La mulți ani, Planetă Pământ! 13 filme care ne învață să fim mai responsabili și respectuoși cu lumea în care trăim

Ziua Planetei Pământ

Dragă Planetă Pământ, la mulți ani! La ai tăi 4,540 milioane de ani, să se adune încă mii de milioane, mai sănătoși, mai verzi, mai curați, mai liniștiți, în pace și respect. Îți mulțumim că acum 200 000 de ani ai decis să îți împarți frumusețile și cu noi, oamenii, care s-au făcut un pic prea comozi în casa ta și ți-au exploatat resursele un pic prea mult. Din 1970, ți s-a oferit o zi specială, Ziua Pământului, sărbătorită anual la 22 aprilie.

De Ziua Pământului, celebrăm mișcarea pentru mediul înconjurător și intenția de a construi o societate stabilă pentru un viitor mai curat și mai verde. În ultimul timp, Pământul suferă tot mai mult: apele-artere sunt poluate, copacii-plămâni sunt tăiați, dispar specii de animale, se împrăștie gunoiul, se topesc ghețarii, ard pădurile, se schimbă clima, se risipește mâncarea, se distruge calitatea aerului și a pământului. „Sună grav, dar eu nu pot schimba asta.” Ba da! Ajustând cel puțin câteva obișnuințe personale, orice schimbare poate avea Efectul Domino pentru o planetă mai puțin suferindă și mai fericită. Îți recomand mai jos câteva filme care pun în evidență frumusețile naturii, greșelile oamenilor, dar, cel mai important, soluțiile pe care le putem implementa fiecare dintre noi. Apropo, un interval de timp ideal pentru a urmări aceste filme este chiar ora Pământului, pe 22 aprilie, între 20.30 și 21 30, cu lumina din casă deconectată, și aparatele electrocasnice scoase din priză.

David Attenborough: O viață pe planeta noastră (documentar, 2020)

La ai săi 93 de ani, autorul, biologistul și prezentatorul Davia Attenborough povestește călătoriile pe care le-a făcut și lucrurile pe care le-a văzut în jurul lumii, atât frumusețile, cât și dezastrele cauzate de omenire. Acesta vine cu inițiativa de a lucra cu natura, nu împotriva ei și oferă soluții în acest sens. Filmul este disponibil pe Netflix.

Planeta noastră (serie de documentare, 2021)

Serialul prezintă viața sălbatică și minunile naturale din opt ecosisteme diferite, analizând totodată impactul oamenilor asupra mediului și schimbările climatice care afectează toate creaturile vii. Atât sezonul 1, cu opt episoade, cât și sezonul 2, cu patru episoade sunt disponibile pe Netflix.

Seaspiracy (documentar, 2021)

Pasionat de oceane, un cineast documentează daunele umane asupra speciilor marine și descoperă o corupție globală alarmantă. Filmul este disponibil pe Netflix.

Cowspiracy: secretul durabilității (documentar, 2014)

Creșterea animalelor este una dintre principalele cauze ale defrișărilor, ale consumului de apă și ale poluării, ale dispariției speciilor, precum și ale multor alte probleme de mediu. Cu toate acestea, continuă, aproape în întregime necontestat. Pe măsură ce regizorul filmului, Kip Andersen, se apropie de liderii mișcării ecologiste, descoperă tot mai multe refuzuri de a discuta această problemă, ba chiar și amenințări.

The true cost (Adevăratul preț) (documentar, 2015)

Filmul explorează impactul modei asupra oamenilor și a planetei, adevăratul cost al hainelor, schemele de afaceri și exploatarea prin muncă a lucrătorilor din lumea a treia. Documentarul este disponibil pe Netflix.

Minimaliștii: Mai puțin înseamnă acum (documentar, 2021)

Doi prieteni demonstrează beneficiile de a trăi minimalist într-o lume consumeristă. Filmul este dispobinil pe Netflix.

Înainte de potop (documentar, 2016)

Leonardo DiCaprio, ambasador al păcii în cadrul Națiunilor Unite pentru schimbarea climei, analizează, împreună cu echipa sa, modul în care schimbările climatice afectează mediul înconjurător și ce poate face societatea pentru a preveni dispariția speciilor pe cale de dispariție, a ecosistemelor și a comunităților indigene de pe întreaga planetă. Documentarul este disponibil pe platforma Disney+.

Viitorul, îl mâncăm pe tot azi? (documentar, 2021)

O călătorie cinematografică în jurul lumii prin pădurile amazoniene, munții taiwanezi, deșertul mongol, fiordurile norvegiene sau coastele scoțiene, spunând povestea planetei noastre. Acest documentar, narat de Kate Winslet, și incluzând interviuri cu oameni de știință și personalități de renume, abordează una dintre cele mai intense probleme ale generației noastre – colapsul ecologic.

Trashed (Gunoi) (documentar, 2012)

Ce se întâmplă cu gunoiul nostru? Este reciclat, îngropat sau i se dă foc? Cât de mult știm și, de fapt, cât de mult nu știm despre soarta deșeurilor? Actorul Jeremy Irons investighează impactul la nivel global al consumerismului modern, al risipei și al poluării. Filmul este un apel la acțiune urgentă pentru a rezolva problema deșeurilor existente și pentru a reduce consumul omenirii, venind cu soluții și exemple de comunități din lume care au depășit această problemă.

Plastic China (China de plastic) (documentar, 2016)

China este cel mai mare importator de deșeuri de plastic din lume. Yi-Jie are 11 ani, iar visul său simplu de a merge la școală este imposibil, întrucât aceasta lucrează zilnic, împreună cu familia sa, la o fabrică de reciclare. Șeful uzinei are și el un vis mai egoist – să își cumpere o mașină. Filmul ilustrează un portret al sărăciei, ambiției și speranței într-o lume a deșeurilor și sărăciei.

Fantastic Fungi (Extraordinarele ciuperci) (documentar, 2019)

FIlmul este o călătorie vizuală în lumea magică, misterioasă și medicinală a ciupercilor și analizează puterea lor de a vindeca, de a susține și de a contribui la regenerarea vieții pe Pământ. Acesta este disponibil pe Netfilx.

2040 (documentar, 2019)

Regizorul filmului, Damon Gameau, se întreabă cum va arăta lumea în viitor pentru fiica sa. Împreună cu alți specialiști, acesta analizează efectele schimbărilor climatice în următorii 20 de ani și tehnologiile existente în prezent care pot inversa aceste efecte. „2040” este un film de familie, o oportunitate minunată de a educa tânăra generație despre consecințele acțiunilor noastre în raport cu lumea care ne înconjoară.

Lorax, protectorul pădurii (animație, musical 2012)

Prin film le putem explica și copiilor despre importanța respectului față de natură. „Lorax, protectorul pădurii” urmărește peripețiile unui băiat de 12 ani care caută acel lucru unic ce îi va aduce afecțiunea fetei de care s-a îndrăgostit. Pentru a-l descoperi, el trebuie să afle care e povestea morocănosului, dar simpaticului Lorax, care se luptă pentru a-și proteja lumea în care trăiește și îi molipsește pe cei din jur cu puterea de a spera într-o lume în care natura a fost trădată și umilită.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente