În sistemul educațional din Republica Moldova există un deficit de 7 000 de cadre didactice. Anual, doar 250 de tineri din 1 000 de absolvenți la pedagogie merg să activeze în școli. Aceste date au fost anunțate de ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.
Ministrul a menționat că deficitul de cadre didactice este și consecința unei rețele școlare pe care o avem.
Când ne ambiționăm să oferim profesor de chimie, de biologie, de matematică, de fizică, într-o școală cu șase elevi, generează un deficit. Avem 7 000 de profesori care lipsesc în sistem, dacă ar lucra toată lumea doar pe o normă didactică și n-ar avea suprasarcini. Ne preocupă să facem în așa fel încât să reducem din deficitul mare de cadre didactice. Încercăm să atragem cât mai mulți tineri specialiști și să îi menținem pe cei care sunt în sistem.
Dan Perciun
Potrivit lui Dan Perciun, ne-ar trebui 30 de ani în ritmul actual, pentru a acoperi deficitul de cadre didactice, dacă nu se îmbolnăvește și nu se pensionează nimeni. De asemenea, acesta a menționat că o componentă a acestei probleme este salariul.
Anul trecut am majorat salariul cadrelor didactice cu 15 %, s-a majorat valoarea de referință de la 2 000 la 2 300 de lei, a fost o plată unică de 5 000 de lei, s-au majorat sporurile specifice. Un salariu al unui tânăr specialist astăzi este de 10 000 lei brut, al unui profesor cu experiență, cu grad didactic superior, poate ajunge la 14 000 – 15 000 lei pentru o normă didactică. […]
Problema salariilor este una importantă, suntem în discuții cu Sindicatele și vedem ce reușim să mai facem în 2025. Vreau să asigur pe toată lumea că la minister conștientizăm că trebuie să facem aceste investiții și încercăm să convingem și Ministerul Finanțelor și alți parteneri despre acest lucru.
Dan Perciun
Alte elemente la care lucrează ministerul și care ar soluționa problema respectivă sunt organizarea cursurile de formare, îmbunătățirea condițiilor de lucru și reducerea birocrație de care se plâng cadrele didactice des.
Amintim că una dintre prioritățile Ministerul Educației și Cercetării pentru anul 2024 este creșterea numărului de absolvenți ai facultăților pedagogice care se angajează în sistemul educațional – până la 500 anual. Toate prioritățile pot fi citite în acest articol.