Pacienții au dreptul la servicii medicale de calitate, iar implicarea lor în acest proces poate îmbunătăți activitatea prestatorilor de servicii medicale. Un rol semnificativ îl are și societatea civilă, dar și instituțiile medicale care pot contribui la dezvoltarea unui sistem de sănătate echitabil. Acestea, dar și alte subiecte au fost discutate la Forumul „Ziua Europeană a Drepturilor Pacienților”, care s-a desfășurat recent la Chișinău.
Evenimentul a fost organizat cu scopul de a oferi o platformă de dialog pentru autorități, instituții medicale, reprezentanți ai societății civile și ai grupurilor de pacienți pentru a discuta progresele care au fost obținute pe parcursul ultimilor cinci ani în împuternicirea pacienților pentru exercitarea drepturilor ca mijloc esențial pentru a influența echitatea și calitatea asistenței medicale.
Forumul a fost organizat în cadrul proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”, implementat în perioada mai 2019 – aprilie 2024 de către Crucea Roșie din Elveția în parteneriat cu AO HOMECARE și AO CASMED cu susținerea financiară a Guvernului Elveției.
Viorel Gorceag, reprezentant de țară, Crucea Roșie din Elveția în Republica Moldova: „Proiectul Echitate în sănătate prin responsabilizare socială are un scop ambițios, cel de a ajuta populația și pacienții să înțeleagă mai bine sistemul de sănătate, să-i facem conștienți despre drepturile și responsabilitățile lor, să-i facem să înțeleagă că se pot implica în procesul de luare a deciziilor, iar nevoile fiecărui grup de pacienți să fie auzite și luate în considerație. Percepem responsabilizarea socială ca pe un angajament reciproc între instituții publice, cetățeni, pacienți, societatea civilă care participă direct sau indirect în luarea deciziilor inclusiv la nivel guvernamental, iar Crucea Roșie din Elveția continuă să susțină de mai mulți ani astfel de inițiative.”
Ana Oglindă, deputată, Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie: „Drepturile pacienților și responsabilitățile acestora sunt o preocupare importantă a autorităților centrale, care sunt responsabile de sănătatea cetățenilor. Sănătatea populației este un indicator crucial al bunăstării unei țări, a unei economii prospere și trebuie să fie prioritară pentru întreaga societate. Luând în considerare experiențele și modelele externe, ne dorim împreună cu partenerii externi să elaborăm o strategie mai eficientă pentru țară, pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale dar și pe aspectul drepturilor și responsabilitățile pacienților.”
În cadrul evenimentului, invitații au discutat despre asigurarea accesului la servicii de sănătate, dar și cum pot fi susținuți reprezentanții societății civile, grupurile de pacienți și prestatorii de servicii medicale pentru stabilirea și consolidarea mecanismelor existente de responsabilizare socială.
Un alt subiect care a fost abordat se referă la modalitățile în care cetățenii se pot implica și ce acțiuni pot întreprinde pentru a-și proteja drepturile în sănătate și a îmbunătăți serviciile din spitale, policlinici, dar și întregul sistem de sănătate.
Angela Anisei, șefă Direcție, Ministerul Sănătății: „Importanța respectării drepturilor pacienților vizează toți actorii, toate structurile din domeniul de sănătate, cei responsabili de respectarea politicilor în sănătate, de finanțarea, de acreditarea și în special cei care prestează aceste servicii. Promovarea drepturilor pacienților este o direcție prioritară a Ministerului Sănătății, iar pe această cale mulțumim partenerilor externi de dezvoltare, care acordă suport în îndeplinirea acestor obiective. Organizarea acestui forum constituie o platformă benefică pentru a discuta aceste subiecte, pentru a puncta direcțiile prioritare pentru respectarea drepturilor pacienților, pornind de la centrarea pe pacient, dar și conștientizarea necesităților acestora.”
În prezent, Republica Moldova are statutul de țară candidată la Uniunea Europeană, iar respectarea drepturilor pacienților este o prioritate și în procesul de integrare europeană.
Svetlana Rusu, șefa Direcției politici publice și legislație, Oficiul Avocatul Poporului: „La nivel național există un cadru normativ care este suficient pentru respectarea și protecția drepturilor pacientului, însă programele de instruire medicală conțin un număr restrâns de ore în domeniul principiilor fundamentale ale drepturilor omului și una din recomandările noastre este de a majora acest număr de ore, astfel încât profesioniștii din domeniul medical să fie pregătiți și din punct de vedere al respectării drepturilor omului, implicit al drepturilor pacienților. Recent Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord politic cu privire la spațiul european al datelor privind sănătatea. Ca urmare al acestui acord, urmează să fie elaborat un regulament nou, iar cetățenii vor avea acces imediat și ușor la datele lor digitale privind sănătatea oriunde s-ar afla în UE.”
Pentru a crește transparența prestatorilor de servicii, în ultimii ani, spitalele, centrele de sănătate și centrele medicilor de familie au fost încurajate să pună în aplicare mecanismele de responsabilizare socială și anume: să afișeze drepturile pacientului, să păstreze condica de sesizări și reclamații la vedere, să îi ajute pe pacienți să scrie reclamații, să afișeze posibilitățile de recurs și datele persoanelor relevante, numerele de linie verde și numerele de telefon ale responsabililor din cadrul Ministerului Sănătății, Companiei Naționale de Asigurări Medicale, Centrului Național Anticorupție etc.
Proiectul „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială” a fost implementat în perioada mai 2019 – aprilie 2024 de către Crucea Roșie din Elveția în parteneriat cu AO HOMECARE și AO CASMED și este finanțat de Guvernul Elveției. Acesta este parte componentă a proiectului Băncii Mondiale „Progresul cu privire la acoperirea universală cu servicii de sănătate din Moldova, faza I”.