După absolvirea gimnaziului, mulți tineri se confruntă cu alegerea: liceu sau colegiu. Pentru cei care încă nu și-au definit profesia, liceul este o opțiune evidentă, dar pentru cei care știu deja că își doresc o carieră într-un anumit domeniu, colegiul ar fi o decizie evidentă. Romeo Coliba e un tânăr elev din Moldova pasionat de tehnologiile informaționale. Respectiv, atras de confortul, interesul și atractivitatea domeniului IT, Romeo a decis să își urmeze pasiunea și să se înscrie la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale (CEITI) din Chișinău.
Mulți absolvenți alegi să se înscrie la CEITI cu preconcepția că vor studia disciplinele relaționate cu domeniul IT, îmbinând specializare cu studiul subiectelor din clasele liceale. Totodată, elevii se așteaptă că educația lor se va concentra exclusiv pe pregătirea pentru provocările și cerințele industriei IT. Proaspeții absolvenți își doresc să primească cunoștințe și abilități care să îi facă competitivi pe piața muncii imediat după absolvire și să le ofere oportunități de carieră promițătoare în domeniul tehnologiei. Această preconcepție este adesea alimentată de entuziasmul pentru tehnologie și de dorința de a-și construi o carieră într-un domeniu. „Colegiul are o misiune mai globală, cea de a informa despre toate domeniile IT-ului. Eu, fiind la Administrarea aplicațiilor web, am învățat și despre rețele, servere, securitate, testare și alte domenii care mi-au diversificat cunoștințele generale în IT.”
O altă preconcepție este că la CEITI, așa cum se practică în licee, educația va fi exclusiv teoretică, concentrându-se doar pe cunoștințe și învățare din cărți și cursuri, fără oportunități sau experiență practică în domeniul IT. „Realitatea e că odata cu tehnologizarea apar și noi proiecte și laboratoare la care ne putem pune în aplicare cunoștințele noastre, fapt ce reprezintă o mare oportunitate pentru noi.”
Una dintre cele mai răspândite preconcepții ține de angajare, elevii cred că dacă studiezi IT, găsești ușor un loc de muncă în domeniu după absolvire. Cu toate acestea, Romeo zice că realitatea este diferită, deoarece există o concurență mare și mulți începători nu sunt imediat productivi în proiectele mari. Din acest motiv, este necesar să se învețe suplimentar din surse externe, cum ar fi internetul, cursurile personalizate, trainingurile, workshopurile cu specialiști în domeniu pentru a crește șansele de angajare după absolvire. De asemenea, o opțiune pentru elevi este să se înscrie la internshipuri oferite de companiile IT locale și internaționale.
Domeniul IT este fascinant și oferă multe oportunități, însă necesită un efort constant de învățare pentru a rămâne actualizat cu noile tendințe. Odată cu evoluția constantă a tehnologiilor, un specialist bun trebuie mereu să însușească lucruri noi. Pentru elevii interesați să exploreze această lume dinamică, Ziua Ușilor Deschise de la CEITI pe 18 mai oferă o oportunitate excelentă de a descoperi laboratoarele bine dotate și clasele oferite de instituție.
Autoare: Andreea Zavtoni