Pentru prima dată, în perioada 12-14 aprilie, la Chișinău a avut loc Model European Union Moldova 2024, în cadrul căruia 80 de tineri din diverse localități ale Republicii Moldova au simulat activitatea Parlamentului European fiind în rolul unor adevărați europarlamentari.
Activitatea a fost găzduită de Parlamentul Republicii Moldova, în cadrul căruia tinerii au avut parte de o familiarizare cu ceea ce îi așteaptă pe parcursul acestor zile. Procesul de selecție a fost unul complex, deoarece au aplicat peste 250 de tineri din întreaga țară. Înainte ca activitatea să înceapă, participanții au fost repartizați în cadrul celor șapte partide ale Parlamentului de la Bruxelles, obținând fiecare rolul unui europarlamentar. Tinerii trebuiau să studieze activitatea, comportamentul și poziția politică a persoanelor pe care le reprezentau.
Subiectele de dezbatere din cadrul proiectului au fost: reducerea vârstei de vot la 16 ani și adoptarea regulamentului cu privire la libertatea mass-mediei. Tinerii au avut o atitudine responsabilă în raport cu simularea, asumându-și în totalitate rolurile pe care le-au primit. De asemenea, cinci participanți au fost în rol de jurnaliști. Prin urmare, aceștia au studiat în mod special fiecare deputat, adresându-i întrebări, elaborând la sfârșitul zilei articole și materiale video. În cadrul simulării conferinței de presă, tinerii jurnaliști au pus întrebări provocatoare.
În cadrul Parlamentului au avut loc dezbateri moderate și nemoderate. Participanții studiau fiecare subiect alături de partidul din care făceau parte. Tinerii discutau despre amendamente și propuneri de alianțe, pentru a acumula la final majoritatea voturilor din sală. Fiecare partid și-a votat propriul președinte, dar și secretarul general. Aceștia reprezentau întregul grup la conferințe și luări de cuvânt.
Tinerii europarlamentari au avut parte de întâlniri cu președinta Maia Sandu, cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, dar și alții, ceea ce i-a entuziasmat mult.
Ovidiu-Artur Harunjen are 19 ani și este student în cadrul anului I la Facultatea de Stomatologie, în cadrul USMF. A aflat despre simulare prin intermediul rețelelor de socializare, fiind intrigat de oportunitatea de a fi în pielea unui europarlamentar și de a cunoaște mai mult despre politica și provocările cu care se confruntă UE, a aplicat la proiect. Acesta povestește următoarele. „Pe parcursul proiectului, am descoperit nu doar modul de funcționare a Parlamentului European, dar și dovada eficacității democrației. În ciuda diferențelor ideologice ale partidelor și membrilor acestora, pe parcursul celor două zile de dezbateri am reușit să ajungem la un compromis în privința ambelor legi.” Tânărul este de părerea că democrația este sistemul ce permite tuturor cetățenilor să fie auziți, iar vocea tinerilor este garanția că problemele viitorului nostru vor fi cele primordiale.
O altă participantă este Dubceac Andreea. Are 16 ani și este elevă la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Sângera. În urma unei discuții cu o prietenă a aflat despre proiect. Deși emoțiile o copleșeau, motivația de a identifica soluții și de a participa în dezbateri alături de alți tineri au influențat-o să aplice.
„Am reușit să cunosc diverse opinii, să învăț strategii bine punctate, cum să comunic în diverse moduri, dar și am conștientizat că viața și rolul unui parlamentar nu sunt deloc ușoare”, afirmă Andreea. Eleva încurajează tinerii să se implice în cât mai multe proiecte de acest fel, deoarece vocea lor contează.
Edvard Maharat este elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Florești. Elevul este președintele unuia dintre partidele politice din cadrul acestui proiect. Tânărul relatează că a aflat spontan despre această oportunitate. Politica este una dintre pasiunile lui, respectiv a decis să aplice. Au urmat zile pline de nerăbdare și dorință enormă de a fi acceptat, ceea ce și s-a întâmplat într-un final. „A fost o bucurie enormă de a fi selectat în cadrul acestui proiect, am reușit să cunosc niște persoane minunate, inteligente, care sunt pregătite să-și argumenteze opinia proprie.” Participantul este de părere că tinerii trebuie să se implice în viața civică indiferent de vârstă.
Savva Ioana are 16 ani și este elevă în anul I în cadrul Colegiului „Alexei Mateevici”, orașul Chișinău, specialitatea jurisprudență. A aflat despre Model European Union Moldova 2024 dintr-o postare pe pagina Europe Café. Era curioasă să studieze cum funcționează UE, dar și despre structura și valorile acesteia, respectiv a decis să-și încerce norocul aplicând.
„În cadrul proiectului, am însușit multă informație utilă, am cunoscut mulți oameni care în scurt timp mi-au devenit dragi, dar și am căpătat o experiență unică”, relatează Ioana. Eleva consideră că tinerii trebuie să realizeze că viitorul este în mâinile lor.
Autoare: Veronica Rurac