Nu știm câți dintre voi au primit prăjituri în formă de litere în clasa I sau o diplomă de onoare pe fundalul aplauzelor celorlalți colegi, însă cert este că elevii au dreptul să primească premii și recompense pentru rezultate obținute la activitățile școlare. O parte dintre premii sunt evidențiate în actele oficiale, altele țin de imaginația și intențiile profesorilor sau a instituțiilor de învățământ. În acest articol, ne-am propus să vă prezentăm care sunt „noile” recompense pe care le pot primi elevii, în urma modificării Codului educației, dar și ce alte recompense și-ar dori elevii să primească.
Recent, deputații au votat în lectură finală un proiect de lege care vine cu mai multe modificări la Codul educației. Chiar dacă a devenit vizibil pentru oficializarea unor sancțiuni aplicabile elevilor violenți, de facto prezente de mai mult timp într-un ordin ministerial, inițiativa presupune mai multe editări a legii în domeniul educației din Republica Moldova. Printre aceste modificări se numără și o listă de recompense ce pot fi oferite elevilor pentru „acțiuni sau rezultate apreciate de către comunitatea școlară”.
Recompensele elevilor – stipulate în Codul educației
Noile recompense introduse în Codul educației nu se diferențiază de cele vechi și suportă doar câteva editări neesențiale. Spre exemplu, recompensele stipulate în cod prevăd „evidențiere în fața clasei și/sau în fața colegilor din școală” a elevului, în timp ce formularea din regulamentul anterior prevedea evidențierea elevului doar de către director sau diriginte. Totodată, spre deosebire de actele anterioare, în Codul educației s-a menționat că elevii pot fi recompensați inclusiv cu burse de merit ale administrației publice centrale, dar și cu alte recompense neinterzise prin lege.
Recompensele sunt oferite elevilor pentru acțiuni sau rezultate apreciate de către comunitatea școlară. Astfel, în Codul educației, ele au următorul conținut:
# evidențiere în fața clasei și/sau în fața colegilor din școală;
# comunicare verbală sau scrisă adresată părinților sau altor reprezentanți legali;
# delegare cu prioritate în excursii sau tabere de odihnă;
# diplome, medalii, premii;
# burse de merit ale instituției (la decizia consiliului de administrație al instituției);
# burse de merit ale administrației publice centrale;
# alte recompense neinterzise de lege.
De ce au fost introduse recompensele și sancțiunile în Codul educației? Odată cu introducerea celor două subiecte în Codul educației, ele capătă un nou statut juridic. Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a menționat că statutul vechiului ordin, reieșind din prevederile legale, nu era mereu clar și, într-o anumită măsură, nu asigura „o claritate necesară pentru toți actorii ca să știe ce se întâmplă într-o situație sau alta”.
Ce vor elevii?
Pentru a afla care este opinia elevilor despre recompensele primite și ce alte recompense și-ar dori să primească, am decis să realizăm un un vox. În cadrul său, majoritatea elevilor sau foștilor elevi au menționat că ar dori să primească „bani” sau o bursă de licean, certificate pentru a-și procura cărți sau bilete la teatru. Ce alte răspunsuri ne-au oferit tinerii, dar și care ar trebui să fie mărimea unei burse de licean, în opinia participanților la vox, puteți afla din videoclipul de mai jos.