Multe cărți de vizită în portofel, buzunare și chiar sub husa de la telefon. După participarea la evenimente, cam așa sunt colectate datele de contact ale persoanelor cu care interacționezi. Și aici ne referim doar la cărțile de vizită, n-am luat în calcul adresele de e-mail pierdute sau scrise greșit, numerele de telefon pe care nu le-ai salvat și așa mai departe. Dorian Lesnic, la 17 ani, a lansat propriul start-up – CardNeto – care își propune să rezolve această problemă pentru totdeauna.
Cum?
Simplu. Ai o singură carte de vizită digitală, pe care o păstrezi doar tu. Atunci când dorești să oferi contactele tale altei persoane, pur și simplu apropii cardul de telefonul ei și toată informația relevantă despre tine – nume, telefon, adresă de e-mail etc. – va fi afișată pe ecranul interlocutorului tău. Tu decizi ce informații despre tine să afișezi.
Cardurile digitale utilizează tehnologia NFC și codurile QR, ceea ce simplifică foarte mult schimbul de contacte între persoane și gestionarea acestora.
Asta nu este tot, urmează și o aplicație
Pentru ca datele de contact pe care le obții de la o persoană să nu se piardă printre multitudinea de alte numere de telefon pe care le mai ai în cartea de contacte și pentru a evita partea că nu-ți mai amintești de unde ai acea informație despre o anumită persoană și la ce eveniment v-ați întâlnit, Dorian oferă și aici o soluție.

Dezvoltăm acum o platformă digitală mobilă. Deja avem un MVP care va aduna toate contactele pe care le-ai acumulat cu ajutorul CardNeto de-a lungul timpului. Ele vor fi păstrate în această aplicație și vei avea posibilitatea să le personalizezi în baza evenimentelor la care ai fost. Așa este mult mai comod și probabilitatea că vei pierde contactul cuiva se reduce practic la minimum. Contactele adăugate cu ajutorul cardului digital nu se vor mai pierde în lista de contacte pe care deja o ai în telefon. Va fi o aplicație anume pentru evenimente și networking.
Dorian Lesnic
Tânărul a prezentat această idee la un program de susținere a start-upurilor tehnologice, pus la punct de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), unde a câștigat finanțare pentru dezvoltarea aplicației.
„Trebuie să te afli în jurul oamenilor care sunt în business pentru a învăța business”
Dorian avea 16 ani când a participat la Business Campus de la Orange Digital Center. Dintre cei peste 250 de tineri care au participat la accelerator, la sfârșitul programului au rămas doar 27, printre care și Dorian. Într-un final, el a câștigat cu ideea lui un grant de 50 000 de lei pentru a-și dezvolta în continuare start-upul.
Dorian spune că la Business Campus a învățat să facă primele vânzări, colectând aproximativ 800 de lei de la participanți și mentori. Așa și-a validat ideea și a înțeles că produsul pe care îl dezvoltă are cerință.
În prima zi, am vândut produsul meu la cinci persoane și am câștigat aproximativ 800 de lei. La început, îmi era frică, dar până la urmă a trecut. În primul rând, trebuie să atragi interesul persoanei, să identifici audiența potrivită, să identifici problema lor și să le oferi o soluție contra cost. Asta am făcut și eu. Dacă la prima experiență m-am simțit speriat, a doua a mers deja mult mai bine. Eram atât de entuziasmat, încât nu puteam să plec de la Orange Digital Center Moldova, gândindu-mă cui să-i mai propun soluția mea. Mi-a plăcut acest drive pe care l-am primit acolo.
Dorian Lesnic
Ce accelerator urmează
Dorian participă acum la Upcelerator de la Dreamups, care durează trei luni, până în luna mai. El ne spune că vrea să încerce să-și dezvolte platforma digitală în cadrul acestui accelerator: „Dacă nu voi reuși în cadrul acestui accelerator, voi încerca în altul, posibil deja internațional”.
Dorian explică faptul că acceleratorul este un intermediar prin care te poți dezvolta mai repede alături de alte start-upuri: „Scopul unui accelerator este să faci networking cu mentorii și poate pe viitor să-i ajuți și tu pe ei, de ce nu”.
Forma de business pe care o are CardNeto

CardNeto lucrează B2B și B2C. Dorian precizează că ei pot face carduri atât pentru organizații și companii, cât și pentru persoane fizice.
Prețurile cărților de vizită digitale de la CardNeto variază în funcție de material. Cardurile individuale de plastic sunt la un preț de 590 de lei, iar cele din metal – 890 de lei.
Pe site-ul cardneto.com puteți plasa comanda pentru orice card personalizat doriți.
Echipa CardNeto este alcătuită din șase persoane, iar pentru ca toate procesele să fie funcționale, alături de Dorian lucrează Vasile Bajora, Vadim Vengriniuc, Cristian Buza, Cristian Mogildea și Maxim Zvarici.
„Pe viitor, vom avea nevoie de mai multe persoane. Acum lucrăm mai mult cu contracte de prestare a serviciilor, dar în curând vom angaja oameni pentru dezvoltarea produsului tehnic și pentru marketing.”
1 500 de clienți deserviți
Din luna august 2023 și până la începutul lunii aprilie 2024, CardNeto a făcut cărți de vizită pentru 1 500 de persoane, iar planul până la sfârșitul acestui an este să vândă 5 000 de cărți de vizită.
„Dintre acele 1 500, nu toate au fost vândute. La început, susțineam unele organizații care nu aveau bugete pentru carduri. Între timp, oamenii au început să vorbească tot mai activ despre start-upul nostru și vânzările au pornit mai activ.”
Din ceea ce ne explică Dorian, profilul general al persoanei care simte nevoia de a avea un astfel de card digital sunt personale între 25 și 40 de ani, implicate activ în câmpul muncii.
Apropo, cărțile de vizită digitale de la CardNeto pot fi livrate și internațional, nu doar în Moldova. Dorian spune că are deja clienți și printre diaspora noastră.
„Vrem să ne lansăm pe piața din România”
Dorian își propune în acest an să se extindă și pe piața din România. Planifică să-și prezinte acolo soluția la un eveniment dedicat start-upurilor și să meargă pe calea de parteneriate pe care le face și în Republica Moldova.
„Cel mai oportun ar fi să merg la un eveniment unde se vor aduna mai multe organizații, inclusiv de start-upuri, și acolo să prezint ideea mea.”
Tânărul precizează că pe piața din România este concurență pe această nișă, dar este convins că are mai multă experiență practică și asta îi va da un plus important față de concurenții săi.
„Mie îmi pasă de oamenii cu care lucrez și ofer un serviciu de care singur aș beneficia. Din acest motiv, mă străduiesc să lucrez și să dau totul din mine.”
Pe lângă România, tânărul ia în calcul și alte piețe pentru extindere în viitor. Pentru soluțiile digitale, se gândește la piața Europei de Est, iar pentru extinderea platformei, la Statele Unite ale Americii.
Cea mai dificilă etapă în dezvoltarea start-upului
Partea cu vânzările. Pentru mine era încă ceva necunoscut, deoarece nu am avut această experiență anterior. De asemenea, lucrul în sine asupra produsului digital a fost ceva nou. Pot evidenția și munca în echipă, stabilirea anumitor procese, efectuarea interviurilor cu clienții noștri, explorarea oportunităților de parteneriate etc. Chiar și acum încă descopăr multe procese pentru prima dată.
Dorian Lesnic
Start-ups don’t fail, founders quit
Pentru a avea mai multe start-upuri în Moldova, Dorian crede că nouă ne lipsește curajul și determinarea.
Idei de start-upuri au mulți, dar cei care ajung să le facă sunt puțini. Multora nu le ajunge curaj: să mergi la un eveniment, să faci cunoștință cu oameni noi, să-ți faci contacte, să-ți promovezi mai intens ideea, să faci o vânzare etc.
Dorian Lesnic
Dacă vreți să vedeți cum funcționează un start-up din interior și să puneți o mână de ajutor la dezvoltarea mai rapidă a start-upului CardNeto, Dorian vă așteaptă să-i lăsați un mesaj în care să scrieți cum v-ați putea implica în echipă și cu ce contribuție ați putea veni. Adresele de e-mail: [email protected] sau [email protected].