„Am scris nouă ani cu grafie chirilică.” Studenta Valeria Pislari, despre experiența de studii în Stânga Nistrului și România

BeFunky-collage (27)
Foto:Valeria Pislari/arhivă personală

Valeria Pisari are 19 ani și este originară din satul Tașlâc, Grigoriopol. Tânăra este studentă în România, iar până a ajunge aici a trecut prin diferite experiențe — de la scrierea cu grafia chirilică și studierea „limbii moldovenești” în anii de gimnaziu, la 40 de kilometri parcurși zilnic pentru a ajunge la un liceu cu predare în limba română. Cu toate acestea, motivarea și determinarea tinerei au ajutat-o să își realizeze visul de a studia în România. Tânăra îmbină în prezent studiile cu voluntariatul și cu un job part-time.

„Am scris nouă ani cu grafie chirilică”

Valeria a studiat la școala de studii medii „A. Antonov” din satul Tașlâc, Grigoriopol. Acolo, tânăra s-a implicat în diverse activități, a participat la olimpiade școlare și a făcut parte din echipele de volei și baschet feminin. Ea a învățat să scrie cu grafie chirilică și a continuat să facă asta timp de nouă ani: „Am scris nouă ani cu grafie chirilică, iar acasă cu ai mei vorbeam în limba română”.

Sursă: Valeria Pislari/arhivă personală

După ce a absolvit gimnaziul cu atestat roșu, a decis să își continue studiile la Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, care își desfășoară activitatea în satul Doroțcaia, raionul Dubăsari. Această decizie, deși i s-a dat greu, a fost una asumată. Lecțiile le avea în a doua parte a zilei, iar pentru a ajunge la liceu trebuia să parcurgă zilnic 40 de kilometri dus-întors. „Sunt mândră de această alegere, deoarece anii mei de liceu au fost plini de activități și evenimente care mi-au format personalitatea. Am reușit să susțin examenele de bacalaureat cu media 9,25 fiind la profilul umanist”, povestește Valeria.

„Eram convinsă că voi alege o universitate din România”

Majoritatea vacanțelor de vară din copilărie Valeria le-a petrecut la sora sa din România. Aceste experiențe au influențat-o considerabil la alegerea universității la care își va continua studiile. Printre opțiunile pe care le analiza erau Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Universitatea de Vest din Timișoara. Tânăra a ales cu fermitate Universitatea Transilvania din Brașov (UNITBV), care se află pe locul 6 în topul universităților din România. „Acum sunt studentă în primul an la Facultatea de Sociologie și Comunicare, domeniul Științele Comunicării, specializarea Media Digitală. Am ales această specializare, fiindcă mă consider o persoană creativă și îmi place să comunic, fie oral sau în scris, fie online sau offline. Trăim în era digitală. Perioada în care omul este influențat și dependent de mediul online, iar această specializare oferă multe oportunități de carieră, de la marketing digital la design web și graphic, televiziune, redacție, agenții publicitare și jurnalism. Pe viitor, mi-ar plăcea să mă specializez în design web și graphic, dar și marketing digital”, susține tânăra.

În prezent, ea locuiește la cămin, iar condițiile, deși diferă de confortul de acasă, sunt bune. Tânăra achită lunar 285 RON și împarte camera cu două studente din România și o studentă din Turcia, venită prin mobilitatea Erasmus, ceea ce îi permite să își îmbunătățească abilitățile de comunicare în română, engleză și puțin în turcă. „Viața la cămin are farmecul ei și oferă o experiență nouă și provocatoare, benefică din punct de vedere social și al dezvoltării personale. Aceasta este marcată de seri de chitară, discuții deschise, competiții de ping-pong și diverse activități organizate de asociația de voluntari din care fac parte.”

Sursă: Valeria Pislari/arhivă personală

Activități de voluntariat

Valeria este o tânără activă pasionată de tot ceea ce înseamnă voluntariat și viața comunitară, iar schimbarea locului de trai nu a împiedicat-o să își găsească un grup de oameni alături de care să se implice în diferite activități și proiecte. Primele interacțiuni ale ei cu voluntarii din România a fost la Târgul Universităților care a avut loc în mai multe orașe din Republica Moldova. La Chișinău a cunoscut Asociația Tinerilor Basarabeni din Brașov, de la care a primit informații utile despre facultăți și dosarele necesare pentru admitere. Voluntarii din asociație au sprijinit viitorii studenți în diverse moduri, inclusiv prin întâmpinarea la gara din Brașov a bobocilor.

În prima lună de studii, tânăra s-a alăturat Asociației Tinerilor Basarabeni din Brașov în cadrul departamentelor de Resurse Umane și PR. Ulterior, s-a implicat în proiectul Student Show al Facultății de Sociologie și Comunicare, pe departamentul Photo-Video, iar în decembrie a devenit voluntară în departamentul de Relații Publice la Federația Tinerilor Basarabeni din România. „În semestrul secund, am fost implicată într-un proiect cu compania Dima Consulting Group din Brașov, unde am învățat să utilizez aparate foto și procesul de editare, asistând și la emisiuni live. Totodată, am reușit să cunosc comunitatea Haze care se concentrează pe dezvoltarea mediilor de viață a tinerilor”, explică studenta.

Recomandări pentru tinerii din Stânga Nistrului

Valeria este una dintre puținii tineri originari din Stânga Nistrului care aleg să studieze la universitățile românești. Ea consideră că acest lucru ar putea fi influențat de obișnuințele tinerilor de acolo, de pasiunile lor și de lipsa de informare. De aceea, tânăra a venit cu câteva recomandări pentru absolvenți.

# Este necesar să faceți o cercetare minuțioasă înainte de a decide unde vreți să studiați. Vedeți care sunt facilitățile oferite studenților.

# Explorați diversele opțiuni de universități, facultăți și programe de studiu disponibile în România și alegeți acele instituții și specializări care se potrivesc cel mai bine intereselor, obiectivelor și abilităților voastre.

# Luați în considerare aspecte precum costurile de trai, infrastructura, mediul academic și social, precum și oportunitățile de carieră asociate fiecărei facultăți.

# Vă îndemn să participați la Târgul Universităților din România și să adresați toate întrebările necesare despre procesul de admitere.

# Vizitați campusurile universitare sau participați la evenimentele de ziua porților deschise pentru a vă face o idee mai clară despre mediul academic.

Pe lângă facultate și voluntariat, Valeria mai dedică timp și jobului pe care îl are. Ea lucrează part-time în calitate de chelneră, iar una dintre pasiunile sale este lectura. Totuși, marele hobby al tinerei este scrierea versurilor. Scrie încă din copilărie, iar o parte dintre lucrările ei a decis să le împărtășească cu cititorii #diez.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente