Care sunt drepturile pacienților și cum aceștia pot influența echitatea și calitatea asistenței medicale de care beneficiază? Dar în ce mod pot fi susținute instituțiile medicale să utilizeze mecanismele de responsabilizare socială? Aceste subiecte, dar și altele vor fi puse în discuție la Forumul „Ziua Europeană a drepturilor pacienților”, care va avea loc pe data de 18 aprilie. Evenimentul se desfășoară în contextul în care anual, în această zi, este marcată Ziua Europeană a drepturilor pacienților și are drept scop creșterea gradului de conștientizare a tuturor celor implicați pentru a spori siguranța pacienților.
Forumul este organizată în cadrul proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”, implementat în perioada mai 2019 – aprilie 2024 de către Crucea Roșie din Elveția în parteneriat cu AO HOMECARE și AO CASMED cu susținerea financiară a Guvernului Elveției.
În cadrul evenimentului, invitații vor discuta despre respectarea drepturilor pacienților ca o prioritate în procesul de integrare europeană, rolul societății civile în promovarea drepturilor pacienților, dar și cum poate fi asigurat accesul populației la servicii de sănătate. De asemenea, reprezentanți guvernamentali vor aborda necesitatea utilizării instrumentelor de evaluare a satisfacției pacienților în instituțiile medicale, precum și utilizarea rațională a medicamentelor de către pacienți și instituții medicale.
În ultimii 5 ani, în cadrul proiectului, pentru a crește transparența prestatorilor de servicii, spitalele, centrele de sănătate și centrele medicilor de familie au fost încurajate să pună în aplicare mecanismele de responsabilizare socială. De exemplu, să afișeze drepturile pacientului, să păstreze condica de sesizări și reclamații la vedere, să îi ajute pe pacienți să scrie reclamații, să afișeze posibilitățile de recurs și datele persoanelor relevante, numerele de linie verde și numerele de telefon ale responsabililor din cadrul Ministerului Sănătății, Companiei Naționale de Asigurări Medicale, Centrului Național Anticorupție etc.
Viorel Gorceag, reprezentantă de țară, Crucea Roșie din Elveția: „În cadrul acestei inițiative, am setat trei obiective foarte clare. Unul dintre ele pune accent pe oferirea din partea autorităților de sănătate a asistenței medicale echitabile și de calitate la nivel local, al doilea axat pe durabilitatea asigurării medicale obligatorii, iar ultimul, pe creșterea capacității agențiilor de reglementare, juriștilor și organizațiilor societății civile în scopul îmbunătățirii responsabilizării pentru asigurarea echității în sănătate, astfel încât populația să fie protejată împotriva sărăciei care este condiționată de cheltuielile pentru sănătate.”
În acest sens, în ultimii ani, organizațiile societății civile și grupurile de pacienți au participat la dialog cu prestatorii de servicii, iar instituțiile medicale au avut parte de sprijin pentru a implementa și utiliza mecanismele de responsabilizare socială. Totodată, Compania Națională de Asigurări în Medicină a fost susținută pentru a deveni mai transparentă și mai receptivă la solicitările beneficiarilor, iar Comisia Parlamentară a fost implicată în discuții participative – cu privire la Programului Unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, supravegherea reformelor în domeniul sănătății și îmbunătățirea cadrului legal în domeniul sănătății. În această perioadă, și asociațiilor profesionale au fost implicate în fortificarea capacităților profesioniștilor din domeniul sănătății în utilizarea rațională și prescrierea medicamentelor bazate pe dovezi.
Forumul „Ziua Europeană a drepturilor pacienților” va putea fi urmărit și online pe pagina de Facebook HOMECARE Association, dar și pe privesc.eu.
Proiectul „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială” a fost implementat în perioada mai 2019 – aprilie 2024 de către Crucea Roșie din Elveția în parteneriat cu AO HOMECARE și AO CASMED și este finanțat de Guvernul Elveției. Acesta este parte componentă a proiectului Băncii Mondiale „Progresul cu privire la acoperirea universalăcu servicii de sănătate din Moldova, faza I”.