Plățile fără numerar devin din ce în ce mai populare în Republica Moldova, aproximativ 40 % din populație alegând să facă tranzacții digitale. Statisticile din anul trecut arată că Republica Moldova a înregistrat un număr record de peste 188 de milioane de asemenea tranzacții, în creștere cu peste 35 % față de anul 2022.
Această creștere este motivată de principalele avantaje ale plăților digitale: sunt comode, sigure și ușor de gestionat, iar pe termen lung, alegerea lor contribuie la creșterea economică a țării.
Deși s-au făcut progrese majore, unii dintre cetățenii noștri rămân încă reticenți în ceea ce privește plățile fără numerar, iar Moldova se află în urma altor țări europene la acest capitol. De exemplu, în Norvegia, lider în utilizarea plăților digitale, în anul precedent doar 3% dintre tranzacții au fost efectuate cu bani lichizi.
„Banca Națională și sectorul bancar au făcut o echipă extraordinară în promovarea plăților fără numerar și în acest fel aducem tuturor cetățenilor din Moldova, clienților bancari, posibilitatea de a avea acces la plăți rapide, sigure și cu costuri din ce în ce mai reduse. Comisioanele pentru plățile instant au scăzut chiar până la 0, pentru transferurile de până la 5 000 lei. Asta înseamnă că aceste plăți sunt nu numai sigure, sunt continue și foarte accesibile. Vă mulțumim încă o dată că promovați, că sunteți alături de noi și pentru că împreună lucrăm la acest concept de acces mai ușor la plăți, la servicii bancare și, în general, la dezvoltare. Noi vorbim despre dezvoltarea țării și despre perspective de facilitare a businessului și a tranzacțiilor pentru toți cetățenii Moldovei”, a menționat Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei.
„Această inițiativă este foarte importantă și schimbarea pentru economie poate fi tectonică. Noi nu ne sfiim de ambiții mari și obiectivul nostru este unul clar: să asigurăm o creștere accelerată a economiei pentru perioada următorilor 10 ani, iar asta înseamnă să deblocăm și să dezvoltăm noi sectoare care să contribuie la creșterea economică. Desigur că aici promovarea plăților cashless este un accelerator în sine. Unul dintre modurile în care vedem o contribuție mai mare la PIB este prin reducerea graduală a economiei informale, iar felul în care pot contribui plățile cashless este într-adevăr incomparabil cu orice altceva. Vorbim despre o economie mai transparentă, mai sigură și mai echitabilă. Dar asta nu este tot, vorbind despre deblocarea și deschiderea de noi sectoare, cum ar fi comerțul electronic. Noi avem un potențial pe care practic nu l-am explorat aproape deloc, și asta înseamnă oportunități de afaceri și de dezvoltare pentru foarte mulți comercianți mici și mari”, spune Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice și digitalizării.
În prezent, Republica Moldova oferă o gamă variată de instrumente de plată fără numerar, precum tranzacțiile A2A – MIA, Google Pay, Apple Pay – și plățile clasice cu carduri. Comparativ cu alte țări, Moldova este la un nivel avansat în ce privește disponibilitatea acestor metode, reflectând adaptarea rapidă a infrastructurii financiare la noile tehnologii.
De ce se tem moldovenii să achite fără numerar? Deși au la dispoziție mai multe instrumente de plată fără cash – card bancar, inel smart, telefon mobil, comerț online –, moldovenii au anumite reticențe în utilizarea lor. Unii se simt mai confortabil să vadă și să gestioneze banii fizici decât să depindă de un sistem electronic, în timp ce pentru alții, mai puțin familiarizați cu tehnologia, numerarul reprezintă o formă de control și siguranță. Acestea sunt date reflectate într-un studiu de specialitate.
„Scopul de bază al studiului a fost să înțelegem care sunt comportamentele persoanelor care utilizează mai mult cash. Cele mai mari bariere cu care se confruntă moldovenii în raport cu plățile fără numerar sunt: frica de fraude, neîncrederea în capacitățile proprii de utilizare a tehnologiilor și obișnuința utilizării modalităților tradiționale de achitare cu numerar. În același timp, se evidențiază și mai multe avantaje menționate de moldoveni în efectuarea plăților fără numerar: rapiditatea tranzacțiilor, gestionarea eficientă a banilor, posibilitatea de a achita serviciile, de a face cumpărături online, inclusiv de a achiziționa produse care nu sunt disponibile în zona lor, dar și evitarea cozilor și economisirea timpului”, a menționat Iana Semionova, consultantă, Magenta Consulting.
Deținătorul cardului din Moldova este mult mai predispus să cumpere online din străinătate, deoarece plata cu cardul este singura metodă de disponibilă, comparativ cu piața locală, unde are la dispoziție trei opțiuni de plată oferite de platformele de comerț electronic: cu numerar, cu cardul la livrare și plata online.
Piață internă este dominată de tranzacții ce originează online, însă se finalizează cu plata offline, de exemplu, plata cu cardul sau cash la livrare. Parteneriat pentru o societate #fărăcash, în premieră pentru țara noastră, băncile comerciale din Moldova și-au unit eforturile pentru consolidarea unei societăți #cashless. Pentru a promova schimbarea în obiceiurile de plată ale moldovenilor, Asociația Băncilor din Moldova (ABM), care reunește toate băncile comerciale, în parteneriat cu sistemul internațional de plăți Visa și cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, vor desfășura mai multe acțiuni de încurajare a renunțării la plățile în numerar.
„Avem un potențial foarte mare de creștere în regiunile rurale și în cadrul populației din grupurile dezavantajate, unde, conform unui studiu elaborat de către Proiectul Tehnologiile Viitorului, circa două treimi din populație preferă să retragă numerarul, în cazurile în care sunt posibile plățile cu numerar. Ne așteptăm să avem un impact foarte mare al acestei campanii, și anume minimizarea dependenței de numerar în economia Moldovei, creșterea securității tranzacțiilor și creșterea accesului la serviciile financiare. Până în prezent, am acordat asistență directă pentru peste 300 de companii, agenți economici, pentru a implementa sisteme de plăți electronice. Și, aceasta a avut un impact semnificativ – în ultimii doi ani, aceste 300 de companii au accesat piețe noi din Uniunea Europeană, Statele Unite și au generat investiții semnificative, comparativ cu companiile care nu practică comerțul online”, afirmă Sergiu Rabii, director de programe în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului.
„Faptul că cetățenii care deja utilizează plățile fără numerar (fie că este un card bancar fizic, digital sau orice alt instrument fără numerar) nu se întorc la modalitățile de plată tradiționale demonstrează incontestabil existența beneficiilor plăților fără numerar: siguranță, rapiditate și comoditate. Această campanie nu este doar despre tranzacții mai comode, mai convenabile și mai rapide, dar și despre oportunități egale pentru toți cetățenii din Moldova de a se bucura de avantajele unei economii cashless. În ultimii ani, băncile au inovat foarte mult în acest domeniu, deja avem o infrastructură de terminale modernizate, avem soluții prin care telefonul mobil poate fi utilizat în calitate de terminal de plată. Aplicațiile devin tot mai comode și tot mai simple pentru cetățean, ceea ce înseamnă că, similar numerarului, cetățeanul deține controlul și își gestionează banii. Unul dintre obiectivele campaniei este să informăm cetățenii despre aceste posibilități și ne bucură că am reușit să adunăm mai mulți parteneri, iar, în premieră, toate băncile din Moldova s-au implicat în acest proiect”, afirmă Dorel Noroc, președintele Asociației Băncilor din Moldova (ABM).
În ultimii ani, Republica Moldova a înregistrat o creștere consistentă a numărului de carduri bancare active. La finalul anului precedent, în circulație erau peste 3,3 milioane de carduri, marcând o creștere de 18 % comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Doar în anul 2023, cetățenii noștri au făcut peste 183 de milioane de tranzacții digitale, manifestându-se o tendință puternică către utilizarea acestor tipuri de tranzacții.
Campania #FărăCash, organizată de Asociația Băncilor din Moldova (ABM) în parteneriat cu Visa și cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, vizează informarea populației despre beneficiile plăților fără numerar. Scopul campaniei este de a promova utilizarea plăților digitale ca metodă de plată principală și de a încuraja adoptarea acestora în activitățile zilnice ale moldovenilor.