La UTM s-a desfășurat Concursul studențesc „Gestiunea bazelor de date – 2024”, ediția a VI-a

fsd_3487-lr-1536×1025

Pe data de 18 mai 2024, Universitatea Tehnică a Moldovei a organizat cea de-a VI-a ediție a concursului studențesc „Gestiunea Bazelor de Date – 2024”, un eveniment remarcabil, devenit tradițional, ce a reunit 50 de studenți din anul III, de la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM) a UTM, Departamentul Ingineria Software și Automatică, programul de studii „Tehnologia Informației”.

Cei 50 de studenți au fost organizați în 10 echipe a câte 5 membri. Fiecare echipă și-a demonstrat abilitățile de proiectare și creare a bazelor de date, cunoștințe acumulate în cadrul disciplinei „Baze de date” și testate în cadrul concursului, care a servit și în calitate de formă de evaluare a cunoștințelor. Concursul a avut ca scop revigorarea calității instruirii universitare prin utilizarea noilor modalități de evaluare a cunoștințelor și promovarea conlucrării continue cu reprezentanții companiilor IT, pentru un transfer eficient de cunoștințe și experiență practică privind gestiunea bazelor de date.

Deschiderea evenimentului a fost marcată de discursul motivant al domnului prorector pentru digitalizare al UTM, conf. univ., dr., dl Dinu ȚURCANU, care a inspirat studenții să-și depășească limitele, să acorde o importanță deosebită învățării continue și să exceleze în domeniul lor:

Concursul studențesc „Gestiunea Bazelor de Date – 2024” nu este doar o competiție, ci și o oportunitate de a vă demonstra cunoștințele, creativitatea și spiritul de echipă. Vă aflați aici nu doar pentru a concura, ci pentru a învăța, a inova și a vă conecta cu specialiștii din industrie. În lumea noastră digitală, în continuă evoluție, abilitățile pe care le dobândiți aici, vă vor deschide multe uși și vă vor pune bazele unei cariere de succes. Nu uitați, competiția nu este doar despre câștigarea premiilor, ci despre procesul de învățare și dezvoltare. Fiți deschiși la noi idei, colaborați eficient în echipe și nu vă temeți să vă asumați riscuri. Învățarea vine atât din succese, cât și din eșecuri. Vă doresc mult succes și curaj, pentru a da viață tuturor ideilor îndrăznețe.

Cu discursuri inspiraționale au venit și Dumitru CIORBĂ, decanul FCIM, care a evidențiat rolul esențial al acestor competiții în formarea profesională a studenților și în pregătirea lor pentru piața muncii. Ion FIODOROV, șeful Departamentului Ingineria Software și Automatică (DISA), a subliniat importanța proiectării și gestionării eficiente a bazelor de date în lumea modernă.

În deschiderea evenimentului, au mai luat cuvânt și alți invitați remarcabili, fiecare oferind perspective valoroase și încurajări pentru studenți: Veaceslav NASTASENCO, conf. univ., dr., director Allied Testing; Daniela ROMAN, HR Business Partner, Departamentul Resurse Umane, maib; Alexandru FRECĂUȚAN, Data Consultant, Endava; Ion MORARU, BC maib SA, șef secție Sisteme Analitice și Baze de Date; Iurie HOHAN, Mixbook, Senior Tec Lead; Boris GALCENCO, Monsato, BI Team Lead.

Juriul, prezidat de Ion Moraru, șef al Direcţiei Sisteme Analitice și Baza de Date în cadrul maib și alcătuit din reprezentanți de seamă ai companiilor IT, au inclus experți din diverse domenii, asigurând o evaluare obiectivă și profesionistă a prestației studenților:

#1. Mihai MANDÎȘ, Allied Testing, Automation Testing Team Lead;

#2. Anatol MOGOREANU, Allied Testing, DB QA Specialist;

#3. Alexandru FRECĂUȚAN, Endava, Data Consultant;

#4. Oleg UNGUREANU, Endava, Data Consultant;

#5. Ion MORARU, BC maib SA, Sef sectie Sisteme Analitice și Baze de Date;

#6. Virgiliu VOLOȘIN, BC maib SA, Senior Data Engineer;

#7. Iurie HOHAN, Mixbook, Senior Tec Lead;

#8. Artur BORDENIUC Mixbook, Senior Software Engineer;

#9. Boris GALCENCO, Monsato, BI Team Lead.

Concursul a fost structurat conform următoarelor etape:
– Prezentarea echipelor, unde fiecare echipă a avut ocazia să își prezinte tema de acasă în fața publicului.
– Etapa 1, teoretică: a constat din evaluarea teoretică și a fost prezentată juriului în privat prin GitHub.
– Etapa 2, practică: a fost prezentată public.

Tema concursului, elaborată de compania-sponsor maib, a fost axată pe dezvoltarea unei baze de date pentru gestionarea datelor produsului „Credite de consum”. Echipele au fost evaluate pe baza următoarelor criterii:
– Abilități oratorice și ingeniozitate
– Proiectarea logică a Bazei de Date
– Crearea Bazei de Date și definirea constrângerilor
– Interogarea Bazei de Date
– Tranzacții în Baza de Date

Dintre cei 50 de participanți, deținători de locuri au fost 30. Astfel, locurile au fost distribuite după cum urmează:

– Locul I: 1 echipă

– Locul II: 2 echipe

– Locul III: 3 echipe

Locul 1: Echipa 5 TI-215 „Fixiki”

– Lider: Musteața Mihail

– Membri: Plamadeala Nicolae, Golubciuc Valentina, Pistrui Eutalia, Roman Marinela

– Premii: Bonuri valorice de 1100 lei pentru magazin Darwin, chituri de premiere de la Endava, ceasuri inteligente de la Monsato, powerbankuri, maiouri și chituri de premiere de la Mixbook, rucsacuri și maiouri de la Amdaris.

Locul 2: Echipa 2 TI-212 „Data Devils” și Echipa 8 TI-218 „Data Daemons”

– Data Devils: Șchiopu Radu (lider), Apareci Dorin, Vartic Dumitru, Lunca Mariana, Talmazan Lucia

– Data Daemons: Pugaciova Inna (lider), Novicov Alexandr, Perepelita Vladimir, Socolov Maxim, Somov Oleg

– Premii: Bonuri valorice de 600 lei pentru magazin Darwin, chituri de premiere de la Endava, powerbankuri de la Monsato, maiouri și chituri de premiere de la Mixbook și chituri de premiere de la Amdaris.

Locul 3: Echipa 3 TI-213 „IT Factory”, Echipa 7 TI-217 „52 Queries” și Echipa 1 TI-211 „Query Masters”

– IT Factory: Druța Nicolae (lider), Lupu Antonio, Leu Nicoleta, Caraman Eliza, Racu Cristian

– 52 Queries: Saveliev Maxim (lider), Porcescu Artiom, Caraman Alexandr, Moșan Alexandr, Stepanenco Marc-Augustin

– Query Masters: Budeanu Cristian (lider), Popa Cătălin, Conicov Dan, Caspirovschi Vasile, Tobultoc Elizaveta

– Premii: Bonuri valorice de 400 lei per student, pentru magazinul Darwin, chituri de premiere de la Endava, chituri de premiere și maiouri de la Amdaris.

În încheierea evenimentului, decanul FCIM, dl Dumitru Ciorbă, a exprimat sincere mulțumiri sponsorilor concursului: Allied Testing SRL, Amdaris SRL, ÎCS Endava SRL, BC maib SA, Mixbook SRL și Monsato SA pentru generozitate și implicare activă. Deosebite mulțumiri au fost adresate organizatorului și moderatorului concursului, Dorian SARANCIUC, titularul disciplinei „Baze de Date” la DISA, precum și întregii sale echipe de profesori, care au predat această disciplină: Olga Grosu; Gabriela Cebotar; Boris Galcenco; Rodica Bulai; Țurcanu Mihail.

Concursul „Gestiunea Bazelor de Date-2024”, ediția a VI-a, a fost un succes răsunător, demonstrând încă o dată angajamentul UTM de a promova excelența academică și colaborarea cu industria IT. Totodată, a fost și o ocazie specială pentru studenți de a-și face remarcate nu doar cunoștințele teoretice, ci și abilitățile practice, pregătindu-se să facă față provocărilor din lumea reală.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente