Ce trebuie să cunoști despre noile modificări ale Codului educației

parlament lege deputat
Foto:Parlamentul Republicii Moldova

În data de 26 aprilie, deputații au votat în lectură finală o listă de modificări la Codul educației. Printre ele putem găsi mai multe completări ale articolului 136, care vizează drepturile elevilor și studenților, dar și un șir de modificări ce pot avea impact atât asupra părinților, cât și asupra unor profesori. Ce presupun noile modificări și care sunt ele, vă explicăm în acest articol.

Alimentația elevilor

Noile modificări oferă instituțiilor de învățământ posibilitatea să presteze servicii de alimentare contra plată pentru elevi. Desigur, acest proces urmează să fie monitorizat de stat și se va face în baza anumitor prevederi stabilite de Guvern. E de menționat că unele instituții de învățământ deja ofereau servicii de alimentare a elevilor, totuși acest proces nu avea la bază un mecanism clar.

Autorii proiectului de lege menționează că prevederea a fost creată în urma solicitărilor parvenite din partea părinților și vine să reducă înfometarea exagerată sau consumul de alimente nerecomandate școlarilor.

Tot la acest capitol, articolul 136, care vizează drepturile elevilor și studenților, a fost completat cu următorul conținut: „Elevii pot beneficia de alimentație gratuită, lista categoriilor și criteriile se aprobă de Guvern”.

Amintim că autoritățile au anunțat anterior că ar urma să voteze un proiect de lege prin care elevii veniți la școală din alte localități ar putea beneficia de alimentație gratuită în cantinele școlare.

Modulul psihopedagogic

Articolul 132 din cod ne vorbește despre cerințele minime de calificare pentru ocuparea funcțiilor din domeniul învățământului. Acesta a fost completat cu un nou alineat care obligă ca persoanele angajate într-o funcție didactică, absolvente ale programelor de studii superioare nepedagogice, să urmeze modulul psihopedagogic corespunzător unui număr de 60 de credite de studii. Astfel, cadrele didactice vizate vor trebui să facă acest lucru în cel mult doi ani de la ocuparea funcțiilor.

Asistență psihologică pentru profesori

În Codul educației, articolul 13 ne vorbește despre drepturile cadrelor didactice. Astfel, noile rectificări oferă cadrelor didactice posibilitatea de a beneficia de asistență psihologică în cazul în care acestea au fost victimele unei situații de violență în legătura cu îndeplinirea obligațiilor de muncă.

Sancțiuni și recompense pentru elevi

După ce modificările la Codul educației au fost votate în prima lectură, Centrului Național de Prevenție a Abuzului față de Copii (CNPAC) a emis un apel public prin care a cerut Ministerului Educației și Cercetării (MEC) retragerea unor propuneri din proiectul de lege. Mai exact, era vorba despre o listă de sancțiuni cărora ar urma să fie supuși elevii agresivi. Într-un final, sancțiunile și recompensele, de facto prezente de mai mult timp într-un ordin ministerial, au fost votate.

Dan Perciun a menționat că în urma discuțiilor cu autorii apelului public, poziția ministerului pe marginea proiectului de lege nu s-a schimbat esențial. Drept argument ministrul a adus faptul că „prevederi la nivel legal legate de sancțiuni o să găsiți în majoritatea codurilor educației la nivel european”.

Recompensele vor fi oferite elevilor pentru „acțiuni sau rezultate apreciate de către comunitatea școlară”, iar sancțiunile pentru „comiterea de abateri, în funcție de gravitatea faptei și de gradul de vinovăție”. Lista sancțiunilor și recompenselor o puteți vedea mai jos.

Pot fi sancționat dacă comit o abatere în pauză? Da. Elevii vor putea fi sancționați atunci când vor comite abateri în perimetrul școlii sau în spațiul adiacent acesteia sau în cadrul activităților extrașcolare.

Cum aflu despre sancțiune? Sancțiunile aplicate se comunică, individual, atât elevilor, cât și părinților. Ea se aplică din momentul comunicării acesteia.

Pe cât timp pot fi suspendat de la lecții? Suspendarea se poate realiza pentru о durată de maximum cinci zile lucrătoare. De asemenea, un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare.

În ce cazuri pot fi exmatriculat din cauza abaterilor? Exmatricularea se poate face în cazul aplicării de către elev a violenței fizice, psihologice și/sau verbale împotriva colegilor sau a personalului din învățământul general și profesional tehnic.

Totodată, elevul poate fi exmatriculat și în alte situații foarte grave, când prezenta sa în școală constituie un pericol pentru siguranța elevilor sau a personalului sau împiedică realizarea dreptului la educație, respectiv la muncă. E de menționat că faptele care constituie abateri și modul de aplicare a sancțiunilor sunt aprobate de către MEC.

Odată cu introducerea sancțiunilor și recompenselor pentru elevi în Codul educației, acestea capătă un alt statut juridic. Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a menționat că statutul vechiului ordin, reieșind din prevederile legale, nu era mereu clar și, într-o anumită măsură, nu asigura „o claritate necesară pentru toți actorii ca să știe ce se întâmplă într-o situație sau alta”.

Alocații pentru sporirea accesului la educație

O altă lege importantă introdusă în cod este o completare a articolului 145 cu o listă de măsuri care, potrivit autorilor, vor spori accesul la educație pentru elevii din școlile mici.

Acest articol prevede că părinții sau reprezentanții legali ai elevilor care învață în școli cu un număr mai mic de 50 de elevi, pot primi o alocație odată cu înscrierea elevilor în altă instituție de învățământ primar sau secundar general.

În Codul educației e stipulat că alocația pentru sporirea accesului la educație se acordă lunar, pe un termen de doi ani, calculat de la data înscrierii elevului în noua instituție publică de învățământ. Plata alocației va fi suspendată pe perioada lunilor iunie-august.

Totodată, codul mai prevede și alocații pentru cadrele didactice care decid să plece dintr-o instituție de învățământ cu mai puțin de 50 de elevi în una mai mare.

Alocațiile vor fi neimpozabile, iar mărimea lor va fi aprobată de către Guvern. Anterior, autoritățile au anunțat că alocațiile vor valora aproximativ 1 000 de lei.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente