Universitatea Tehnică a Moldovei își consolidează angajamentul pentru internaționalizarea învățământului superior în Republica Moldova. Subliniind importanța acestui demers, rectorul UTM, Viorel BOSTAN, a detaliat planurile de implementare a unui proiect-pilot menit să atragă mai mulți studenți străini în țară. Semnarea Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Educației și Cercetării, Fondul Western NIS Enterprise, Universitatea Tehnică a Moldovei și Fundația pentru Dezvoltare din Republica Moldova, deschide o nouă perspectivă pentru consolidarea poziției Republicii Moldova ca destinație educațională atractivă la nivel internațional.
Universitatea Tehnică a Moldovei s-a angajat ferm să transforme Republica Moldova într-o destinație atractivă pentru studenții străini. În urma semnării ieri, 12 aprilie 2024, a unui Memorandum de Înțelegere între Ministerul Educației și Cercetării, Fondul Western NIS Enterprise, Universitatea Tehnică a Moldovei și Fundația pentru Dezvoltare din Republica Moldova, s-a anunțat lansarea unui proiect-pilot care urmărește să crească numărul de studenți internaționali în țară.
Rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a subliniat că acest proiect reprezintă o oportunitate importantă pentru consolidarea poziției Republicii Moldova pe harta internațională a învățământului superior.
„Universitatea Tehnică a Moldovei și-a stabilit drept obiectiv să crească numărul studenților internaționali și, în acest sens, trebuie să ne asigurăm că programele de studii sunt la un nivel cât mai înalt, resursa umană este pregătită să facă față acestor provocări, iar infrastructura universitară corespunde standardelor esențiale”, a declarat rectorul Viorel BOSTAN, care a fost însoțit la ceremonia de semnare a Memorandumului de Înțelegere privind susținerea internaționalizării învățământului superior din țara noastră de către Daniela POJAR, prorector UTM pentru Finanțe și Relații Internaționale.
Proiectul va include pregătirea la UTM a două programe de studii în IT și Medicină Veterinară, care vor fi adaptate pentru a îndeplini cerințele de acreditare și recunoaștere internațională. De asemenea, se va pune un accent deosebit pe pregătirea profesorilor pentru a preda în limba engleză. Totodată, va fi optimizat cadrul legal al procedurilor de înscriere la studii a studenților străini, inclusiv vor fi revizuite condițiile și termenii de ședere a acestora în țara noastră.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan PERCIUN, a subliniat importanța internaționalizării instituțiilor de învățământ superior din Moldova, menționând că acest proiect-pilot este doar începutul unei strategii mai ample.
„Aproximativ 200 de mii de dolari vor fi puși la dispoziția UTM pentru a reuși să atragă mai mulți studenți străini, în special din India, la două specialități: IT și Medicină Veterinară”, a explicat ministrul Dan PERCIUN.
În context, Dennis JOHNSON, președintele Consiliului Directorilor al Fondului Western NIS Enterprise, a notat: ,,Suntem foarte bucuroșii să fim parte a acestui proiect, alături de MEC și UTM, al căror obiectiv principal este sprijinirea internaționalizării sistemului superior de învățământ din Moldova prin creșterea numărului studenților străini”.
Pentru a spori atracția pentru studenții internaționali, se vor traduce în limba engleză 14 programe de studii superioare de licență, inclusiv 4 programe noi, din 4 instituții de învățământ superior din țară. Aproximativ 300 de profesori vor fi pregătiți pentru a preda aceste programe în limba engleză, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației și Cercetării al RM.
Implementarea acestui proiect-pilot marchează un pas semnificativ către consolidarea prestigiului și atracției internaționale a învățământului superior din Republica Moldova. Prin eforturile comune ale autorităților guvernamentale, instituțiilor de învățământ și partenerilor internaționali, se deschid noi orizonturi pentru educația superioară din țară, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă și la promovarea culturii academice moldovenești în lume.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.