O parte dintre moldovenii de peste hotare vor putea vota prin poștă. Parlamentul a adoptat votul prin corespondență

030220_ballot_AW_sized_04
Foto:Anne Wernikoff / CalMatters

Parlamentul a votat un proiect de lege care presupune introducerea în procesul electoral din Republica Moldova a votului prin corespondență. Mai exact, o parte dintre cetățenii Republicii Moldova care se află peste hotare își vor putea exprima opțiunile electorale prin intermediul poștei, în loc să meargă personal la secția de votare.

Pentru a vota prin corespondență, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare.

Cu 23 de zile până la alegeri, cetățenii moldoveni vor primi un plic electoral în care va fi prezent buletinul de vor, dar și o listă de instrucțiuni. Buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite.

Plicul cu materiale pentru votare va conține și o declarație pe propria răspundere, iar alegătorii vor fi obligați să o semneze pentru a confirma exercitarea votului secret. Totodată, alegătorii care nu vor respecta secretul votului vor fi sancționați.

Ce mai presupune proiectul de lege?

Proiectul de lege votat astăzi reglementează principiile de exercitare a dreptului la vot prin corespondență, procedurile electorale specifice, precum și atribuțiile organelor electorale care vor organiza această metodă alternativă de exercitare a dreptului de vot. Procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.

Până a fi votat în lectură finală, proiectul a fost supus consultărilor publice și a suportat mai multe modificări. Printre ele se numără includerea criteriilor pentru identificarea țărilor în care urmează să fie implementat votul prin corespondență. Astfel, condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt:
# lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă;
# distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare;
# experiența implementării acestei metode alternative de vot;
# înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri;
# siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale.

Printre țările care întrunesc aceste criterii figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda.

Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.

La alegerile prezidențiale din 2021 au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente