Mâncarea este considerată un limbaj universal prin care oamenii din diferite colțuri ale lumii pot comunica și împărtăși experiențe culturale. Din acest motiv am decis să realizăm o serie de materiale în care să descoperim tradițiile culinare din cât mai multe țări posibil. În atingerea acestui obiectiv ne ajută tinerii și tinerele din Moldova care trăiesc sau au trăit o perioadă peste hotare, reușind să-și bucure papilele gustative cu varii bucate specifice unei anumite țări.
De această dată vorbim despre Italia. Georgeana Bodarev, o tânără din satul Suruceni, raionul Ialoveni, care a locuit în orășelul Schio din regiunea Veneto timp de cinci ani, ne-a relatat despre experiența sa legată de bucătăria acestei țări.
„Italienii sunt foarte mândri de bucătăria lor și își împărtășesc cu drag tradițiile culinare cu cei interesați să le descopere. Oaspeții sunt adesea primiți cu brațele deschise și încurajați să participe la prepararea și savurarea meselor, ceea ce constituie o oportunitate minunată pentru aceștia de a învăța mai multe despre cultura italiană”, a început să ne povestească tânăra.
Potrivit ei, bucătăria italiană poate fi descrisă ca o artă a echilibrului și a simplității, unde se pun în valoare aromele naturale ale ingredientelor de calitate. O curiozitate fascinantă despre aceasta este legată de importanța pe care o acordă italienii prospețimii produselor, mai ales a fructelor și legumelor. Aceștia folosesc în mare măsură ingrediente locale și de sezon pentru a obține cele mai bune rezultate culinare. De asemenea, interesant e că fiecare regiune a acestei țări are specificul său care este influențat de geografie, istorie sau de resursele prezente pe teritoriu.
Deși a confirmat că pizza și pastele sunt printre preferatele bucate ale majorității, Georgeana a dezmințit faptul că italienii gătesc mereu doar asta, afirmând că în funcție de regiune și de preferințele individuale, opțiunile culinare pot varia. De exemplu, în zona de nord, unde a locuit și ea, sunt apreciate mai mult preparatele cu carne și brânzeturi, în timp ce în sud predomină fructele de mare și legumele proaspete.
„Eu, de-a lungul timpului, am reușit să experimentez o gamă variată de delicii italiene, inclusiv pizza în diferite stiluri regionale, paste în sosuri precum pesto, ragu sau alfredo, rizoto cu diverse ingrediente, bruschete cu felurite combinații de topping-uri, fructe de mare gătite în stil mediteranean, precum și deserturi delicioase precum cannoli, gelato și torta della nonna. Fiecare dintre ele a fost o experiență de neuitat”, ne-a relatat tânăra.
„Simplitatea și prospețimea ingredientelor au fost impresionante”
Dintre cele menționate mai sus și multe altele pe care le-a mai încercat, Georgeana ne-a spus că i-a plăcut mult bruscheta cu roșii și busuioc, pe care a savurat-o într-o mică osterie din orășelul său. Au impresionat-o simplitatea și prospețimea ingredientelor care au format o combinație genială: pâine prăjită crocantă, roșii zemoase, busuioc proaspăt și ulei de măsline de calitate superioară: „Gustul echilibrat și aromele vibrante m-au transpus direct în inima bucătăriei italiene autentice, iar atmosfera liniștită și autentică a osteriei a adăugat o notă specială acestei experiențe culinare”.
În Republica Moldova nu a încercat acest tip de bruschete, dar spune că ele se regăsesc în majoritatea restaurantelor de la noi, indiferent de specificul lor. Astfel, dacă doriți să le gustați și voi, vă rămâne doar să ieșiți în oraș. Poate gustul nu va fi exact ca al celor pregătite în Italia, dar sigur va fi asemănător.
Totodată, tânăra a mărturisit că există mai multe feluri de mâncare italiene pe care i-ar plăcea să le încerce. De exemplu, unul dintre cele care o intrigă este pasta alla Norma, tipic bucătăriei siciliene. Preparatul este format din paste, sos de roșii, vinete prăjite, usturoi, busuioc și brânză ricotta sau pecorino. „Am auzit că este un fel de mâncare delicios, bogat în arome și culori, care reflectă perfect esența bucătăriei italiene. Sper să am ocazia să o savurez în curând.”
Din ceea ce nu ar gusta niciodată, Georgeana a evidențiat casu marzu – o brânză sardă care conține larve vii de insecte. Consumul acestui tip de brânză poate fi considerat controversat din cauza sănătății și igienei, iar tânăra spune că nu s-ar simți deloc bine și confortabil să o guste. În plus, ea a menționat că există deja un fel de mâncare pe care l-a încercat și nu i-a plăcut din cauza texturii și gustului – gnocchi-urile (un fel specific de paste) – și că nu-și dorește să repete experiența.
Experiența de a prezenta italienilor brânza de oi
Tânăra ne-a relatat că nu a avut ocazia să gătească ceva din bucătăria moldovenească pentru italieni, dar la un moment dat le-a oferit spre degustare colegelor sale de clasă brânză de oi. Deși tinerele au fost deschise și au acceptat propunerea Georgeanei, acestea nu au fost încântate deloc din cauza mirosului.
BONUS PENTRU CEI MAI FIDELI CITITORI/CELE MAI FIDELE CITITOARE #DIEZ: REȚETA PASTA ALLA NORMA
Ingrediente necesare:
# 2 vinete;
# 3 căței de usturoi;
# 1/2 de legătură (15 g) de busuioc proaspăt;
# 1 linguriță de oregano uscat;
# 1 linguriță de fulgi de ardei iute uscat;
# 1 lingură de ulei de măsline;
# 1 lingură de capere mici;
# 1 lingură de oțet de vin roșu;
# 1 conservă de 400 g de roșii prune;
# 320 g spaghete integrale;
# 50 g de brânză pecorino;
# ulei de măsline extra virgin.
Timp total de pregătire: 45 de minute
Randament: patru porții
Mod de pregătire
Pasul #1. Tăiați vinetele în bucăți subțiri de circa 2 cm. Puneți-le într-o strecurătoare în chiuvetă, presărați-le cu sare de mare pentru a scoate umezeala, apoi lăsați-le deoparte pentru aproximativ 20 de minute.
Pasul #2. Curățați și tăiați mărunt usturoiul și tulpinile de busuioc.
Pasul #3. Clătiți vinetele și uscați-le cu hârtie de bucătărie, apoi puneți-le într-un castron mare adăugând oregano, fulgi de ardei iute, un strop de ulei de măsline și un vârf de cuțit de sare de mare și piper negru. Amestecați bine.
Pasul #4. Într-o tigaie mare, puneți un strop de ulei de măsline la foc mediu. După ce se încinge, puneți vinetele într-un singur strat și prăjiți-le timp de cinci-opt minute sau până când se înmoaie și devin aurii, întorcându-le din când în când.
Pasul #5. Adăugați încă un strop de ulei de măsline, apoi usturoiul, caperele și tulpinile de busuioc. Gătiți încă două minute sau până când devin aurii.
Pasul #6. Adăugați oțetul și roșiile, sfărâmându-le cu dosul unei linguri. Reduceți focul la mic și fierbeți ușor timp de 15-20 de minute sau până când obțineți o compoziție groasă și lucioasă.
Pasul #7. Fierbeți spaghetele într-o cratiță cu apă clocotită cu sare timp de opt minute sau până când devin al dente, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie suficient de moi pentru a fi mâncate, dar să aibă încă un pic de fermitate.
Pasul #8. Scurgeți spaghetele păstrând o ceașcă de apă. Adăugați un pic din apa rezervată în sosul de vinete.
Pasul #9. Radeți mărunt jumătate din brânză și adăugați aproape toate frunzele de busuioc rezervate. Adăugați un strop de ulei de măsline extra virgin, apoi condimentați după gust.
Pasul #10. Adăugați spaghetele în sos și amestecați-le bine, adăugând încă un pic din apa rezervată, dacă este necesar.
Pasul #11. Împărțiți rezultatul obținut în farfurii, radeți deasupra restul de brânză și finalizați cu busuiocul rămas împrăștiat deasupra. Serviți cu plăcere!
Rețeta a fost preluată de la bucătarul Jamie Oliver.
Dacă vreți să aflați mai multe despre tradițiile culinare din lume, aici găsiți un material despre bucătăria Țărilor de Jos.