Universitatea Tehnică a Moldovei a marcat, împreună cu comunitatea internațională din domeniu, Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale. Tonul a fost dat de către Facultatea Electronică și Telecomunicații și, implicit, Departamentul Telecomunicații și Sisteme Electronice, care, în parteneriat cu Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „CYBERCOR” și Fundația pentru Dezvoltare din Republica Moldova, au organizat un dialog la masa-rotundă cu genericul „Transformarea digitală și impactul inteligenței artificiale asupra securității cibernetice în domeniul telecomunicațiilor și tehnologiei informației”.
Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale marchează două momente importante: Ziua Mondială a Telecomunicațiilor, care comemorează semnarea Convenției Telegrafice Internaționale și crearea Uniunii Internaționale pentru Telecomunicații (ITU) în 1865, și Ziua Mondială a Informației, adoptată de Adunarea Generală a ONU în martie 2006. Din 2006, aceste două zile sunt celebrate simultan în fiecare an, la 17 mai, subliniind importanța internetului și a tehnologiilor de informare și comunicare.
În deschiderea evenimentului, Viorel BOSTAN, rectorul UTM, a evidențiat că domeniile telecomunicațiilor și tehnologiei informației sunt printre cele mai dinamice și dezvoltate în Republica Moldova, contribuind esențial la progresul țării și la transformarea economică și socială. Universitatea Tehnică a Moldovei, având o varietate largă de programe de studii în aceste domenii, își asumă responsabilitatea de a contribui la avansul tehnologic prin pregătirea specialiștilor calificați în domeniu. Recunoscând eforturile zilnice în dezvoltarea acestui sector vital, rectorul a transmis sincere felicitări tuturor programatorilor, administratorilor de rețele de internet, furnizorilor de servicii VoIP, creatorilor de portaluri web şi a celor care activează în domeniul tehnologiilor informaționale.
Prorectorul UTM pentru Digitalizare, Dinu ȚURCANU, a subliniat importanța abordării provocărilor legate de securitatea cibernetică și rolul inteligenței artificiale în dezvoltarea domeniului telecomunicațiilor. El a îndemnat la acțiuni comune pentru prevenirea și reducerea riscurilor tehnologiei informației, combaterea dezinformării și protejarea datelor cu caracter personal împotriva exploatării. În plus, a evidențiat importanța promovării diplomației și a rezilienței cibernetice în fața provocărilor actuale.
Decana Facultății Electronică și Telecomunicații, Lilia SAVA, a menționat că evenimentul își propune să exploreze impactul digitalizării și securității cibernetice în telecomunicații, precum și să contribuie la formarea specialiștilor în domeniul TIC. Totodată, d-sa a evidențiat creșterea semnificativă a numărului de companii active în domeniu, reflectând angajamentul comun pentru progres. Acest sector dinamic oferă numeroase oportunități de angajare pentru studenții și absolvenții Facultății Electronică și Telecomunicații, iar cadrele didactice utilizează cele mai noi metode de instruire pentru a dezvolta competențele necesare pentru industrie.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/05/120-1-1536x1023-1.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/05/042-1.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/05/041-1536x1024-1.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/05/016-2.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/05/006-1.jpg)
Dialogul a reprezentat o platformă valoroasă pentru schimbul de idei și expertiză cu privire la transformarea digitală, impactul AI asupra securității cibernetice și nevoile de formare a specialiștilor în domeniul TIC. Aceste subiecte au fost abordate de către reprezentanții diverselor companii, prezenți la eveniment: Sergiu GAIBU – director Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației a Republicii Moldova (ANRCETI); Alexandru COREȚCHI – director Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC); Mihai IACOB – director Î.S. „Radiocomunicații”; Victor CRUDU – MS COO at Ericsson; Gabriel-Cătălin STĂNESCU – specialist principal în cadrul Serviciului control fraude și Securitate Informațională, direcția Securitate a S.A. „MOLDTELECOM”; Vlad DOICARU – Public Affairs & Government Relations at Huawei / Business Development Executive; Adela DOROFEI – director Departament Tehnic, Moldcell; Ion BODRUG – președinte Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI); Alexandru ANDRONIC – director general, ICS Gilat Satellite Networks MDC SRL; Tatiana UDREA – coordonatoare program UN Women Moldova; Vitalie TRIBOI – Senior Cyber Security Engineer at Endava; Oleg BULAT – director Departament Ingineri, USSoftware; Vladislav FEDUN – inginer proiectant, USSoftware; Alexei CIOBAN – manager IT-LAB GRUP SRL; Valentina SOROCA – manager Resurse Umane, ADD Grup; Viorel GUIDEA – manager vânzări, ADD Grup; Oleg MALINOVSCHI – consultant tehnic în telecomunicații, StarNet.
Evenimentul a evidențiat importanța colaborării dintre universități, industrie și guvern pentru a asigura un viitor digital prosper și sigur pentru Republica Moldova.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.