Birdwatching: o listă cu recomandări pentru cei care doresc să urmărească păsările în habitatul lor

binoclu pasare activitati parc chisinau primavara (1)
Foto:Gheorghe Țîcu

Birdwatching-ul este o experiență inedită de a urmări păsările în habitatul lor natural. Dacă ești de părerea că un binoclu și mult entuziasm e suficient, o să ne grăbim să te dezamăgim, dar nu prea mult. Am consultat site-ul Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova și îți recomandăm 10 pași pe care să-i urmezi dacă vrei să guști din farmecul experienței de a analiza păsările.

Cei 10 pași importanți pentru a începe să urmărești păsările în habitatul lor natural.

Pasul 1: trezește copilul din tine

Amintește-ți cum explorai totul în copilărie! Fă același lucru acum: observă fiecare detaliu, ascultă fiecare sunet, cercetează fiecare colț ascuns, explorează fiecare oportunitate. Fii atent(ă) la frumusețea naturii și la minunile vieții sălbatice. Uită-te în jur și vei vedea mai mult decât porumbei; vei descoperi culori vibrante, sunete melodioase și viață în toate formele ei. Fii deschis(ă) către natură – asta este prima lecție.

Pasul 2: caută informații despre păsări

Păsările sunt specii răspândite și îndrăgite pe întregul glob pământesc, inclusiv în Moldova. Totuși, informații la nivel local despre acestea sunt limitate. Deși activitatea de observare a păsărilor în țara noastră este în creștere, date despre ele oricum sunt încă puține. În ajutorul tău vin resursele online internaționale care îți permit să afli cât mai multe despre păsări.

Două platforme importante pentru fiecare începător:
# Ghidul pentru identificarea păsărilor din România;
# site-ul www.ebird.org.

Sursă: Criss Kf

Pasul 3: găsește oameni cu pasiuni similare

Să înveți singur(ă) despre păsări poate fi dificil, însă întrebând și interacționând în comunități pe Facebook sau pe pagina Societății pentru Protecția Păsărilor și Naturii, poți accelera întreg procesul. Un partener cu experiență în birdwatching îți poate fi de ajutor atunci când vei începe să practici această activitate.

Pasul 4: folosește un binoclu sau un aparat foto

Opiniile sunt împărțite la acest capitol. Unii consideră că poți începe birdwatching-ul cu orice binoclu, chiar și cu unul vechi, în timp ce alții susțin că este mai bine să folosești un binoclu de calitate. Este recomandabil să începi cu un binoclu bun, special creat pentru observarea păsărilor. Echipamentul de calitate influențează experiența și te va ajuta să vezi păsările mai clar și mai realist. Binoclurile ieftine cu lentile proaste pot distorsiona imaginea și afecta vederea. Folosirea unui binoclu bun te va ajuta să descoperi culori și detalii. De asemenea, fotografiile realizate cu un aparat foto de calitate îți pot oferi perspective noi asupra păsărilor observate.

Sursă: Gheorghe Țîcu
Sursă: Gheorghe Țîcu

Pasul 5: mergi în cea mai apropiată zonă verde

Mulți cred că trebuie să călătorească în țări exotice sau să meargă în locuri cu multe specii de păsări pentru a le vedea. Totuși, este suficient să mergi într-un parc din apropiere sau într-o pădure. Cu cât locul este mai sălbatic, cu atât vei găsi mai multe păsări pe care o să le poți observa.

Pasul 6: păstrează la tine un carnețel cu însemnări

Asigură-te că ai un carnet de notițe dedicat exclusiv observațiilor despre păsări. După fiecare sesiune de birdwatching, scrie data, locația și specia observată. Acest exercițiu este util din mai multe motive: te ajută să reții mai ușor numele păsărilor, să monitorizezi progresul și să ai o evidență a locurilor și anotimpurilor în care le-ai observat.

Sursă: Criss Kf

Pasul 7: ascultă

În birdwatching, învățarea sunetelor este la fel de importantă ca observarea păsărilor. Auzind cântecul specific al unei păsări într-o zonă, vei ști că ea este acolo. Păsările emit diverse sunete, așa că poți începe cu cele mai comune specii precum cucul, pițigoiul mare, pupăza sau privighetoarea, extinzând treptat repertoriul. Cu timpul, urechea ta va deveni mai receptivă.

Pasul 8: fă-o cât mai des

A face birdwatching înseamnă pur și simplu a observa păsările oriunde ai fi. Observațiile directe din teren sunt extrem de valoroase și te ajută să te conectezi la mediul local. Prin observații repetate, vei învăța să distingi siluete, culori, mișcări și vei dezvolta capacitatea de a percepe prezența unei păsări, astfel încât să poți identifica corect o specie fără a sta prea mult pe gânduri.

Sursă: Facebook/Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova

Pasul 9: nu pune presiune pe tine

Nu te simți presat(ă) să progresezi rapid în birdwatching. Ia totul pas cu pas și bucură-te de fiecare moment de observare a păsărilor. Nu te compara cu alții și nu te impune să vezi cât mai multe specii într-un timp scurt. Vei observa că experiența și cunoștințele tale se vor dezvolta treptat. Este important să nu îți pierzi niciodată curiozitatea și interesul inițial, deoarece acestea te vor motiva să continui să înveți și să progresezi în acest domeniu.

Pasul 10: respectă natura

Un birdwatcher autentic respectă mediul înconjurător și nu deranjează păsările sălbatice pentru a-și satisface curiozitatea. Nu se apropie prea mult, nu le capturează, nu le deranjează în timpul reproducției sau creșterii puiilor, nu colectează ouă și nu ține păsările în captivitate. Principiul de bază este să asiguri libertatea creaturilor sălbatice și să arăți recunoștință pentru întâlnirea cu ele în habitatul lor natural. În plus, în timpul practicării birdwatching-ului, este important să nu lași gunoaie în urmă, să nu vandalizezi mediul în care te afli, să nu provoci incendii și să nu pui pe nimeni în pericol.

Sursă: Criss Kf

Reamintim că în Moldova există o aplicație cu ajutorul căreia poți observa și înregistra speciile de păsări locale – Ornitodata.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente