Studiile la un liceu din România pot fi o experiență destul de provocatoare, mai ales dacă vii din Republica Moldova. Totuși, unii tineri reușesc să se integreze perfect printre liceenii români. Inga Patrașcu este o tânără pasionată de literatură și televiziune, care își face studiile la Liceul de Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” din Iași. Ea a povestit cum are loc admiterea la liceele românești și a venit cu un șir de recomandări pentru tinerii care își doresc să studieze în afara țării.
„De mică am fost pasionată de literatură”
Inga este un om al cuvintelor, de aceea, încă din copilărie, a colaborat cu reviste precum „Tropoțel și Tropoțica” și „Noi”. „Eram un copil foarte creativ. Am participat la toate activitățile școlare care presupuneau scrierea versurilor, a eseurilor sau recitare. Mai târziu, am început să citesc foarte mult, iar datorită mass-mediei și cărților din biblioteca mea, mi-am format niște cunoștințe solide în domeniul gramaticii, vorbirii cursive și dicție bună. Eram pasionată și de televiziune, fapt care a fost decisiv în alegerea liceului la care vreau să studiez”, relatează eleva.
În timpul procesului de admitere, Inga a avut de ales între orașele București și Iași. Într-un final, tânăra a ales să fie mai aproape de casă și, imediat după ce și-a confirmat locul, a început procesul de obținere a vizei. Inga a fost admisă direct în clasa a X-a și a fost cazată la cămin. Este important de menționat că elevii români de pretutindeni nu achită căminul. La liceul din Iași, tânăra a descoperit câteva discipline noi despre care consideră că ar fi interesante și elevilor din Republica Moldova. „Pe lângă materiile de bază, aici avem și psihologie, educație antreprenorială, economie, două limbi – franceză și engleză –, dar și materii care au legătură cu procesarea materialelor. Orele de specializare au loc în laboratoare bine dotate cu calculatoare și tablă interactivă, iar cursurile durează 50 de minute. Pe lângă orele teoretice, la liceele din România cu specializare se mai țin și orele de practică. Școala are parteneriate cu numeroase tipografii și edituri din oraș, unde noi asistăm la munca angajaților și suntem instruiți ca atare”, povestește Inga. De asemenea, generația Ingăi este prima care studiază „Istoria Holocaustului. Istoria evreilor” la liceu.
„«Mulțumesc frumos» al nostru și «sărut mâna» al lor”
Inga a reușit să se integreze încă din primele zile printre colegii săi din România. Fiind o fire sociabilă și prietenoasă, ea s-a alăturat destul de ușor grupului. În calitate de elevă în România beneficiază de transport gratuit cu trenul prin toată țara, transport public gratuit, facilitați în achiziționarea biletelor la teatru, muzee, operă, evenimente, concerte, film și manifestări sportive. Cu toate că anul școlar în România este mai lung decât în Republica Moldova, tânăra reușește să se distreze și să aloce timp și pentru voluntariat sau alte pasiuni. Inga este voluntară la ATRAG Iași, asociația care întrunește studenții și elevii români de pretutindeni de la Iași și le reprezintă interesele și drepturile.
Aș minți dacă aș zice că nu am întâlnit dificultăți, dar nu au fost atât de majore ca să mă marcheze. Probabil cel mai greu mi-a fost să mă obișnuiesc cu acel «mulțumesc frumos» al nostru și «sărut mâna» al lor. Mai persistă niște diferențe în materie de studiu. Materia care trebuie studiată la un liceu cu specialitate este amplă. Am zile în care învăț fără a lua pauze, întrucât sunt foarte motivată de fraza profesorilor în adresa basarabenilor: «Știm cu toții că copiii din Moldova sunt mai responsabili, mai străduitori și mai dedicați». În astfel de momente sunt foarte mândră de țara din care vin. Mie îmi place mai mult sistemul educațional românesc, mi se pare mai aproape de tineri, e locul unde aceștia se simt mai liberi, mai acceptați și mai înțeleși.
Inga Patrașcu
Chiar dacă este încântată de sistemul de învățământ românesc, Inga și-ar dori să aibă mai puține ore teoretice și mai multă practică. De asemenea, tânăra consideră că ar fi util dacă elevii nu vor mai avea lecții de la ora 8.0, iar introducerea educației sexuale în școli este mai mult decât necesară.
Admiterea elevilor în România
Admiterea la liceu în România este un proces aparent simplu, dar care necesită atenție. Primul pas este să te asiguri că ai toate documentele necesare. Acestea includ foaia matricolă și certificatul de absolvire eliberate de unitatea de învățământ pe care ai absolvit-o, actul de identitate (pașaportul) și certificatele de naștere ale părinților și al tău. Inga recomandă să urmărești atent site-ul Inspectoratului Județean Școlar unde vrei să depui dosarul și să completezi cererea de admitere. Pe site vei găsi informații despre numărul de locuri disponibile pentru fiecare unitate de învățământ, clasă, profil și dacă se oferă cazare.
„Un aspect important de luat în considerare este că în cazul în care instituția de învățământ la care ai fost admis(ă) nu oferă cazare, aceasta este obligată să îți ofere un loc în cămin de la o altă unitate de învățământ în primul an de studiu”, explică tânăra.
După înregistrarea datelor, vei primi un e-mail cu un cod unic care te va ajuta să te identifici în rândul celorlalți candidați. În timpul acestui proces, e posibil să ți se ceară documente suplimentare, precum nota la un anumit examen și media generală de absolvire a clasei a IX-a, precum și media notelor din perioada gimnazială. Este important să fii atent(ă) la termenele-limită și să completezi toate cerințele în timp util pentru a-ți asigura locul în liceul dorit.
Recomandări pentru tineri
Inga a venit cu câteva recomandări pentru tinerii care vor să studieze la un liceu românesc. Iată care sunt acestea.
„# Nu vă fie frică să experimentați o lume nouă. România și cetățenii săi sunt primitori cu tinerii de orice etnie.
# Cercetați diferitele opțiuni de licee din România, inclusiv profilul academic, facilitățile oferite și reputația școlii.
# Fiți pregătiți să vă adaptați la un nou mediu cultural și lingvistic.
# Încercați să vă implicați în comunitatea școlară și să vă construiți rețele de sprijin printre colegi și profesori.
# Să vă ascultați inima, să vă definiți bine obiectivele și foc la ghete!”