Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit un interviu de două ore videobloggerului și jurnalistului rus Iuri Dud. În câteva ore, interviul a fost deja vizionat de peste 550 000 de persoane. Aceștia au discutat despre corupția în țară, despre procesul de integrare europeană, despre cenzura și despre viitoarele alegeri din toamna anului 2024. În acest articol am selectat 10 cele mai importante lucruri pe care Maia Sandu le-a menționat în interviul cu Dud.
Despre posibila invazie a Rusiei în Moldova
Vom face totul pentru a împiedica acest lucru să se întâmple. Inclusiv planul nostru de integrare europeană. Acesta este, în primul rând, un plan pentru securitate, deoarece Uniunea Europeană este un proiect de pace. Din punct de vedere constituțional, trebuie să facem totul pentru a menține pacea și pentru a menține cetățenii în siguranță, de aceea avem o armată, de aceea avem un sector al apărării, de aceea facem aceste investiții. Dar sperăm foarte mult că războiul se va încheia în curând și că vom putea face investițiile noastre în economie și în alte sectoare. Să nu ne aflăm în situația în care trebuie să investim din ce în ce mai mult în apărare. […] Ne vom apăra țara cu siguranță.
Maia Sandu
Despre lipsa de rezultate în reforma justiției
Dacă nu ar fi existat suficiente rezultate în ceea ce privește reforma justiției, Moldova nu ar fi primit o decizie pozitivă din partea Comisiei Europene de a începe negocierile. Sunt de acord cu dvs. că încă nu am văzut rezultate concrete din justiția pe care o reformăm. Cetățenii noștri așteaptă și ei rezultate, dar mai întâi trebuie să curățăm sistemul, iar apoi oamenii cinstiți care vor rămâne în sistem vor putea să arate rezultate. Există oameni [în sistem] care îi ajută pe cei care ar trebui sancționați pentru corupție, care nu vor să continue reforma, pentru că doresc să rămână și să facă bani, așa cum [a fost] până acum. Dar nu funcționează așa. Sunt de acord că reforma durează mai mult decât ne-am dori. Dar ea continuă, vom insista, fiindcă nu putem construi statul altfel. Sperăm că cel mult într-un an vom termina reforma justiției.
Maia Sandu
Despre pașaportul românesc și posibilitatea unirii cu România
Un milion dintre cetățenii noștri au pașaport românesc, ceea ce înseamnă pașaport european. Adică, Uniunea Europeană are deja un milion de cetățeni în Republica Moldova. Acest lucru ar trebui să ne scurteze și mai mult drumul spre Uniunea Europeană. Bunicii mei au avut pașapoarte românești. Pentru mine a fost important să am un pașaport românesc. O identitate. Cred că cel mai bun lucru pentru Moldova, și mai ales cel mai real, este să devenim membru al UE. Atunci nu vom avea nici granițe cu România, nici granițe cu alte țări europene. Ne vom întâlni cu România în Uniunea Europeană.
Maia Sandu
A oferit Ucraina ajutor Moldovei în rezolvarea problemei transnistrene?
Nu a existat niciodată o astfel de declarație oficială. […] Vă spun cu toată responsabilitatea că în mod oficial nu a existat niciodată o astfel de propunere. […] Și în mod neoficial, de asemenea. Adică nu a existat niciodată o astfel de ofertă din partea oficialilor. Iar noi am spus întotdeauna și vom spune mereu că pentru noi conflictul transnistrean nu poate fi rezolvat decât pe cale pașnică.
Maia Sandu
Despre oferirea cetățeniei trupei Bi-2
Încă nu am primit documentele, dacă totul este în regulă, vor primi [cetățenia moldovenească]. Legea ne permite să dăm cetățenia în anumite cazuri fără ca ei să aibă sânge moldovenesc, așa cum spuneți dumneavoastră. […] În acest caz, sunt oameni pe care îi respectăm cu toții. Sper că toate documentele vor fi în regulă și voi semna [decretul].
Maia Sandu
Despre închiderea site-urilor și a canalelor TV
Nu este vorba de cenzură, nu este vorba de mass-media, ci de mass-media care dezinformează. […] Când mass-media nu respectă legea, bineînțeles că trebuie să iei [măsuri].
Chiar acum două zile au încercat să aducă 1 milion de dolari în țara noastră pentru a finanța astfel de lucruri. Acest lucru se întâmplă pentru a destabiliza, nu este vorba de democrație, ci de corupție. […] Democrația trebuie apărată, sunt de acord că nu există soluții foarte bune, încă căutăm acele soluții, dar nu putem închide ochii și spune că propaganda este libertatea de exprimare. Chiar dumneavoastră ați spus câte miliarde de dolari investește Rusia în această propagandă.
Maia Sandu
Despre motivele sărăciei în Moldova
Există diferite explicații, iar corupția este una dintre ele. Nu am putut crea un stat puternic, în fruntea țării se aflau oameni corupți. Am vorbit despre o grupare, o altă grupare. Corupția este o problemă foarte mare pentru democrație. […] Sunt foarte mulți oameni care au plecat din țară. Inclusiv tineri. […] Aproape un milion de oameni au plecat în ultimii 20 de ani.
Maia Sandu
De ce nu s-a întâlnit Maia Sandu cu Putin?
Pentru că nu era nimic de discutat. Și înainte de război la fel. Așa că am discutat diverse lucruri despre problemele noastre, dar nu am ajuns niciodată să vorbim despre întâlniri. Eu personal nu am discutat nimic cu el. Au fost probleme care au fost discutate la nivel de guverne. […]
Știm cu toții că Putin a început războiul din Ucraina. Și el îl poate încheia, dar, din păcate, nu vrea să o facă. […] Vedem diferiți oameni printre oficialii de la Kremlin, unii dintre ei spunând chiar că Moldova nu există. Auzim lucruri de genul acesta. Sunt oameni acolo care vorbesc fără respect sau denigrator despre poporul nostru.
Maia Sandu
Ce se va întâmpla în cazul în care cetățenii nu vor susține integrarea europeană la referendum?
Alegerea este la dispoziția oamenilor. Nu cred că procesul se va opri, deoarece oamenii își vor da seama că nu există o altă cale, astfel încât să ne simțim în siguranță și să putem face mai mult pentru țară decât am făcut în ultimii 30 de ani. Am muncit, dar nu am reușit. Vedem cum s-au dezvoltat acele țări care au devenit membre ale Uniunii Europene în ultimii 20 de ani. Diferența este foarte mare.
Maia Sandu
Greșelile comise în timpul mandatului
Am subestimat rezistența cu care ne vom confrunta față de reforma justiției. Am sperat că vom avea rezultate mai rapide, iar procesul s-a dovedit a fi mult mai greu și mai lung. Aceasta este una dintre cele mai mari greșeli.
Am promis că țara va fi condusă de oameni cinstiți. Am făcut acest lucru. Faptul că oligarhii nu sunt încă în spatele gratiilor este adevărat. Ei nu continuă să fure bani ca înainte – acest lucru este foarte important. Am lucrat pentru a face economia mai bună, dar apoi a urmat războiul, o criză energetică. Aceasta este una dintre cele mai dificile perioade din istoria Moldovei.
Maia Sandu
Maia Sandu a spus că ascultă trupa britanică de rock Coldplay, face hiking în timpul liber, trăiește acum din salariul de președintă, care este de aproximativ 850 de euro, deoarece economiile aproape că s-au terminat, locuiește în apartament, iar mama ei îi aduce uneori prânzul la Președinție. Maia Sandu a mai menționat că nu-i place expunerea publică, deși a acceptat-o odată cu funcția pe care o deține.
Interviul integral poate fi vizionat mai jos.