Universitatea #diez. Valeria Cojocaru ne relatează cum are loc sesiunea ei de examene în Anglia

Valeria Cojocaru
Foto:Valeria Cojocaru/arhivă personală

A mai rămas puțin până se încheie anul de studii, nu doar în Republica Moldova, ci și în alte țări. În această perioadă, toți studenții susțin examene pentru a-și pentru a-și evalua cunoștințele, abilitățile și performanțele. Metodele de examinare diferă de la o țară la alta și chiar de la o universitate la alta și credem că este curios să le comparăm. Valeria Cojocaru studiază psihologie la Universitatea Bournemouth din Anglia și în cele ce urmează ne povestește în ce constă sesiunea ei de examene.

Un factor important care a contat atunci când am ales ce voi studia la universitate a fost metoda de examinare. Dacă la școală cunoștințele îmi erau testate prin evaluări, la universitate am cursuri la care nu trebuie să susțin doar un examen, ci și să realizez câte un proiect sau un eseu. În general, la Psihologie, 50 % din nota finală o constituie cea de la testarea finală și 50 % – cea de eseu/proiect.

Anul universitar are două semestre:
# septembrie – decembrie;
# ianuarie – iunie.

Perioadele de sesiune sunt de obicei la începutul lunii ianuarie și la sfârșitul lunii mai. Toate facultățile din universitate susțin examenele în aceleași perioade. Timp de un an, în total, am 12 examene, eseuri și proiecte. Fiindcă într-un an academic am câte șase module (doar în anul III sunt cinci, dar e mult mai intens), la un modul am câte un examen și câte un eseu sau un proiect.

Lista modulelor din anul II la Psihologie (câte trei module într-un semestru). Sursă: Valeria Cojocaru/arhivă personală

Exemplu 1. La modulul despre Psihologia Socială, examenul va consta din 100 întrebări cu patru variante de răspuns. Pentru proiect va trebui să creez un plan de cercetare în domeniul Psihologiei Sociale. Spre exemplu, pot cerceta efectul conformității în grupurile de prieteni ale elevilor de 16-17 ani.

Ora la care profesorul ne-a prezentat toate temele de la cursul Psihologie Socială. Sursă: Valeria Cojocaru/arhivă personală

Exemplu 2. La modulul despre Psihologia Biologică, examenul, la fel, va consta din 100 de întrebări cu câte patru variante de răspuns. A doua temă va fi un eseu în care va trebui să analizăm amigdala, girusul precentral sau alte regiuni ale creierului.

Ora despre rețeaua lingvistică în creierul uman al oamenilor care vorbesc limbi diferite. Sursă: Valeria Cojocaru/arhivă personală

De obicei, examenele durează aproximativ o oră, cu excepții de maximum două ore. Acestea se desfășoară în format online, ceea ce înseamnă că ne putem conecta de oriunde. Pentru că sunt câte 100 de întrebări la un examen și un timp limitat, nu ai timp să copiezi sau să cauți răspunsuri pe internet, prin cărți.

Ești notat(ă) cu procente, iar nota maximă ar însemna între 70 % și 100 %. Scorul minim pe care ai putea să îl primești pentru a putea promova cursul este de 40 %. Acest lucru înseamnă că trebuie să ai mai mult de 40 %.

Când și unde studiez

De obicei, învăț și mă pregătesc pentru examene la bibliotecă. Mă bucur că la noi la universitate avem două biblioteci, una – în campusul principal și alta – mai aproape de centrul orașului și de unde locuiesc eu. În ambele biblioteci avem acces fizic și online la cărți și articole academice. Avem zone de studiu generale – mai liniștite – și unele pentru studenții din ultimul an care au mai mult de învățat sau pentru studenții de la masterat.

Un alt avantaj e că una dintre biblioteci, Biblioteca Națională Lansdowne, este deschisă nonstop.

Nu am un timp stabilit când învăț, dar încerc să finalizez eseurile și proiectele cât mai curând posibil. Contrar recomandării de a studia în timpul zilei, eu ador liniștea și calmul nopții. Pentru examene mă pregătesc din timp și învăț din notițe. Mă străduiesc să învăț pe parcursul anului pentru a nu lăsa totul pe ultima sută de metri.

Deoarece călătoresc des, uneori studiez și din alte locuri, cum ar fi recepția unui hotel, acasă la bunici sau în camera mea de la universitate.

Studiul individual din timpul unei vizite în Folkestone, Kent. Recepția unui hotel din apropierea oceanului. Sursă: Valeria Cojocaru/arhivă personală

Într-un final, mereu reușesc să termin toate sarcinile propuse în timp util. Îmi place mult psihologia și mă bucur că am ales un curs care are și examene, și eseuri/proiecte ca metode de examinare. Sfatul meu e să alegi atent cursul pentru universitate și să găsești metodele de învățare eficiente pentru tine.

În acest material găsești șase tehnici de studiu care te vor ajuta să înveți și cele mai complicate teme.

Autoare: Valeria Cojocaru

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente