Un nou marketplace și aproape 1 milion de lei investiți timp de doi ani. Bogdan Sorin Babii, despre activitatea start-upului UNDE.io

Bogdan Sorin Babii
Foto:fondatorii start-upului unde.io

Acum doi ani, pe piața din Republica Moldova a apărut o platformă de vânzare de bilete la evenimente, dar nu una simplă, ci o platformă care le permite organizatorilor să automatizeze toate procesele de management și marketing legate de evenimentul lor. Totul a devenit mult mai simplu. În acest interviu vorbim cu Bogdan Sorin Babii, cofondatorul și directorul general al unde.io, despre evoluția platformei în cei doi ani de activitate și schimbările care urmează.

Bogdan Sorin Babii, alături de cei trei prieteni – Nicu Nistor, Stanislav Antonov și Cezar Nistor–, au fondat start-upul unde.io în aprilie 2022. Bogdan spune că au luat această decizie deoarece platformele de evenimente existente la acel moment ofereau doar opțiunea de vânzare a biletelor, dar ei aveau nevoie de ceva mai mult.

„Eram în căutarea unei soluții pentru vânzarea de bilete și managementul tuturor participanților la evenimente și uneori poate să am o bază de date a persoanelor cu care să lucrez, să transmit e-mailuri, să fac promovare la următoarele evenimente. N-am găsit ceva care să-mi acopere nevoile. (…) Am văzut că este loc pentru multe îmbunătățiri și am zis de ce să nu ne apucăm noi să facem asta.”

Așa a apărut în anul 2022 platforma unde.io, care oferă clienților săi automatizarea managementului evenimentelor și le pune la dispoziție instrumente care să le mărească vânzările.

Bogdan ne spune că platforma lor se axează mai mult pe organizarea evenimentelor business, tehnologice, start-upuri etc. Totuși, oricine dorește își poate crea un eveniment; nu este refuzat nimeni.

La evenimentele business, tech și start-up-uri sunt mai multe dificultăți de organizare care anterior nu erau acoperite. În primul rând, ai nevoie de un formular pentru a colecta date despre participanți: de la ce companie vin, cum au aflat despre eveniment, pe ce poziție lucrează, ce ar vrea să afle de la eveniment, pentru ce speakeri vin etc. În al doilea rând, ai nevoie ca plățile să fie efectuate prin transfer bancar, deoarece la toate evenimentele business, jumătate din plăți se fac de la companie către companie. Soluțiile existente în Moldova nu acoperă astfel de necesități ale clienților și noi ne-am specializat și pe această parte. În al treilea rând, de regulă, la evenimentele business, cei care vând bilete au nevoie să-și evidențieze brandul și sponsorii pe ele într-un mod mai special. Noi oferim această personalizare. De asemenea, persoanele înregistrate la un anumit eveniment primesc cu o zi înainte un reminder, iar organizatorii își pot atașa agenda și harta locului unde acesta are loc.

Bogdan Sorin Babii, cofondatorul și directorul general al unde.io

Ce se întâmplă cu baza de date a clienților    

Datorită funcționalității extinse a platformei unde.io, organizatorul evenimentului are acces la baza sa de clienți, ceea ce îi permite să ajungă mai rapid la aceștia atunci când creează un nou eveniment. Cum? Toate persoanele care au participat anterior la evenimentele sale primesc automat o notificare; organizatorul nu va mai trebui să facă un newsletter nou pentru evenimentul următor. Totul se face automat cu ajutorul platformei.

Aceasta tot este o diferență dintre noi și concurenții noștri. Noi nu practicăm e-mail marketing-ul și nu comunicăm baza de date a clienților către alți organizatori. Toți vizitatorii la evenimentele pe care îi atragi, comunitatea pe care o construiești, sunt vizibili doar pentru tine și ai acces exclusiv la ei. În plus, ai acces la istoricul persoanelor care cumpără bilete – fie că sunt promotori ai evenimentului sau simpli vizitatori. Dacă cineva vine constant la evenimentele tale, devine practic un fel de ambasador al tău. Îl poți recompensa cu o reducere sau cu un bilet adițional.

Bogdan Sorin Babii

Un nou marketplace

În scurt timp, unde.io va prezenta versiunea îmbunătățită a platformei „unde events”, care le permite persoanelor să-și cumpere bilete la evenimente mult mai intuitiv și comod. Unde events va fi exclusiv un magazin de bilete.

Platforma unde.io

UNDE are două aspecte mari: 1. Produsul nostru pentru organizatori, care au acces la un CRM (managementul relațiilor cu clienții): posibilitatea de a urmări vizualizările evenimentului lor, adăugările în coș, conversiile etc. Este o bază de date mai amplă, care îi ajută să gestioneze mai bine tot ce ține de evenimentele pe care le organizează. 2. Magazinul de bilete, destinat vizitatorilor evenimentelor. Acum, focusul nostru este de a lansa o variantă nouă a magazinului. Aceasta include numeroase îmbunătățiri și funcționalități noi. Una dintre soluțiile pe care le-am implementat este posibilitatea de a cumpăra bilete fără a fi necesar să te loghezi pe platformă. De asemenea, poți cumpăra bilete pentru mai multe persoane. De exemplu, poți achiziționa cinci bilete pentru o echipă, dar nu toate vor fi atribuite ție. Introduci numele, prenumele și adresa de e-mail pentru fiecare participant, iar toți primesc biletul lor pe e-mail. De asemenea, noi nu avem comisioane ascunse la cumpărarea biletelor. Pentru a fi mai clar, «unde events» va fi marketplace-ul unde vom publica toate evenimentele, în timp ce unde.io va fi numele produsului software pe care îl va folosi organizatorul evenimentului pentru a-l gestiona mai bine. Nu vor fi două platforme diferite; vor fi încadrate în același site.

Bogdan Sorin Babii

Piața din România

Bogdan spune că platforma lor funcționează și pe piața din România, dar totuși planifică să se extindă și mai mult acolo. Cu ajutorul lor a fost organizată anul trecut una dintre cele mai așteptate conferințe pentru start-upuri din țara vecină – ROStartup Conference –, care a avut loc la București.

„Primul nostru eveniment din România a fost testat cu succes. La conferință au participat aproximativ 500 de persoane. Ediția din acest an va fi organizată la fel, prin intermediul platformei noastre. De asemenea, câteva ediții de Startup Weekend Romania au fost organizate cu ajutorul unde.io.”

Cu noua lansare de marketplace „unde events”, menționată mai sus, evenimentele vor fi clasificate pe platformă și în funcție de locație – din Moldova sau din România. 

Următoarea piață pentru unde.io va fi Europa Centrală și de Est: Polonia, Bulgaria, Estonia etc.

Pasul următor – Techstars sau Y Combinator?

După participarea la acceleratoarele din Moldova, cum ar fi cele de la XY Partners, Bogdan a participat cu start-upul unde.io și la un accelerator din România – Rubik Hub. El spune că ar vrea să mai participe la încă unul, doar că deja în altă parte, nu în Republica Moldova sau în România.

Acceleratoarele sunt un mecanism extrem de important, care te ajută foarte mult în lansarea unui start-up și în înțelegerea de unde să începi. Până să intru într-un accelerator, nu aveam idee cum să construiesc procesele, cum să fac un model de afacere sau un plan de afaceri, cum să fac interviuri cu clienții, cum să stabilesc KPI-uri etc. Am obținut toate cunoștințele necesare în cadrul acceleratoarelor la care am participat. De asemenea, un aspect important pe care ți-l oferă un accelerator este rețeaua de oameni cu care interacționezi, care ulterior îți pot deveni clienți sau parteneri. Cu acest obiectiv, aș vrea să particip și la alt accelerator care ne-ar putea ajuta. Ne uităm momentan la două dintre ele – Techstars și Y Combinator. Relațiile dintre oameni sunt cele mai importante, iar una dintre cele mai scurte căi de a le dezvolta sunt acceleratoarele.

Bogdan Sorin Babii
Acceleratorul din România Rubik Hub la care a participat Bogdan Sorin cu start-upul unde.io 

Urmează o nouă rundă de investiții în România

Investițiile pe care le-a strâns până acum unde.io sunt un grant de 25 000 de euro de la ODA și o rundă de investiții de 25 000 de euro. Bogdan planifică să mai atragă o rundă de investiții în România până la sfârșitul anului 2024. 

„În prezent lucrăm pentru a deveni profitabili, deoarece sunt costuri de întreținere considerabile atunci când ai o platformă destul de mare. Toți investitorii pe care îi avem acum sunt angel investors, însă pentru runda următoare de investiții planificăm să facem un mixt între angel investors și fonduri VC. De asemenea, la sfârșitul verii ne propunem să începem procesul de fundraising cu ajutorul platformei din România SeedBlink. Orice persoană fizică va putea investi suma dorită în schimbul unor acțiuni ulterioare ale start-upului.”

Bogdan menționează că evaluarea start-upului de către fondurile VC va lua în calcul veniturile pe care ei le înregistrează. Astfel, scopul unde.io este să înregistreze un venit lunar de 50 000 de euro, ceea ce ar însemna că veniturile anuale recurente (ARR) vor fi în jur de 600 000 de euro, iar acest aspect se va reflecta și în valoarea start-upului.

Unde.io are acum șapte angajați, inclusiv cu Bogdan. El spune că au nevoie de persoane pe mai multe poziții pentru a se dezvolta mai rapid. 

„Acum mă ocup de mai multe lucruri și este dificil. Atunci când trebuie să fiu și manager, și marketer, să mă ocup de aspectele administrative și financiare, îmi ia destul de mult timp. Din aceasta rezultă că, uneori, nu reușesc să mă implic în zonele care ar necesita atenție.”

„Să nu ne fie frică să eșuăm”

Participarea lui Bogdan la Deeptech GigaHack – cel mai mare hackathon din Republica Moldova

„Avem nevoie de o istorie de succes. Dacă ne uităm de ce Estonia a devenit un spațiu atât de atractiv pentru start-upuri, investiții și tehnologii, totul este datorită primului unicorn – Skype. Dacă apare un unicorn, automat atrage după el și alții. Lumea se inspiră și vede că este posibil. A doua parte a monedei ține de orele care ar trebui să fie integrate în programa școlară, predând elevilor încă de pe băncile școlii despre ce înseamnă un start-up, cum să-ți deschizi propria afacere, ce este managementul financiar și multe altele. O altă parte importantă este frica de eșec, cu care practic toți ne confruntăm. Trebuie să fim deschiși către provocări și să nu ne fie teamă să eșuăm.”

În acest articol am explicat de ce Estonia este țara lider din Europa în rândul start-upurilor și unicornilor pe cap de locuitor.

Bogdan Sorin a încurajat tinerii care vor să înceapă propriul start-up să nu le fie frică de necunoscut. Acesta le-a recomandat să participe la cât mai multe evenimente unde se adună comunitatea de start-upuri și să exploreze toate oportunitățile posibile pe care le întâlnesc.

Trebuie să participi la astfel de evenimente și să afli cât mai multe lucruri, să asimilezi informația. Dacă chiar vrei să fondezi un start-up, sfatul meu este să te gândești în primul rând la problemele cu care te confrunți tu în fiecare zi, să găsești acea pasiune în jurul căreia vrei să-ți construiești viața și să creezi un start-up din aceasta. Odată ce ai ideea formulată, mergi la un accelerator. Acesta este cel mai scurt drum care îți va oferi cunoștințele necesare. Participă la evenimente, mergi la acceleratoare și nu-ți fie frică.

Bogdan Sorin Babii

Pe această cale, #diez vă recomandă programul Dreamable, un preaccelerator unde aveți șansa să câștigați 50 000 de lei pentru a vă transforma ideea într-un start-up scalabil. Participarea este gratuită și înregistrările sunt deschise până pe 19 mai 2024.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente