Acum două decenii, familia europeană a sărbătorit cea mai amplă extindere din istoria sa. La 1 mai 2004, Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia au devenit parte a Uniunii Europene (UE). Integrarea acestor țări în UE a dus la crearea uneia dintre cele mai mari piețe unice din lume și a avut un impact semnificativ asupra multor aspecte din statele nou alăturate Uniunii, inclusiv aspra educației.
Potrivit rapoartelor UE, în ultimii 20 de ani, în cele 10 țări vizate, ponderea persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani care au absolvit învățământul superior a crescut cu aproape 20 de puncte procentuale.
Totodată, din anul 2004 până în prezent, peste 2,7 milioane dintre tinerii celor 10 state au beneficiat de oportunitatea de a învăța și de a preda în străinătate, iar datorită programului Erasmus+ peste 600 000 de tineri din alte țări ale UE au studiat în universitățile celor 10 state.
PISA 2022
Ținând cont de parcursul european al Republicii Moldova, am hotărât să analizăm rezultatele medii obținute la testul PISA 2022 de către elevii celor 10 state membre ale Uniunii Europene și elevii din Republica Moldova. Datele colectate sugerează că majoritatea țărilor europene au reușit să adopte un sistem educațional mult mai eficient și mai productiv decât cel dezvoltat în ultimii ani de către Republica Moldova.
Raportul Comisiei Europene: „Extinderea a promovat prosperitatea, a consolidat democrația și a asigurat stabilitatea în întreaga Uniune”
Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la integrarea celor 10 țări în UE, Comisia Europeană a prezentat un raport care conține un șir de date ce demonstrează felul în care au evoluat țările europene în ultimii 20 de ani.
Astfel, rezultatele sondajelor de opinie Eurobarometru arată că 79 % dintre cetățenii care trăiesc astăzi în cele 10 state europene cred că țara lor a beneficiat de apartenența la UE.
Speranța și satisfacția de viață: în ultimii 20 de ani, speranța medie de viață în cele 10 state a urcat de la 75 de ani la 79 de ani, iar satisfacția de viață a crescut de la 68 % în 2004 la 89 % în 2024.
Economie: în ultimii 20 de ani, economia UE a crescut cu 27 %. Țările care au devenit parte a Uniunii în 2004 au fost martorii unei creșteri economice substanțiale. De exemplu, economiile poloneze și malteze s-au dublat, iar economia Slovaciei a crescut cu 80 %.
Salariile cetățenilor celor 10 state europene s-au dublat din 2004 până în 2023. Nivelul sărăciei s-a înjumătățit. Dintre cele 26 de milioane de noi locuri de muncă, care au apărut în UE în ultimii 20 de ani, șase milioane au fost create în cele 10 state membre ale UE.
PIB-ul mediu pe cap de locuitor al celor 10 state membre a crescut de la 59 % din media UE-27 în 2004 la 81 % în 2022.
Șapte dintre aceste 10 state membre au adoptat moneda euro. Slovenia a adoptat-o pentru prima dată în 2007, în timp ce Lituania a adoptat-o în 2015. Acest lucru a permis unui număr mai mare de întreprinderi și cetățeni să beneficieze pe deplin de avantajele pieței unice fără riscuri legate de cursul de schimb.
Producția agricolă: după integrarea în UE, cele 10 state au îmbogățit diversitatea agricolă a Uniunii cu diferite tradiții agricole, culturi, animale și produse de înaltă calitate. Valoarea producției agricole în aceste țări s-a triplat în ultimele două decenii, depășind 68 de miliarde de euro.
Între 2004 și 2022, Slovacia și-a dublat producția de metale de bază, în timp ce Cehia și-a dublat producția de produse din hârtie. Totodată, prin intermediul politicii agricole comune, UE a contribuit la modernizarea industriilor agricole și alimentare în cele 10 state membre.
Investiții în infrastructură: în ultimii 20 de ani, UE a investit substanțial în infrastructură pentru a face din Europa un loc mai bun de locuit și de muncă – de la autostrăzi la conducte, transport public, conectivitate, centre de date și infrastructură transfrontalieră.
Cu sprijinul finanțării politicii de coeziune a UE și al Mecanismului pentru interconectarea Europei, rețeaua de transport a Europei s-a transformat și s-a extins. Lungimea autostrăzilor s-a triplat în Polonia, Ungaria și Slovacia în ultimele două decenii. Din 2004, rețeaua feroviară a Lituaniei s-a extins cu 200 de kilometri.
Amintim că Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.