Absolvenții de liceu care aspiră la o carieră în medicină trec printr-o serie de așteptări înainte de a intra la universitate, dar realitatea poate adesea să le ofere surprize. În Republica Moldova, studenții de la USMF se întâlnesc cu o serie de provocări și reușite în drumul lor către calificare și practică medicală. Indiferent cât de dificilă pare această cale și cât de multe provocări vor întâlni, într-un final, realizarea visului de a contribui la sănătatea oamenilor și de a salva vieți merită tot efortul.
Mulți studenți se înscriu la Universitatea de Medicină cu speranțe și așteptări. Dorința de a învăța de la profesioniști, de a avea acces la tehnologie de ultimă generație și de a se pregăti pentru o carieră de succes în medicină sunt doar câteva dintre așteptările comune.
Anastasia Zavtoni, studentă în anul V la Facultatea de Medicină Nr.1 a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a ales medicina și a trecut prin diverse preconcepții legate de această cale. Unul dintre cele mai răspândite este că studiile medicale sunt extrem de dificile și că presupun nopți nedormite. Tânăra recunoaște că volumul și complexitatea informațiilor în primul an au fost mari, subliniază că o bună organizare a timpului și o abordare sistematică au facilitat învățarea. „Deși studiile medicale necesită mult timp, universitatea oferă și oportunitatea activităților în afara programului, sunt organizate o mulțime de evenimente sociale unde se poate implica orice student, aceasta fiind și o oportunitate foarte bună pentru socializare, pentru formarea unor relații de prietenie, pentru dezvoltarea multilaterală.”
O altă idee preconcepută este că dacă ai o memorie bună, o să-ți fie mult mai ușor să înveți. Cu siguranță capacitatea de memorare a informației este foarte importantă pentru un student la medicină, deoarece volumul informației care necesită a fi reținut este destul de mare, dar medicina este și despre gândire critică, despre rezolvarea problemelor și despre luarea deciziilor, iar memoria poate fi antrenată prin învățare constantă.
În ciuda obstacolelor și prejudecăților întâlnite pe parcursul celor cinci ani de studii, Anastasia nu s-a lăsat descurajată, ci dimpotrivă, fiecare provocare i-a întărit determinarea de a-și continua formarea profesională în medicină. Ea încurajează tinerii care doresc să urmeze această carieră să fie deschiși la noi oportunități și să-și urmeze pasiunea, în ciuda informațiilor contradictorii pe care le pot auzi.
Iulian Verdeș, student în anul II la Facultatea de Medicină Nr.1 a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, susține că o preconcepție răspândită este că trebuie să fii un student de nota 10 pentru a deveni medic. Ceea ce nu este nici pe departe corect, notele nu mereu demonstrează cu precizie nivelul de cunoștințe pe care îl ai. „O notă mai bună este dovada unei memorii mai bune, nu și a unei gândiri logice.” Iulian vrea să atragă atenția viitorilor studenți care doresc să învețe la USMF că, în timpul studiilor la unele materii vor învăța să îndrăgească și notele mai mici de 8, „și asta nu va însemna că nu cunoașteți materialul sau că ar trebui să lăsați medicina, ci faptul că încă nu v-ați adaptat noului program de învățământ, un lucru normal prin care trece fiecare student”.
O preconcepție des întâlnită este că toți tinerii care aleg să meargă la medicină vor să devină chirurgi. „Da, într-adevăr mulți dintre noi în primii ani își doresc sau cel puțin s-au gândit să devină chirurgi, însă lucrurile se schimbă pe parcurs, în timp ce descoperi și mai mult domeniul medical și realizezi că nu constă doar din chirurgie, fiind și multe alte ramuri interesante și deosebit de necesare oamenilor, precum endocrinologie, cardiologie, neurologie etc.”
Un alt lucru destul de răspândit prin rândurile studenților este legat de practica pe cadavre și la morgă. „Nu este adevărat, acum nu mai facem practica la morgă, cu toate că înainte se făcea. Acum este sală de disecție, unde sunt mulaje naturale, cât și artificiale pregătite pentru studierea fiecărei porțiuni anatomice importante. Astfel, nu este nimic înfricoșător.”
Poveștile și experiența Anastasiei Zavtoni și ale lui Iulian Verdeș la medicină pot servi drept o sursă de inspirație și drept un ghid valoros pentru viitorii studenți. Concluzia care se desprinde din experiența lor este că succesul în medicină necesită nu doar inteligență și cunoștințe academice, ci și abilități de gestionare eficientă a timpului și organizare. Aceste competențe sunt esențiale pentru a face față volumului mare de studiu și responsabilităților care vin cu această profesie.
În plus, Anastasia și Iulian subliniază importanța obținerii unor note mari la examenul de bacalaureat. Aceste rezultate nu doar că reflectă pregătirea și dedicarea unui student, dar au și un impact practic, ajutându-i să economisească bani și să obțină un loc la buget în universități.
Iar pentru a vă convinge că medicina cu adevărat este ceea ce vă doriți să studiați, puteți veni în data de 18 mai 2024 la Ziua Ușilor Deschise din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, unde veți putea vizita blocurile de studii și unde se va oferi toată informația necesară despre toate ofertele de studiu ale universității.
Autoare: Andreea Zavtoni