Dacă există un lucru preferat de către toți elevii la școală, atunci cu siguranță aceasta este pauza. Ea oferă copiilor posibilitatea de a se odihni și de a-și încărca bateriile pentru următoarea lecție. Totuși, v-ați gândit vreodată că cele 10-15 minute de recreere ar putea fi folosite într-un mod ceva mai distractiv și chiar util? De exemplu, puteți organiza un joc de echipă.
Victoria Belecci de la ru.diez a pregătit pentru voi o listă de jocuri captivante pe care le-ați putea desfășura în timpul pauzei, indiferent dacă sunteți încă în clasele primare sau la liceu.
Clasele primare
# „Vânătoarea foto“
Regulile jocului: fiecare echipă primește o listă de obiecte pe care trebuie să le fotografieze. Echipele se plimbă prin școală pentru a găsi și fotografia toate obiectele de pe listă. Câștigă echipa care fotografiază prima toate obiectele.
# „Scrisoarea interzisă”
Regulile jocului: participanții își pun pe rând întrebări simple, cum ar fi: „Cum îl cheamă pe câinele tău?“. În răspunsul la aceste întrebări nu puteți folosi litera „interzisă“ pe care ați ales-o în prealabil. Este mai bine să alegeți o literă comună pentru a face jocul mai interesant, cum ar fi „a“. Va trebui să vă folosiți imaginația și să fiți foarte atenți să nu o rostiți. Bineînțeles, dacă un jucător rostește litera „interzisă“, el iese din joc, iar câștigătorul este cel care a rămas ultimul.
# „Fă un mers”
Regulile jocului: jucătorii stau pe rând în fața clasei. Prezentatorul se gândește ce mers ar trebui să portretizeze: o pisică înfometată, un bebeluș care abia a învățat să meargă, un urs bine hrănit, un leu la vânătoare și așa mai departe.
# „Pământ, aer și apă”
Regulile jocului: copiii stau în cerc, iar în centru stă prezentatorul. Acesta arată cu degetul spre fiecare în parte, enumerând rapid și în același timp: „Pământ, aer, apă“. La un moment dat se oprește, iar jucătorul pe care îl arată cu degetul trebuie să numească rapid animalul care trăiește acolo. De exemplu, dacă prezentatorul spune „pământ“, copilul poate spune „pisică”. Dacă este rostit cuvântul „apă“, copilul poate spune „delfin”. Acest lucru trebuie făcut instantaneu, să nu existe timp de gândire. În mod similar puteți juca acest joc venind cu propriile cuvinte-cheie, de exemplu: „obiect școlar“, „rechizite într-o trusă de creioane” și „uniformă școlară“.
Gimnaziu și liceu
# Alias
Regulile de joc: se joacă în echipe de două sau mai multe persoane. Scopul jocului este de a explica un cuvânt unui alt jucător folosind sinonime, antonime, descrieri și diverse indicii, însă fără a pronunța cuvântul cu pricina sau rădăcina sa. Câștigă echipa care explică mai multe cuvinte.
Dacă nu doriți să fie cineva dintre voi autorul cuvintelor, vă puteți procura jocul de masă sau îl puteți accesa online.
# „Borcanul de trei litri”
Regulile de joc: unul dintre jucători se gândește la o literă, de exemplu „D“. Apoi numește orice obiect cu acea literă care poate încăpea într-un borcan de trei litri. Apoi, toți ceilalți vin cu propriul obiect cu aceeași literă. Dacă un jucător nu reușește să găsească un cuvânt într-un anumit timp, este eliminat.
# „Campionatul X și 0”
Regulile de joc: cu toții cunoaște-ți jocul X și 0. Totuși, acesta poate deveni mult mai interesant dacă este organizat prin prisma unui campionat. În funcție de câți participanți aveți în clasă, puteți organiza două tipuri de întreceri:
# cu descalificări – cine pierde nu se califică mai departe, urmând să concureze doar câștigătorii;
# cu puncte – fiecare jucător se duelează cu toți participanții în parte, pentru câștig primește trei puncte, iar pentru egalitate – un punct. Câștigă persoana care la final a acumulat cel mai mare punctaj.