s-a implicat activ în organizarea Festivalului Cultural „Din Inima Basarabiei”, plecarea la Alba Iulia de 1 Decembrie și petrecerea de Crăciun.
Eu am făcut voluntariat și în școala mea. Acum mă bucur că m-am integrat în rândul studenților basarabeni și îmi place să mă implic în activitățile din cadrul asociației. Aici am legat prietenii frumoase, am cunoscut oameni care mă motivează și am multe oportunități de a mă manifesta. Asociația Inițiativa a devenit familia mea de la Timișoara.
Alexandru Culicov
Pe lângă activitățile de voluntariat din cadrul Asociației Inițiativa din Timișoara, Alexandru s-a mai alăturat unui centru de traduceri. Tânărul vorbește fluent limba rusă, limba engleză, limba ucraineană și limba română, astfel ajută refugiații ucraineni și alți cetățeni străini din Timișoara atunci când aceștia au nevoie să se adreseze la medic, să-și obțină unele acte sau să facă unele cumpărături. În așa mod el speră să fie de ajutor comunității care încă doi ani îi va fi „Acasă”.