Compania Invalda INVL, fondată în Lituania în 1991, reprezintă un lider în gestionarea investițiilor în Țările Baltice. Activele gestionate de grup, în valoare de 1 miliard de euro, includ investiții private în capital propriu, terenuri forestiere și agricole, surse regenerabile de energie, imobiliare și obligațiuni private. Activitățile grupului includ și servicii de family office în Lituania și Letonia, gestionarea fondurilor de pensii în Letonia și investiții în fonduri globale din alte țări. În interviul cu Vytautas Plunksnis, Head of Private Equity, Member of the INVL Asset Management și președintele consiliului maib, vom discuta realizările grupului în anul 2023, abordarea grupului în gestionarea investițiilor și planurile pentru viitor.
Care sunt principalii indicatori financiari ai companiei Invalda la sfârșitul anului 2023? Au crescut față de anul anterior sau au rămas la același nivel?
Capitalizarea companiei Invalda INVL la sfârșitul anului 2023 a ajuns la 178 milioane de euro, ceea ce reprezintă 14,83 euro per acțiune și este cu 36,1 % și respectiv 34 % mai mare comparativ cu anul anterior. Compania a înregistrat de asemenea un profit record de 45,82 milioane de euro, ceea ce este de 2,7 ori mai mare decât rezultatele din 2022. Unul dintre principalele obiective Invalda INVL este creșterea capitalului clienților săi, care sunt acționari pentru noi. Prioritatea noastră este să asigurăm rentabilitatea maximă pentru clienții noștri, acest indicator fiind cel care definește succesul grupului. Anul trecut am reușit să generăm 192,7 milioane de euro pentru clienții noștri, deși anul 2022 a fost dificil și o parte din fondurile clienților au fost pierdute. Anul 2023 a fost mai generos datorită stării bune a piețelor globale și tendințelor pozitive din regiunea noastră, în ciuda provocărilor geopolitice actuale.
Care au fost schimbările strategice în 2023, în afara integrării sectorului bancar cu fondurile de pensii?
Principala schimbare a fost fuziunea modelelor de business și orientarea către gestionarea activă a activelor. Domeniile cele mai importante includ investițiile în pachetele majoritare ale companiilor (private equity), energia regenerabilă, terenurile și pădurile, precum și sectorul datoriilor private. Anul trecut, ne-am extins portofoliul, adăugând două companii noi, și continuăm să dezvoltăm fonduri în diverse domenii, cum ar fi energia regenerabilă și investițiile în terenuri și păduri. Prioritatea noastră rămâne creșterea activelor și oferirea de noi oportunități de investiții clienților. De asemenea, anul trecut am extins portofoliul nostru, investind într-o companie de reciclare a PVC-ului în Polonia, Metal-Plast, și în producătorul de hrișcă Galinta din Lituania.
Fondul nostru INVL Baltic Sea Growth Fund a încheiat anul cu un venit de 170 de milioane de euro, cu investiții totale de 80 de milioane de euro. Accentul principal a fost pus pe private equity și direcții strategice. În 2022, portofoliul nostru a atins 2 miliarde de euro, însă această cifră a scăzut datorită unei tranzacții de un miliard de euro. Fondul INVL Renewable Energy a continuat să atragă capital de investiții pentru parcuri solare în Polonia și România, utilizând atât capital propriu, cât și diverse tipuri de datorii. Dezvoltăm aproximativ 500 de megawați de energie solară cu investiții totale de 300 de milioane de euro, contribuind la independența energetică a regiunii. Fondul INVL Sustainable Timberland and Farming Fund II a continuat să investească în terenuri și păduri în Lituania, Letonia și România. Portofoliul nostru de datorii private a continuat să crească, deși cu o intensitate mai mică.
Înțelegem corect că sectorul bancar a arătat rezultate excelente în 2023, inclusiv maib?
După creșterea investițiilor în Šiaulių Bankas, principalul accent al investițiilor noastre s-a concentrat pe sectorul bancar. Maib continuă să demonstreze rezultate impresionante și se dezvoltă activ, ceea ce îi permite să ocupe poziții de lider printre băncile din regiune. Considerăm că maib a atins cele mai bune rezultate din istoria sa, cu un profit de aproximativ 1,2 miliarde de lei. Strategia lor, orientată către client, include investiții în tehnologii digitale și produse noi, ceea ce contribuie la creșterea și competitivitatea lor pe piață.
Ce planuri are Invalda INVL pentru 2024?
În 2024, planificăm să încheiem activitatea de investiții a fondului nostru INVL Baltic Sea Growth Fund și să lansăm un nou fond, INVL Private Equity II, cu scopul de a atrage investiții în regiunea Baltică, Polonia și alte țări din Europa Centrală și de Est. Scopul nostru este să atragem 250 de milioane de euro de la investitori. De asemenea, lucrăm la extinderea serviciilor noastre de birouri familiale de business. Suntem pionieri în acest domeniu în Lituania și acum începem să ne extindem în Letonia și Estonia, pentru a acoperi întreaga regiune Baltică. În plus, încercăm să creăm un nou fond de datorie privată cu un volum gestionat de 100 de milioane de euro. Pe termen lung, planificăm să dublăm activele gestionate în trei ani. Acest lucru înseamnă că vom dezvolta produse noi și vom oferi investitorilor noștri noi oportunități de investiții.
Pentru mai multe informații, accesează invaldainvl.md.