Colegiul Juridic Franco-român de Studii Europene din București a găzduit un eveniment inedit pentru viitorii juriști din spațiul francofon – Concursul de Elocință și argumentare juridică. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, M2 Droit et Gouvernance des Affaires Internationales et Européennes Paris I, Clinique Juridique du Collège Juridique, Aix-Marseille Université, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, avec le soutien de l’Ambassade de France en Roumanie et de Institut français de Roumanie à Bucarest.
Competiția a reprezentat nu doar o confruntare între tinerii pasionați de Drept, dar și o colaborare și schimb de cunoștințe între discipolii instituțiilor participante. Prin implicarea studenților în dezbateri și argumentare juridică, evenimentul a încurajat dezvoltarea capacităților de comunicare eficientă, persuasivă, de gândire critică și de înțelegere a unor concepte juridice complexe.
„ Importanța acestui concurs nu se limitează la recunoașterea și recompensarea excelenței academice, ci și la încurajarea colaborării și a schimbului de experiență între instituțiile educaționale din regiune”, a menționat într-un mesaj de salut la deschiderea evenimentului Elena Pacea, experte technique internationale – Secrétaire Générale du Collège Juridique Franco-Roumain d’Études Européennes.
Juriul a apreciat înalt prestația studenților de la Filiera Francofonă Drept a Universității de Stat din Moldova, Alexandru Casco, Emilia Tagadiuc, Dumitru Vrabie, Dumitru Stoica, Romina Mostovoi, Victor Cebotari, Radu Chișca, Alexandru Bordos, care au demonstrat capabilități de articulare a ideilor într-un mod persuasiv și captivant, fluență, expresivitate și pasiune. Aceștia fiind desemnați drept cei mai buni vorbitori și argumentatori juridici.
Vincent Egea, prorector la Universitatea Aix-Marseille din Marseille, Franța, membru al juriului, a apreciat în mod special prestanța echipei de la Universitatea de Stat din Moldova, menționând atât abilitățile de comunicare a limbii franceze, cât și capacitatea tinerilor francofoni de a menține și a argumenta propriile opinii.
Grupul de studenți francofoni, participanți la Concurs, au fost ghidați de dr. conferențiar universitar Vitalina Bahneanu: „Sunt mândră de discipolii noștri, care reprezintă cu atâta inteligență și dedicație Filiera Francofonă Drept a USM. Pot menționa cu certitudine că prin cooperare și participare la astfel de evenimente se avansează pe agenda de internaționalizare a invățământului universitar, care a devenit astăzi un obiectiv strategic al nostru.”
Participarea studenților Filierei Francofone Drept a Universității de Stat din Moldova a fost posibilă grație suportului BC „MAIB” SA și a sprijinului constant al Rectorului Universității de Stat din Moldova, Igor ȘAROV.
Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.