SengEnergy este un start-up nou din Republica Moldova, care vine cu o soluție inovatoare ce permite prezicerea exactă a producerii de energie regenerabilă de către parcurile solare și morile de vânt. Despre planurile start-upului, inclusiv extinderea pe piețele din China, India și Spania, aflăm de la Mihail Negara, cofondatorul SengEnergy.
Mihail Negara este cofondatorul start-upului SengEnergy, iar fondatorul și directorul general este Mihai Moglan.
Ideea start-upului a fost dezvoltată în cadrul unui hackathon din luna august 2023, unde Mihai Moglan a participat și a câștigat locul I și un premiu de 3 000 de euro pentru a-și dezvolta mai departe ideea de start-up.
Mihail Negara s-a alăturat în calitate de cofondator în luna ianuarie 2024, iar de atunci au început să lucreze mai intens la dezvoltarea acestuia. Înregistrarea oficială a start-upului a avut loc în luna martie 2024.

Start-upul SengEnergy are scopul de a livra cea mai exactă prognoză, cu o precizie de peste 96 %, pentru a ajuta companiile care produc și vând energie regenerabilă să-și minimizeze pierderile și să-și optimizeze costurile.
Scopul în sine este minimizarea pierderilor și optimizarea costurilor, iar livrarea unei prognoze cu exactitate înaltă este deja modalitatea prin care noi realizăm acest lucru.
Mihail Negara, cofondatorul SengEnergy
SengEnergy este un start-up deep tech bazat pe machine learning. Modelul de business pe care îl are acum SengEnergy este B2B.
Noi lucrăm cu bazele de date istorice ale companiilor producătoare de energie regenerabilă: parcuri fotovoltaice, parcuri eoliene etc. În baza diferiților factori – nebulozitatea, radiația solară, unghiul de înclinare a parcurilor etc. – noi elaborăm prognozele meteo pentru ei până la 14 zile. Cu cât mai mare este perioada de prognozare, cu atât exactitatea suferă. Proiectele noastre lansate ne-au adus o precizie de 96 % pentru ziua următoare.
Mihail Negara, cofondatorul SengEnergy
Pentru a realiza aceste prognoze, SengEnergy achiziționează datele necesare de la companii internaționale. Acest lucru reprezintă și una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă start-upul, deoarece aceste servicii sunt destul de costisitoare – aproximativ 1 000 de euro pe lună.
Achiziționarea datelor presupune anumite fotografii făcute de pe satelit, cu ajutorul cărora putem vedea poziționarea norilor. Pe baza acestora, în funcție de coordonatele pe care le primim, noi calculăm deja prognoza individuală pentru fiecare parc în parte. Problema este că trebuie să verificăm dacă aceste date sunt potrivite sau nu pentru noi, iar aceasta implică costuri suplimentare.
Mihail Negara, cofondatorul SengEnergy
La sfârșitul lunii februarie 2024, start-upul SengEnergy a câștigat 270 000 de lei finanțare de la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în cadrul unui program de susținere a start-upurilor tehnologice.
Mihail Negara spune că o bună parte dintre acești bani se vor duce anume pe achiziționarea de date.
„Noi vrem să organizăm procesele astfel încât producătorii de energie să primească prognoza personalizată cu un simplu click. Ei ne transmit datele istorice pe care le au și de restul proceselor ne ocupăm noi. Grantul se va duce în mare parte către achiziționarea datelor. Ulterior, pe lângă prognoza pentru parcurile solare, vom face prognoză și pentru parcurile eoliene”, menționează Mihail.
De ce soluția SengEnergy este importantă

În 2020, toți producătorii locali de energie regenerabilă – parcurile fotovoltaice și cele eoliene – au fost obligați să furnizeze statului prognoze pentru energia pe care o vor genera în ziua următoare. Toți producătorii locali au fost luați prin surprindere și s-au trezit cu amenzi din partea statului. Valoarea totală a tuturor amenzilor a depășit 300 000 de euro. De atunci a început să se acorde mai multă atenție acestui aspect. Statul este obligat să achiziționeze energie din exterior, iar atunci când există prea multă sau prea puțină, suferă pierderi. Momentan, marja de eroare permisă pentru parcuri este de 4 %. Aici intervenim noi și oferim soluția noastră pentru producătorii de energie.
Mihail Negara, cofondatorul SengEnergy
Serviciile SengEnergy sunt bazate pe abonament, iar prețul lunar este de aproximativ 250 de euro pe megawatt (MW). Cu cât un parc fotovoltaic sau eolian are mai mulți megawați, cu atât prețul va fi mai avantajos.
„Proprietarii parcurilor sunt dispuși să achite această sumă. 250 de euro pe lună reprezintă un preț foarte mic în raport cu profitul pe care îl pot realiza pe termen lung.”
În prezent, SengEnergy lucrează cu cel mai mare grup de echilibrare de energie regenerabilă din Moldova, care deține peste 90 de parcuri solare. Mihail spune că acum pilotează proiectul cu ei.
Piața din India, China și Spania
Scopul start-upului este să se extindă pe piața globală. Înainte de a începe acest proces, Mihail spune că ei doresc să acopere 80 % din piața din Moldova. Acest lucru înseamnă că vor furniza produsul lor pentru a satisface necesitățile de prognoză ale 80 % dintre producătorii de energie regenerabilă de pe piața locală, ceea ce ar însemna aproximativ 170 de parcuri solare.
Planificăm procesul de globalizare pentru toamna anului 2025. Piața din România este bună, dar noi țintim spre Spania, China și India. Acolo se află cele mai multe mori de vânt, cele mai multe panouri solare și, respectiv, producerea energiei solare este la maximum.
Mihail Negara, cofondatorul SengEnergy
Concurența locală și internațională
La nivel internațional, SengEnergy își propune să devină un jucător important pe piața energiei regenerabile. Mihail menționează că există concurență, însă un avantaj important pe care îl au față de competitorii direcți este adaptarea prognozelor pentru fiecare parc în parte, nu un model unic pentru toți.
În ceea ce privește concurența pe piața locală, Mihail spune că există unele soluții care furnizează prognoza doar cu o oră înainte, ceea ce nu este suficient. Producătorul de energie regenerabilă are nevoie de prognoza meteo pentru ziua următoare, pentru ca apoi să poată furniza autorităților informațiile referitoare la capacitatea de energie pe care o va genera.
În graficul de mai jos puteți vedea țările lider din lume la producerea energiei regenerabile în anul 2023. Pentru comparație, Republica Moldova contribuie la piața globală de producere a energiei regenerabile cu 0,01 %.

Acceleratoarele
Mihai Moglan, director general și fondator la SengEnergy, a participat cu start-upul său la un accelerator organizat de XY Partners. Pe viitor, Mihail Negara ne spune că vor căuta oportunități să participe și la alte acceleratoare, inclusiv peste hotare.
Fiecare start-up visează să ajungă la Sequoia, Y Combinator și așa mai departe. Dacă ești absolvent la așa acceleratoare, ai o rețea și o șansă să atragi investiții enorme. Dar sunt niște criterii foarte rigide ca să ajungi acolo. Îți trebuie un anumit nivel de tracțiune. De asemenea, contează foarte mult echipa cu care aplici. Totuși, la etapa la care suntem noi acum, nu avem nevoie să participăm altundeva, dar, pe viitor, sigur că o să căutăm oportunități.
Mihail Negara, cofondatorul SengEnergy
Dacă vorbim despre atribuțiile fiecăruia în start-up, fiind doar două persoane, Mihai Moglan, fondatorul și directorul general, se ocupă de partea tehnică, iar Mihail Negara, cofondatorul, are grijă de vânzări și marketing.
Runda de investiții
În toamnă, SengEnergy planifică să ridice o rundă de investiții. Din ceea ce spune Mihail, procesul de strângere de fonduri poate varia de la una sau două luni până la șase luni. În prima rundă de investiții, SengEnergy are scopul de a ridica de la investitori finanțare de 150 000-200 000 de euro. Totuși, suma va varia în funcție de nivelul de tracțiune pe care îl va înregistra start-upul. În schimbul investițiilor, investitorii vor putea obține acțiuni ale start-upului.

Valoarea unui start-up nu se calculează în funcție de cât profit faci, ci în venitul tău și în câte investiții ai atras până acum. Ceea ce propunem noi să facem este pur și simplu să scalăm cât mai mult și să avem cât mai multe parcuri în gestiunea noastră. De asemenea, prezența noastră pe cât mai multe piețe este unul dintre obiective. Ceea ce ne interesează acum nu este să generăm profit, ci să ajungem la prima rundă de investiții. Profitul va urma.
Mihail Negara, cofondatorul SengEnergy
It takes a country to build a unicorn
Pentru a avea un start-up cu statut de unicorn în Republica Moldova, Mihail este de părere că ecosistemul și oportunitățile necesare pentru tineri trebuie să fie dezvoltate în întreaga țară, nu să fie concentrate într-un singur loc.
SengEnergy își propune să construiască un model de afacere funcțional care să aducă profit și să ajungem la un exit reușit (momentul în care start-upul este vândut). Nu am stabilit o sumă anume, dar vom vedea pe parcurs.
Mihail Negara, cofondatorul SengEnergy
Citiți și articolul despre planul autorităților de a avea primele două start-upuri cu statut de unicorn în Moldova până în 2030.
SengEnergy în Estonia și planul din Moldova
În acest articol am explicat de ce Estonia este țara lider din Europa în rândul start-upurilor și unicornilor pe cap de locuitor, și nu în zadar. Mihail ne spune că au planul de a deschide start-upul lor și în Estonia. Totuși, SengEnergy va rămâne în Republica Moldova, dar va fi înregistrat și în Estonia.
În Estonia e fain că poți să faci totul online. Îți oferă suport în tot pentru a-ți deschide compania. La nivel legislativ, totul este simplificat și intuitiv.
Mihail Negara, cofondatorul SengEnergy
În acest moment, toată atenția tinerilor este concentrată asupra nivelului de tracțiune al start-upului. De asemenea, ei își propun să faciliteze dezvoltarea sectorului de energie regenerabilă din Moldova.
„Sectorul se dezvoltă, dar foarte greu. În Moldova sunt multe terenuri nevalorificate și sunt tineri care vor să-și construiască propriul parc cu energie regenerabilă. Asta ne propunem noi să facem – să-i ajutăm. Vrem să organizăm procesele astfel încât persoanelor care doresc să-și deschidă un parc cu panouri solare sau cu mori de vânt să nu le pară că e un proces dificil, ci să le fie mult mai ușor”, a menționat pe final Mihail Negara, cofondatorul SengEnergy.
La acest link puteți găsit site-ul SengEnergy și serviciile pe care start-upul le prestează.