În contextul Zilei Europei, valorile naționale și cele europene au fost perpetuate și îmbinate armonios de elevii Liceului Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din orașul Drochia. Tinerii au sărbătorit Ziua Drapelului Național și Festivalul Tradițiilor Europene în cadrul unui eveniment festiv.
Evenimentul a început cu onorarea tricolorului, după care fiecare clasă a reprezentat, printr-un număr artistic, limbi și culturi europene. De la piesa în italiană Bella ciao până la tradițiile Paștelui sloven, evenimentul a adunat muzică, teatru, dans, comunicări, demonstrări în cadrul unei sărbători culturale europene.
Înainte de a-și prezenta numărul artistic, liceenii s-au salutat în limba europeană pe care o reprezintă. Tinerii au adus informații generale despre cultura țării cu care au fost asociați și au descris costumul național al țării respective. Elevii au optat pentru reprezentarea țărilor precum Spania, Țările de Jos sau Polonia.
Ulterior, hasdeienii au demonstrat cunoștințe despre statele europene în cadrul unor probe întrebare-răspuns de geografie și cultură generală, identificând state UE, capitalele lor și simboluri culturale ale câtorva dintre aceste state.
Fiecare clasă a fost premiată cu diplome pentru contribuția sa în cadrul activității extracurriculare. Au fost premiați și participanții cu cele mai bune lucrări plastice în cadrul expoziției de artă „Prevenirea și combaterea discriminării în bază de gen”, organizată în perioada 1-20 aprilie la LT „B.P. Hasdeu” din or. Drochia:
# locul I – Anastasia Granevschi;
# locul II – Daniela Popovici;
# locul II – Madelina Șevcenco;
# locul III – Victoria Mâță;
# locul III – Mihai Zuza;
# locul III – Elvira Gociu.
Serbarea Zilei Drapelului Național al Republicii Moldova și a Zilei Europei reprezintă o oportunitate de culturalizare și de recunoaștere a valorilor naționale și europene. Ziua Drapelului Național este celebrată anual la 27 aprilie, iar Ziua Europei – anual la 9 mai.
Evenimentul hasdeienilor despre Ziua Drapelului Național și Festivalul Tradițiilor Europene a avut loc în data de 26 aprilie. Festivalul a relevat cultura și limba Italiei, Franței, Germaniei, Greciei, Țărilor de Jos, Danemarcei, Spaniei, Irlandei, Poloniei, României, Sloveniei.
Expoziția de artă „Prevenirea și combaterea discriminării în bază de gen” a fost organizată în cadrul proiectului „Moldova Youth Civil Society (MYCS): pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova), cofinanțat de UE.
Autor: Andrian Banaru