(video) Cum te poate ajuta planificarea bugetului să ai o situație financiară mai bună

Logo pe fotografie

Nu este un secret economic faptul că planificarea bugetului reprezintă un instrument necesar pentru gestionarea activităților tale financiare. Dacă dorești să înveți cum să monitorizezi cheltuielile lunare, atunci acest articol este pentru tine. Îți vom explica cum să faci corect planificarea bugetului și cum să administrezi eficient banii ca aceștia să-ți ajungă pentru situații neprevăzute. De asemenea, îți vom recomanda o serie de aplicații interactive care te vor ajuta să urmărești detaliat  cheltuielile.

„Planificarea bugetului te ajută să elimini cheltuielile inutile.”

Când respecți regulile esențiale de planificare a bugetului faci față mai eficient obligațiilor tale financiare: să plătești mai rapid niște datorii acumulate, să achiți la timp facturile sau să poți aloca bani pentru situații imprevizibile. Totodată, cu ajutorul planificării chibzuite a bugetului vei reuși să economisești și să-ți construiești o stabilitate financiară mai solidă. 

„Planificarea bugetului poate fi caracterizată ca fiind o modalitate esențială de gestionare a resurselor financiare, în care se stabilesc priorități și se iau decizii informate pentru a atinge obiectivele financiare pe termen scurt și lung. Prin stabilirea unui buget, poți identifica și elimina cheltuielile inutile, nevoile exagerate sau scăderea neașteptată  a veniturilor, ceea ce conduce la o mai mare stabilitate financiară și la atingerea obiectivelor financiare”, spune Gheorghe Coșcodan, Director al Departamentului Marketing, iute Moldova.

Psihologii și economiștii menționează în unanimitate că dezvoltarea abilităților de planificare a banilor trebuie să aibă loc „cât mai devreme posibil”. Prin deprinderea gestionării banilor de buzunar și începerea câștigării propriilor bani încă din perioada școlară, vei spori șansa ca în viața adultă să eviți supraîndatorarea și cheltuielile iraționale.

„Este recomandat să începem să cultivăm obiceiul de a planifica bugetul personal încă de la o vârstă fragedă, din copilărie. Aceasta ne ajută să învățăm responsabilitatea financiară și să dezvoltăm obiceiuri sănătoase în ceea ce privește gestionarea banilor”, explică Gheorghe Coșcodan.

Etapele pentru elaborarea unui buget eficient

L-am rugat pe Gheorghe să ne descrie o formulă eficientă de planificare a bugetului pentru cei care își doresc pentru prima oară să înceapă această activitate. Mai jos îți prezentăm pașii pe care trebuie să-i urmezi ca la sfârșit de lună  să poți evalua cu satisfacție rezultatele eforturilor tale.

# notează într-un carnet sau într-o aplicație specială toate cheltuielile zilnice.

„După ce o vei face cel puțin o săptămână, vei vedea că principalele cheltuieli au fost produsele alimentare, sănătatea (dacă calculezi urgențele ce pot apărea) și divertismentul, la care probabil nu poți renunța atât de ușor”, menționează Gheorghe Coșcodan.

# stabilește perioada optimă pentru planificarea bugetului

„Perioada optimă pentru planificarea bugetului poate varia în funcție de preferințele individuale și de circumstanțele financiare. Aceasta poate fi săptămânală, lunară, bianuală sau anuală. În anumite cazuri, precum sunt cele de stabilire a obiectivelor financiare pe termen lung sau planificarea unor cheltuieli mari, o planificare bugetară mai extinsă, să zicem, pe termen bianual, ar putea fi mai potrivită”, recomandă expertul.

# stabilește un buget realist pentru a evita cheltuielile neprevăzute.

„Este important să urmărești strict planul bugetar, cu multă disciplină. De asemenea, creează un fond de urgență pentru a face față cheltuielilor neprevăzute. Monitorizează regulat cheltuielile și ajustează bugetul pentru a te asigura că rămâi în cadrul limitelor financiare stabilite”, explică Gheorghe Coșcodan.

# folosește obiectivele SMART (Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante, încadrate în Timp).

„Această tehnică te va ajuta să-ți trasezi niște obiective clare și pașii cum să le realizezi. Este esențial să ții cont de resursele disponibile și de abilitățile tale de a gestiona banii. Prin stabilirea obiectivelor SMART, poți dezvolta o abordare mai strategică în atingerea succesului în diverse domenii ale vieții, de la carieră și educație la finanțe personale și sănătate”, a spus expertul.

A economisi, nu înseamnă să fii zgârcit

Un element-cheie în planificarea bugetului personal sau familial ține de economisirea banilor. Acest procedeu se poate realiza prin redistribuirea și prioritizarea cheltuielilor. În rezultat, obținerea veniturilor din economiile făcute le poți redirecționa în fondul de rezervă. Iată cum argumentează Gheorghe Coșcodan acest lucru: „Rezerva de urgență reprezintă un cont separat de bugetul tău, care trebuie să fie accesibil doar în caz de extremă necesitate. Recomand să economisești pe parcursul a cel puțin trei, șase luni o parte din cheltuielile lunare pentru a suplini fondul și a putea gestiona ulterior evenimente neprevăzute, cum ar fi pierderea locului de muncă sau cheltuieli medicale neașteptate”.

Regula de aur 50/30/20

Această regulă te va ajuta să economisești în așa mod ca să nu-ți afecteze zona de confort. Odată adoptată în rutina ta financiară, vei putea să economisești constant și să devii mai flexibil(ă) în situațiile de criză care ar putea apărea oricând.

„Regula 50/30/20 este o metodă simplă pentru planificarea bugetului, în care 50 % din venituri se alocă pentru nevoi esențiale, cum ar fi chirie, alimente și utilități, 30 % – pentru cheltuieli de divertisment și 20 % – pentru economii și achitare a datoriilor. Această regulă poate fi eficientă pentru persoanele care își doresc o abordare simplă și ușor de urmărit în gestionarea banilor, însă este important să fie ajustată în funcție de necesitățile individuale și circumstanțele financiare”, menționează Gheorghe Coșcodan.

Transformă monitorizarea plictisitoare a cheltuielilor într-o activitate interactivă

Acum nu mai ai nevoie de stilou și carnet pentru a-ți nota cheltuielile, ca la sfârșit de lună să pierzi timpul pentru a calcula pe ce lucruri și servicii s-au dus banii. Digitalizarea procesului de monitorizare și de planificare a bugetului îți permite să transformi activitatea în una interactivă și motivantă. Sunt create zeci de aplicații mobile care te ajută să elaborezi un întreg sistem personalizat de planificare a bugetului personal. În linii mari, ele  au același concept, însă se deosebesc prin design și opțiuni specifice.

Testează și experimentează aplicațiile recomandate de noi și planifică-ți eficient bugetul.

#1.CashBase

CashBase este o aplicaţie care poate fi folosită atât pe PC, cât şi pe Android sau iOS. Versiunea gratuită îţi permite centralizarea tuturor veniturilor şi cheltuielilor, dar şi afişarea unor grafice intuitive cu privire la modul în care se „consumă” banii tăi. Aplicaţia nu poate fi folosită fără o conexiune activă la internet.

#2. Spendee

Spendee este o aplicație gratuită și este deja îndrăgită de aproape 3 000 000 de oameni din întreaga lume. Aplicaţia beneficiază de un algoritm care analizează modul în care câştigi şi cheltui banii, iar apoi te ajută să nu te abați de la obiectivele tale, oferindu-ți sfaturi personalizate despre modul în care poţi economisi sau măcar reduce cheltuielile. În plus, ai posibilitatea de a seta diverse notificări, de a scana facturi şi de a exporta datele din aplicaţie în fişiere Excel sau CVS sau chiar pe Google Drive. Descarcă pe Android sau pe iOS.

#3. Goodbudget 

Aplicaţia permite urmărirea cheltuielilor şi te atenţionează când ai depăşit anumite limite stabilite. Datele se sincronizează între dispozitivele tale. Are un design modern și atractiv. Îndeplinește toate cerințele tale de planificare și îți prezintă în grafice statistica ta zilnică, săptămânală sau lunară. Descarcă pe Android și pe iOS.

#4. Monefy 

Cu aplicația Monefy poți introduce cumpărăturile rapid, doar adăugând suma. Aplicație grozavă, simplă, dar face treaba corect. Versiunea gratuită îți permite să ai acces la cele mai necesare opțiuni de planificare și monitorizare a cheltuielilor. Are o interfață comodă, iar instrumentele propuse te inspiră să introduci constant datele cheltuielilor tale. Descarcă pentru Android și iOS.

#5. Money manager

Un manager eficient care îți monitorizează cheltuielile și veniturile. Aplicația vine cu o interfață clară – poți adăuga rapid o tranzacție nouă cu doar două clickuri. Managerul tău virtual îți va întocmi automat soldul actual și va crea o diagramă ilustrată care prezintă tipurile tale de cheltuieli. Aplicația acceptă valute diferite și afișează rate de schimb în timp real, ceea ce oferă confort de utilizare în călătoriile în străinătate. Descarcă pe Android și pe iOS.

Niciodată nu e târziu să începi a face economii planificate, să lucrezi asupra bugetului personal. Aceste acțiuni responsabilizează și îți oferă mai multă încredere în viitorul tău. Gheorghe Coșcodan este de părere că: „Persoana care planifică bugetul și își monitorizează cheltuielile face față mai ușor provocărilor financiare imprevizibile, cum ar fi o reparație majoră a mașinii, o problemă de sănătate sau instabilitate economică în țară. În schimb, persoana care nu planifică bugetul ar putea fi luată prin surprindere de o astfel de schimbare bruscă și ar putea să se confrunte cu o criză financiară pe termen lung”.

În continuare te invităm să urmărești un vox în care locuitorii Capitalei își împărtășesc experiențele de planificare a bugetului personal.

Educația financiară nu este doar despre cum economisim și cum să câștigăm mai mult decât cheltuim, este și despre capacitatea de a prioritiza cheltuielile și de a stabili  obiective financiare clare pe termen scurt, mediu și lung. 

Acest material a fost realizat cu sprijinul iute Moldova, în contextul campaniei naționale de educație financiară „Generația Inteligenței Financiare”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente