La UTM s-a desfășurat o masă rotundă pe tema integrării europene a Moldovei și consolidarea sistemului energetic

20240517-133332-2650-lr-1536×1022

Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova pe calea sa către UE, în paralel cu consolidarea asocierii politice și a integrării economice a Republicii Moldovei în UE. Astfel, continuând să fie un motor pentru reforme și alinierea la acquis-ul UE în procesul de accelerare a integrării Moldovei în structurile europene, sectorul Energiei are o semnificație deosebită pentru o dezvoltare durabilă a economiei, dat fiind că „securitatea energetică constituie o preocupare constantă, atât pentru statele membre ale UE, în particular, cât și pentru comunitatea europeană, în ansamblu. Pentru Moldova, stat cu aspirații europene, problematica securității energetice este vitală în condițiile dependenței totale de resursele energetice, iar integrarea Moldovei pe piața energetică europeană devine o prioritate pentru viitorul acesteia”.

În acest context, în ziua de 17 mai, la Universitatea Tehnică a Moldovei, a avut loc Masa rotundă „Politici energetice europene în contextul dezvoltării sustenabile și integrării europene a Moldovei”, finanțată de Programul Erasmus+, Acțiunea Jean Monnet Chair „Fostering European Union Leadership and Management for Sustainable Development in the context of European Integration”, EUleadSD, nr.101126990.

Evenimentul a reunit reprezentanți de vază ai organizațiilor țintă: Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova; Ministerul Energiei al Republicii Moldova; Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova; Misiunea Înalţilor Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova; Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova; Consiliul Municipal Chișinău, Primăria municipiului Chișinău; Centrul Național pentru Energie Durabilă; SA „ENERGOCOM”; ÎCS „Premier Energy” SRL; SA „CET-Nord”; Î.S. ”Nodul Hidroenergetic Costeşti”; PNUD – Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare; Asociația Inginerilor de Instalații din Republica Moldova; Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei; Asociația Comitetului Naţional Român – CIGRE; Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, reprezentanți ai mediului academic.

Subiectele de interes discutate în cadrul mesei rotunde au fost:
# conștientizarea mai bună a fenomenului de integrare europeană;
# conștientizarea rolului de lider al Uniunii Europene pentru managementul dezvoltării durabile și a aspectelor sale: economic, social și de mediu;
# înțelegerea complexității mecanismului de dezvoltare sustenabilă;
# înțelegerea specificului dezvoltării sustenabile pentru sectorul energetic în contextul integrării europene;
# stadiul actual al integrării europene în sectorul energie;
# direcții de viitor: spre ce se îndreaptă sectorul energie;
# provocări, bariere și riscuri întâmpinate în dezvoltarea procesului de integrare europeană;
# exemple de urmat.

Obiectivul general al mesei rotunde a fost punerea în evidență a stadiului actual al procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană în sectorul energiei și direcțiile de dezvoltare a domeniului prin formarea abilităților grupurilor țintă în identificarea soluțiilor pentru producerea și consumul responsabil prin educație excelentă și cercetare academică în domeniu.

Această misiune importantă, în perspectiva continuării și dezvoltării pe termen lung a activităților didactice și de cercetare științifică în domeniul energiei îi revine inclusiv și mediului academic, responsabil să răspundă acestor exigențe, cu reverberații pentru toate nivelurile de pregătire educațională.

Astfel, rolul Universității Tehnice a Moldovei este esențial în facilitarea dialogului și în promovarea cercetării academice în domeniul energiei, contribuind în acest mod la conștientizarea și formarea competențelor necesare pentru producerea și consumul responsabil de energie. Implicarea activă a UTM și la acest capitol, subliniază importanța mediului academic în procesul de integrare europeană a Moldovei, oferind soluții pentru provocările sectorului energetic prin educație și cercetare de excelență.

Evenimentul a constat în mai multe sesiuni, în cadrul cărora au fost prezentate mesaje, informații actuale, cercetări din sectorul Energiei, cu reverberații pentru ulterioarele măsuri întreprinse în sectorul Energiei, în contextul dezvoltării sustenabile și integrării europene a Moldovei. Concluziile și recomandările mesei rotunde vor face obiectul cercetărilor și proiectelor viitoare.

Masa Rotundă este finanțată de Programul Erasmus+, Acțiunea Jean Monnet Chair „Fostering European Union Leadership and Management for Sustainable Development in the context of European Integration”, EUleadSD, nr.101126990.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente