E luna mai, ceea ce înseamnă o nouă întâlnire a celor mai pasionați cititori! Te așteptăm cu multe impresii și comentarii în data de 18 mai, la ora 13.00 la Librăria din Centru din municipiul Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, numărul 126. Cartea despre care vom discuta este „Sfârșitul lumii e un tren”, scrisă de Daniela Rațiu. La eveniment va fi prezentă și scriitoarea, un prilej bun de a-i adresa direct toate întrebările care îți vor apărea în timpul lecturii.
Cunoaște cartea
„Sfârșitul lumii e un tren” este un volum de ficțiune care prezintă perioadei foametei din România și Basarabia de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Poetul Bogdan Crețu spune că romanul este o reconstituire nereală a unei catastrofe umanitare. Cartea își transformă cititorul în martor al celor mai cumplite orori. „Cât reușește un om să mai rămână om? Care e limita? Pentru că ea există. Citită în contextul războaielor de azi, cartea capătă o rezonanță aparte. E o experiență nu numai literară, ci și etică.”
Fragment
„Se mănâncă tot ce se găsește. lerburi, ghinde, coajă de copac, semințe de struguri, miez de cocean, i se zice ciocălău. Și găsești că broaștele-s bune. Mai greu să găsești broaște pe seceta asta fără de sfârșit. Sau melci, ăia sunt și mai de negăsit pe uscăciunea asta. Parcă nu ar fi căzut nicicând ploaie din cer și nici foșgăiala plină de lemn îți rămâne pe cerul-gurii, ia rânjește cu dinții la vede nu țin de foame, dar tot e ceva. Rumegușul de lemn îți rămâne pe cerul-gurii, te zgârie, chiar dacă îl lungești cu apă și îl fierbi să se înmoaie. Rădăcinile de papură îs dulcege. Florile de salcâm, dulci și astea, nu țin de foame, dar tot e ceva. Alunele-de-pământ nu-s așa de mătăsoase ca nucile, dar îs bune și alea. Vrăbii, ciori, șoareci. Câinii și pisicile nu mai sunt. Nu vrei să ajungi la alea.”
Cartea poate fi procurată atât fizic, cât și online de la Librăria din Centru/Librăria din Hol, de la Librarius și de la Cărturești. Prețul volumului este de 169 de lei.
Cunoaște autoarea
Daniela Rațiu este prozatoare și ziaristă română
contemporană. Este membră a PEN România (o organizație neguvernamentală a scriitorilor, editorilor și traducătorilor) și a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timișoara. Este și membră a Societății Timișoara.
A debutat editorial cu volumul de poezie „Ciorap cu firul dus”. A publicat romanele „Ochelari de damă”, „In Vitro”, „Ultimul an cu Ceaușescu. Volumul de teatru”, „Măcelarul îi citea pe ruși”, volumele de poezii „Staniol”, „Anestezia. Un singur poem” și volumul cronică-jurnal „Cinci luni care au salvat România. Matrioșka. Războiul Hibrid și războiul lui Dragnea cu România”.
În anul 2015, a fost una dintre finalistele concursului de scenarii HBO, coautoare a scenariului „Pauker”.
De asemenea, Daniela Rațiu a realizat și o serie de eseuri vizuale despre scriitori și despre recuperare istorică, revoluție/protest și literatură.
Pentru a nu pierde nicio noutate referitoare la următoarele ședințe, te invităm să te înscrii în acest grup de Facebook.