La începutul lunii mai, Ministerul Educației și Cercetării a elaborat și propus consultărilor publice un nou concept de dezvoltare a curriculumului școlar. Acesta prevede mai multe modificări care ar putea apărea în sistemul de învățământ până în 2027. Una dintre ele propune ca în toate instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal să existe cinci discipline de bază care să contribuie la dezvoltarea culturii generale a elevilor.
Este vorba despre:
# limba și literatura română;
# limba străină I;
# matematică;
# științe (clasele întâi – a VII-a);
# istoria românilor și universală (clasele: a IV-a, a V-a – a IX-a, a X-a – a XII-a).
Disciplinele de bază se includ în lista disciplinelor obligatorii și se studiază la orice nivel de învățământ, indiferent de profil. Noul curriculum presupune ca mediile de absolvire a elevilor la ciclurile primar, gimnazial și liceal să fie calculate doar în baza notelor obținute la aceste cinci discipline. De asemenea, doar aceste note vor fi luate în considerare pentru a acoperi diferențele de materie în cazul transferului elevilor. Totodată, elevii vor avea mai multe discipline obligatorii pe care le vor învăța de-a lungul anilor de studii.
În funcție de nivelul de studiu, orele vor fi distribuite după cum urmează.
Clasele primare
# Pentru disciplinele obligatorii, consultă graficul de mai jos.
# Discipline opționale – câte două ore.
Clasele gimnaziale
# Pentru disciplinele obligatorii, consultă graficul de mai jos.
# Discipline opționale – câte două ore.
Clasele liceale:
# discipline obligatorii – câte 16 ore;
# discipline la alegere – câte 12 ore (vor putea fi studiate fie trei discipline câte patru ore fiecare, fie șase discipline cu câte două ore pe săptămână);
# discipline opționale – câte patru ore.
Potrivit noului curriculum, elevii ar putea să aleagă materiile pe care doresc să le studieze începând cu clasa a X-a. Ei ar putea să le selecteze dintr-o listă de discipline care vor fi predefinite de minister. Odată ce disciplinele vor fi alese, ei ar fi obligați să urmeze aceste materii pe tot parcursul anilor de liceu.
Referitor la disciplinele opționale, elevii vor avea mai multe opțiuni de învățare și le vor alege pe cele care i-ar putea ajuta să-și dezvolte abilitățile. În acest material găsești tot ce trebuie să cunoști despre disciplinele opționale, de la selectare, până la completarea cererii de alegere. Listele de discipline opționale disponibile pentru anul de de studiu 2024/2025 pot fi accesate: aici (clasele primare), aici (clasele gimnaziale) și aici (clasele liceale).
Amintim că schimbările care ar putea apărea în sistemul de învățământ general până în anul 2027 se referă la reducerea numărului de obiecte de studiu, la posibilitatea elevilor de a alege ce vor să învețe în funcție de capacitățile și interesele lor de viitor și la comasarea mai multor discipline.
Una dintre modificări presupune că în anul 2027, din clasa a V-a până în clasa a VII-a, fizica, biologia și chimia ar putea să nu mai fie studiate separat, ci comasat în disciplina „Științe”.
Documentul este expus pentru dezbateri publice până în luna august 2024.