Fotografiile documentare servesc drept mărturie a momentelor și evenimentelor importante, ajutând la conservarea și transmiterea istoriei pentru generațiile viitoare. În Republica Moldova, un accent deosebit pe acest tip de fotografie este plasat de către echipa Raw Moldova, a cărei viziune reflectă viața cotidiană din țara noastră în forma ei pură și crudă, fără manipulări de sens și netrecută prin filtre estetice convenționale. Până în aprilie 2024, lucrările fotografilor din cadrul colectivului erau publicate doar pe contul de Instagram Raw Moldova, acum însă, jumătate dintre ele formează un album întreg – „Raw Moldova. Fotografie documentară colectivă (2012-2023)”. Cum s-a ajuns la acest rezultat, cine stă în spatele inițiativei, dar și alte detalii interesante de dincolo de copertă ne-a relatat una dintre persoanele implicate direct în procesul de creație, Andrei Moraru.
Albumul, realizat în cadrul Programului Național de Editare al Ministerului Culturii, a apărut la editura Cartier în colecția Art, coordonată de Vitalie Coroban. Editorul care a coordonat procesul de creare a fost însuși fondatorul și directorul editurii, Gheorghe Erizanu. Cot la cot cu el au lucrat artiștii Lucia Lupu, Andrei Moraru și Lucian Spătaru.
În carte se regăsesc lucrările a 19 fotografi care, sub același concept, dar în stilistici diferite, observă și transpun în fotografie, de mai mult de o decadă, spațiul basarabean. Căutările autorilor nu sunt cenzurate sau limitate de aspecte sociale, politice sau culturale. Scenele realității, de la evenimente în masă și până la situații simple, rutinare, sunt captate atent, cu grija de a nu distorsiona momentul real și sensul său. Potrivit editorului Gheorghe Erizanu: „Simplitatea și sinceritatea definesc și detașează fotografia acestui grup de artiști de alte categorii și domenii ale fotografiei”.
Andrei Moraru ne-a relatat că dintre toți fotografii pe care i-au contactat pentru a le propune să se implice în proiect, doar unul a renunțat la idee pe parcurs: „Ne-a zis că vrea să-și retragă lucrările din motiv că în echipă sunt și artiști din regiunea transnistreană pe care îi bănuiește de rusofilie și cu care nu vrea să fie asociat”.
Astfel, în album se regăsesc lucrările următorilor fotografi: Mihail Calarașan, Ramin Mazur, Katerina Shosheva, Victor Organ, Anya Galatonova, Anton Polyakov, Lucian Spătaru, Lucia Lupu, Andrei Moraru, Ileana Ciobanu, Veaceslav Celpan, Lucian-Nicolae Hîrtop-Albu, Victor Maxian, Petru Vinari, Elena Vatamanu Mărgineanu, Vera Belocrîs, Iurie Tocmaș, Max Shuz, Alina Ponomariov.
În procesul de editare a albumului ei nu s-au implicat, întrucât ar fi fost un haos total dacă fiecare s-ar fi dat cu părerea. „Ei doar ne-au trimis lucrările și colecțiile lor, iar noi deja am decis ce să expunem și ce nu. A fost mult mai simplu și mai rapid așa. Când am terminat, le-am arătat varianta finală și am avut norocul ca nimeni să nu protesteze.”
„Am lucrat la album din august 2023, adică mai mult de jumătate de an. Trebuia să adunăm fotografiile, să colectăm informație despre ele, să decidem care rămâne și care nu. Inițial, am mizat pe ideea că va fi un album cu 200 de fotografii și am făcut o selecție mai largă, iar apoi am aflat că numărul maxim admisibil este 120, deci a trebuit să renunțăm la mai mult de jumătate dintre ele.”
Respectiv, lucrarea conține 120 de fotografii realizate în toate colțurile Moldovei, inclusiv în U.T.A Găgăuzia și în regiunea transnistreană. Acestea au fost selectate în funcție de mai multe criterii, după cum urmează: subiect, compoziție, emoție, poveste, originalitate, calitate, rezoluție, lumină și geometrie.
Potrivit tânărului, majoritatea fotografiilor sunt în varianta lor brută, așa cum le-a captat fotoaparatul. Doar unele au suferit mici modificări, legate de contrast sau lumină. Totodată, în ceea ce privește aranjarea lor în album, aceasta nu este nici cronologică, nici în conformitate cu numele autorilor. Echipa a decis să le ordoneze după sensul pe care-l au, după istoria pe care o povestesc, după concept. Mai jos de fiecare imagine se regăsește și o scurtă descriere.
„Deși ne-am fi dorit ca fotografiile să fie însoțite de o legendă bună, serioasă, scurtă și la temă, nu a fost posibil. În cazul unor lucrări abia am reușit să identificăm locația și anul în care au fost făcute. Respectiv, ne-am limitat la detalii minime, care să ofere o orientare în spațiu și timp, dar, având în vedere că este un album și nu o carte artistică, e în regulă și așa. Fotografiile vorbesc de la sine”, a adăugat Andrei.
Dacă volumul respectiv va fi de succes și se va vinde bine, există probabilitatea să mai apară unul, mai ales că echipa Raw Moldova a realizat câteva mii de fotografii care merită tipărite. Astfel, dacă doriți să procurați un album, acestea sunt disponibile în librăriile Cartier. Prețul unuia este de 299 de lei.
Opinia fotografilor implicați în proiect
Victor Organ
„În album sunt prezente trei fotografii realizate de mine, toate în satul Horești din raionul Florești. Călătorind anul trecut prin țară, am găsit câteva subiecte care mi-au plăcut și pe care le-am fotografiat. Băieții au văzut ceva interesant anume în aceste trei lucrări și au decis să le includă în carte. Am fost foarte entuziasmat când mi-au zis despre asta.”
Potrivit lui Victor, acest album este doar începutul. Pe viitor, tânărul speră că vom avea posibilitatea să vedem și alte lucrări bune, care să redea cu exactitate viața cotidiană a oamenilor de la noi, atât din sate, cât și din orașe.
Elena Vatamanu Mărgineanu
Elena ne-a spus că în album se regăsește o fotografie de-a ei, un cadru din 2020, cu un băiat care se leagănă pe malul lacului Stânca-Costești. Când se uită la ea, tinerei îi este dor să-și găsească refugiul, să-și regăsească copilăria undeva în natură, în Moldova. Totodată, acum fiind în străinătate, i se face dor să facă fotografii acasă.
„Acest album este o veste foarte frumoasă pentru mine. În primul rând, e rezultatul muncii unor fotografi autohtoni talentați pe care îi admir mult, care au adunat peisaje și personaje din toată țara timp de 11 ani, oferind celor ce vor răsfoi albumul o retrospecție sinceră a ce s-a mai schimbat și ce nu în Moldova. Să fiu sinceră, e o onoare să fiu cea mai tânără dintre fotografii publicați, mulți dintre ei fiind chiar motivația mea de a începe să fotografiez în stil documentar. În al doilea rând, mă bucur că «Raw Moldova. Fotografie documentară colectivă» a oferit o ocazie tangibilă fotografilor de a fi descoperiți de un public cât mai larg.
Sper că albumul este și o doză de inspirație și motivație pentru cei pasionați de arta fotografică să înceapă să capteze realități. Cine știe, poate următorul album va avea mai multe fotografii, mai mulți autori, o Moldovă și mai documentată?”
Pentru a vedea mai multe fotografii documentare, aici este pagina de Instagram Raw Moldova.